De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 19 februari 2019

---

Lente

Als de zon schijnt en het ineens lente lijkt, rent heel Utrecht naar de terrassen in de binnenstad. Met hun jas open en hun ogen dicht, zit iedereen vervolgens naar de zon te glimlachen. En het is een mooie gelegenheid om weer ons favoriete Nederlandse gespreksonderwerp aan te snijden: ‘Warm hè, nou ik vind het blóedheet in de zon. En dat in februári.’ Maar als ik aan het eind van de middag door de stad naar huis fiets, vraag ik me af: werken die mensen dan niet? Blijkbaar niet, dus. Of ik meet de populatie van Utrecht onterecht af aan hoe vol de terrassen zitten.

De mensen die niet buiten zitten, zie je natuurlijk niet. Logisch, maar daar denk ik op zo’n moment niet aan. Bij de Boekenkrant-redactie zitten we in ieder geval de hele dag binnen op een koude zolder, waar hoofdredacteur Nicole ’s morgens terecht opmerkt: ‘Ik denk dat we thee nodig hebben.’ Verder werken we ons in het zweet voor de maart-editie van de Boekenkrant, en hebben we verhitte discussies over het boekenweekthema tijdens de dinsdagmiddaglunch. Zo erg is het nu ook weer niet, binnen zitten terwijl de stad bruist. En het favoriete uitgeholde Nederlandse gespreksonderwerp is toch weer aanleiding geweest voor het schrijven van een nieuwe column.

Ruth Janse

Redacteur Boekenkrant

ruth@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 4 maart

In deze editie van de Boekenkrant maken we ons op voor de Boekenweek die 23 maart van start gaat. We spreken met Jan Siebelink, die dit jaar het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nam, en besteden aandacht aan het essay Mijn moeders strijd, geschreven door Murat Isik. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Interview: Madeline Miller

Dankzij de mythen van Homerus kennen wij Circe als de slinkse heks die Odysseus wist te verleiden. Maar wie was zij werkelijk? Classica en schrijfster Madeline Miller dook in haar hoofd en bracht haar in de roman Circe tot leven. Niet als godin of heks, maar als vrouw. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Een voltooid leven

Wanneer Doortje, een alleenstaande 78-jarige vrouw, een terminaal delier krijgt, moeten de verzorgers van de hospice en haar dochters alle zeilen bijzetten om haar te begeleiden. Langzaamaan wordt het hun duidelijk waarom Doortje ervoor kiest haar eigen dood natuurlijk te sterven. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Vooral gewoon kind zijn

De wens van de Havikshorst gaat over Lizie die leukemie heeft. Als een chemokuur niet aanslaat, is een beenmergtransplantatie haar enige hoop. Maar daar kan Lizie zich geen zorgen over maken. Ze moet namelijk eerst haar klasgenoten helpen ontdekken wat er gebeurt in de leegstaande villa Havikshorst.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Sigmund weet wel raad met opvoeden

Sigmund weet wel raad met opvoeden bevat de beste tekeningen met omstreden pedagogische adviezen van de favoriete strippsychiater van Nederland. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant en de BKYA, onze young adult-special.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com