De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 13 maart 2018

---

Vuurdoop op het Boekenbal

Het Boekenbal is voor mij een van de intrigerendste en mysterieuste bijeenkomsten van de wereld, naast de Bilderberg-conferenties en slaappartijen van jonge vrouwen. Wat gebeurt daar toch? 

Dit jaar kreeg ik voor het eerst de kans om een kijkje te nemen. Vol spanning wachtte ik, een verzameling zenuwen in een smoking, tot de deuren van de Amsterdamse Stadsschouwburg geopend werden. Toen dat gebeurde vermaakte ik me een tijd met niets anders dan rondlopen en observeren. Een soort safari. Dat is niet eens een vergezochte metafoor want de dresscode was ‘beestachtig blacktie’, wat sommigen had geïnspireerd tot fantastische uitdossingen: talrijke panterprints, een vlinderdas in de vorm van een echte vlinder, en andere kleurrijke variaties op de galaconventies, soms op het carnavaleske af.

Ik slenterde richting de grote zaal, waar de grootsheid van het feest zich pas echt aan me openbaarde en ik niets anders kon dan breed grijnzen. Een hoogwaardige studentenfuif, dat is wat het was. Enkele jonge vrouwen in half-dierlijke Eyes Wide Shut-kostuums dansten op het podium. Een jonge schrijfster had zo veel alcohol in haar systeem dat ze er niet langer in slaagde om haar flesje Heineken naar haar lippen te brengen, en het in plaats daarvan leeggoot tegen haar wang. Maar verder was alles verbazend beschaafd. 

Toen ik om 3 uur naar buiten strompelde kreeg ik een zak bloembollen aangereikt. Ik moet bekennen dat ik die in een bushokje heb achtergelaten. 

Erik de Vries Lentsch

Redacteur Boekenkrant

erik@boekenkrant.com

---

De nieuwe BKFilosofie verschijnt op 3 april

Na de succesvolle lancering van de BKFilosofie in 2017 verschijnt er op 3 april een nieuwe editie van deze special. Deze uitgave valt samen met de Maand van de Filosofie die traditiegetrouw in april wordt georganiseerd. Deze editie sluit voor een groot deel aan bij het thema van de Maand: verbeelding aan de macht. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Krantenartikel: Interview Griet Op de Beeck

In de maart-editie van de Boekenkrant publiceerden wij een interview met schrijfster Griet Op de Beeck. Wij spraken met haar over het Boekenweekgeschenk dat zij dit jaar mocht schrijven. Ik ontmoet Griet Op de Beeck in een café in haar woonplaats Gent. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Krantenartikel: Interview Jan Terlouw

De Boekenweek opent dit jaar de lente met het thema ‘Natuur’. De organisatie vroeg daarom de beschermengel van de Nederlandse natuur, schrijver en ex-politicus Jan Terlouw (86), als boekenweekessayist. Hij schreef Natuurlijk, een essay met urgentie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Vrouw aan de piano

Veerle Janssens beschrijft in Vrouw aan de piano het jaar waarin ze vijftig werd aan de hand van een twaalftal pianostukken. Daarbij verdiept ze zich telkens in het leven en werk van vrouwelijke componistes. Ze liet zich daarbij inspireren door een sleutelwerk van Fanny Mendelssohn. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Write Now!

Aangezien zich onder onze lezers ook schrijvers bevinden, brengen wij graag de westrijd Write Now! onder de aandacht! Zoek jij een podium voor jouw taal? Wil jij graag gelezen worden en jouw schrijfskills verder ontwikkelen? Doe dan mee aan Write Now!, dé schrijfwedstrijd voor jong talent. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

April is de Maand van de Filosofie en dat betekent als gloednieuwe bijlage in deze editie de BKFilosofie.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com