De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 31 juli 2018

---

Hittegolf

In de berichtgeving over de meest recente hittegolf viel mij één ding op. Onze huidige tropische zomer wordt vaak vergeleken met die van 1976. Of die gelijkenis opgaat kan ik zelf niet beoordelen, want ik was destijds zo’n -12 jaar oud. Toch lijkt deze zomer net zo in het collectieve geheugen te staan gegrift als de barre winter van 1963.

Wat die lang vervlogen tropische periode in ieder geval heeft opgeleverd, is literaire inspiratie. Mijn favoriet in dit ‘hittegenre’ verscheen vorig jaar: Het probleem met bokken en schapen van Joanna Cannon. Wie zijn zomervakantie al eens in Groot-Brittannië heeft doorgebracht, weet dat de eilandbewoners elk zonnestraaltje opzuigen. Toch blijkt dat veel personages niet zijn gemaakt voor temperaturen boven de dertig graden. Niemand kan een gesprek aanknopen zonder eerst over het weer te beginnen. Herkenbaar, toch?

Vraag is hoelang we moeten wachten totdat de zomer van 2018 de achtergrond vormt voor een roman. Of heeft u inmiddels zo genoeg van de hitte dat een boek dat zich afspeelt in koude oorden, aantrekkelijker klinkt? Sprint dan deze week naar de boekwinkel voor Meisje zonder huid, waarin Groenland het decor vormt. Ren echter niet te hard, want voordat u het weet heeft u het weer te warm om van deze arctische thriller te kunnen genieten. 

Nicole van der Elst

Eindredacteur Boekenkrant

nicole@boekenkrant.com

---

Literatuur

Column Lex Jansen: Cadeaupapier

Het is een wijdverbreid misverstand dat de tekst die de Boekenweekauteur gevraagd wordt te schrijven, iets te maken zou moeten hebben met het thema van dat jaar. Jan Siebelink - schrijver van het Boekenweekgeschenk 2019 - hoeft niets over het thema van de week te melden. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Tannie Maria en de demonische monteur

In dit vervolg op Recepten voor moord en liefde (2017) raakt onze heldin Tannie Maria –  receptenschrijfster en speurneus – nog voordat ze haar Chocolade Venustaart uit de oven kan halen alweer verwikkeld in een nieuw mysterie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Recensie: De wijsheid van wolven

Elli Radinger maakte meer dan twintig jaar geleden de keuze om haar leven als advocaat op te geven en haar grote passie na te jagen: onderzoek doen naar wolven. Nu deelt ze haar ervaringen en laat ze zien dat de mens nog veel kan leren van dit dier. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Spul

Sinds 22 juli 2018 rijdt de metro van de Noord-Zuidlijn onder het historisch centrum van Amsterdam door. De beeldatlas Spul toont maar liefst 15.000 archeologische vondsten op dit traject. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Recensie: De zomer van haar leven

Heb ik een gelukkig leven gehad? Gerda schuift deze vraag al lange tijd voor zich uit, maar nu het elke dag iets moeizamer gaat, besluit ze op zoek te gaan naar het antwoord. Zwervend door het verzorgingstehuis denkt ze terug aan haar jeugd in de jaren zestig.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram

Je kunt ons vinden via:

• www.facebook.com/deboekenkrant/

• https://twitter.com/Boekenkrant

• www.instagram.com/boekenkrant/

 

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 augustus verschijnt de volgende editie van de Boekenkrant.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com