De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 25 februari 2014

Stagiaire

U treft mij gedurende de drukste tijd van de maand: de week voordat de nieuwe Boekenkrant uitkomt. Waar deze periode normaliter vergezeld gaat door een behoorlijke portie stress, voel ik momenteel een vreemde kalmte. De reden? We hebben een nieuwe stagiaire.

Stagiaires worden voor de meest uiteenlopende taken ingezet. Het zijn marketing-experts in de dop, junior-redacteuren en talenten van de toekomst, maar worden nogal eens ingezet als afwashulp en schoonmaakkampioen.

En hoewel Nina ook best goed kopjes af kan wassen, is ze met name druk bezig met onze website. Neem maar eens een kijkje in onze agenda, die dankzij haar inmiddels forse vormen aan begint te nemen. En ik? Ik kan me meer dan ooit concentreren op het maken van de Boekenkrant. En ik kan u vertellen: het wordt een mooie. Mede dankzij de stagiaire.

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com

Japans mysterie: het dagboek van Anne Frank verscheurd in Tokyo

In de Japanse hoofdstad Tokyo zijn sinds eind januari meer dan 265 exemplaren van het dagboek van Anne Frank en andere gerelateerde boeken verscheurd. Dit gebeurde in 31 bibliotheken verspreid over de gehele stad. De Japanse instanties geloven dat het om een georganiseerde actie gaat.

Lees verder op boekenkrant.com

Activiteit van de week: 

Gesprek tussen Christa Anbeek en Kristien Hemmerechts

 

Boekhandel Roelants in Lux, Nijmegen - Met haar laatste boek veroorzaakt Kristien Hemmerechts nog al wat deining in België. In De vrouw die de honden eten gaf duikt Hemmerechts in het hoofd van Michelle Martin, de vrouw van Marc Dutroux. 

Wie was deze vrouw, wat dreef haar en hoe kom je er toe om wel de honden te voeren, maar niet de meisjes die gevangen zaten in de kelder? Hemmerechts gaat hierover in gesprek met Christa Anbeek, docent aan de Universiteit van Humanistiek. Klik hier voor meer informatie.

Literatuur

O’Brien, Enright en Konrád op City2Cities 2014

Van 5 tot en met 13 april vinden de internationale literatuurdagen City2Cities plaats in Utrecht, met Boedapest en Dublin als themasteden. Voor deze gelegenheid komt de Hongaarse schrijver György Konrád naar Nederland. Edna O’Brien en Anne Enright reizen af vanuit Ierland om hun geboorteland te vertegenwoordigen.

Lees verder op boekenkrant.com

Brit brengt bibliotheekboek na 63 jaar weer terug

Het is iedereen wel eens overkomen: je leent een boek uit de bibliotheek en vergeet het vervolgens terug te brengen. Een lid van de bibliotheek in de Engelse stad Rugby maakte het echter wel heel bont. Afgelopen week bracht hij De avonturen van Pinokkio terug naar de bibliotheek, nadat hij het daar 63 jaar geleden vandaan had meegenomen!

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Een veiliger oord. Deel 1: vrijheid.

Na de opkomst van Thomas Cromwell aan het Engelse hof in de zestiende eeuw richt Hilary Mantel zich met haar nieuwe trilogie op een nieuw land en een nieuwe periode: het opstandige achttiende-eeuwse Frankrijk dat zich opmaakt voor de revolutie.

Lees verder op boekenkrant.com

Spanning

J.K. Rowling schrijft nieuw boek onder pseudoniem Robert Galbraith

Schrijfster J. K. Rowling is bezig met het schrijven van een nieuwe thriller onder het pseudoniem Robert Galbraith. Het boek is een vervolg op The Cuckoo’s Calling dat in april vorig jaar verscheen. In The Silkworm keert privédetective  Cormoran Strike wederom terug om samen met zijn assistente Robin Ellacott een nieuw moordmysterie op te lossen.

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: Een ongenode gast

Deze maand verschijnt een heruitgave van Een ongenode gast van R. J. Ellory. Het verhaal gaat over Annie, wiens leven een onverwachte wending krijgt wanneer een vreemdeling haar boekwinkel binnenstapt.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

On the road : literaire roadtrip ontrafeld door de routeplanner

De roman On the road verscheen in 1957 en is een verslag van de tocht door de Verenigde Staten die hoofdpersoon Sal Paradise samen met zijn vriend Dean Moriarty maakt. Onlangs verscheen het boek On the Road for 17527 Miles, een bewerking van het origineel met een wel heel aparte inhoud.

Lees verder op boekenkrant.com

Onverwacht Nederland

De Boekenkrant-redactie gaat weer eens voor het vakantiegevoel. We lezen een reisgids. In hoeverre worden we overgehaald om deze zomer naar de betreffende bestemming af te reizen? Deze maand: Onverwacht Nederland van Capitool Reisgidsen. In dit koffietafelboek onder de reisgidsen leren we Nederland kennen vanuit het perspectief van de vakantieganger.

Lees verder op boekenkrant.com

Poëzie

In memoriam: Leo Vroman

Soms wordt iemand zo oud dat het steeds onwaarschijnlijker lijkt dat hij zal overlijden. Redacteur Merijn Schipper herdenkt dichter Leo Vroman.

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

Boeken zijn saai

Boeken zijn op het eerste gezicht misschien saai. Daar hebben kinderen soms best gelijk in. Een stapel woorden kan wat mager aandoen als je het vergelijkt met een film, tv-serie of een computerspel waar je de meest wonderbaarlijke verhalen kan beleven door op een knopje te drukken.

Lees verder op boekenkrant.com

Boekfragment: Vogel

De twaalfjarige Jade heeft haar broertje John nooit gekend. Hij stierf op vijfjarige leeftijd op de dag dat zij werd geboren. Jade groeit op in een wereld die wordt overheerst door stilte en verdriet. Op een dag komt er een nieuwe jongen in het dorp wonen. Hij heet John, net als haar broertje. Er ontstaat een bijzondere vriendschap, maar daar is niet iedereen in Jades familie blij mee…

Lees verder op boekenkrant.com

Strips

Nieuwe titel: Niet doen opa

Maakt (groot)ouderschap gelukkig? Peter van Straaten onderzoekt deze vraag in zijn nieuwe themaboek Niet doen opa.

In honderdvijftig tekeningen legt hij netelige misverstanden tussen grootouders en hun kleinkinderen op de hem kenmerkende meesterlijke wijze bloot. Een boek over vaderdag en papadag, monsters onder bedden en ongezonde binnenluchtjes. 

Lees verder op boekenkrant.com

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten?  Stuur bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com