De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 14 januari 2014

Krullevaar

Ooit op de kinderafdeling van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam geweest? Ik was er deze week, en even voelde ik me weer 5 jaar oud. Niet in het minste omdat deze leeszaal bewoond wordt door een krullevaar.

Een fors deel van de jaren negentig stond voor mij in het teken van luisterbandjes. Mijn favoriete cassette verhaalde van Pluk (van de Petteflet), die tot zijn afgrijzen de krullevaar in een museum vol opgezette vogels ziet staan. Totdat hij ontdekt dat de oogjes van het beest nog bewegen, en hij overgaat tot een epische reddingsactie waar de gemiddelde dierenactivist een hoop van kan leren.

En daar, in de Openbare Bibliotheek, betrapte ik mezelf erop dat ik diep in de ogen van de bekrulde vogel keek om enige beweging te spotten. Toen ik er eenmaal weer klaar voor was om me te gedragen als serieuze twintiger, bedacht ik hoe cool het is voor een kindje om in de bieb zo'n personage 'in het echt' tegen te komen. Als je daar geen boekenwurm van wordt, weet ik het ook niet meer...

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

Achterflap-recensiewedstrijd: Ripper 

‘Don’t judge a book by its cover’, zeggen de Engelsen – maar dat is nu juist wat we van je vragen tijdens de achterflaprecensiewedstrijd! We plaatsen we een achterflaptekst van een boek online. Vervolgens vragen we je om een originele reactie te geven op die inhoud: een recensie van de achterflap.

Deze keer vragen we je om een recensie te in te sturen over Ripper van Isabel Allende. Meer weten? Klik hier!

Activiteit van de week: 

Writers Unlimited Winternachten festival 2014

Theater aan het Spui/Filmhuis, Den Haag - Van 16 t/m 19 januari vindt de 19e editie van het festival Writers Unlimited Winternachten plaats in Den Haag. Het festival biedt optredens van schrijvers vanuit de hele wereld. Van Herman Koch tot de Frans/Libanese Amin Maalouf, van Connie Palmen tot Geling Yan uit China. Deze festivaleditie heeft als thema ‘Like me’: een knipoog naar de sociale media.

Er zijn zowel Engelstalige- als Nederlandstalige programma’s. In Filmhuis Den Haag draaien keuzefilms van de auteurs, er zijn boeken te koop, de schrijvers signeren en er is muziek van Wende en Huub van der Lubbe, maar ook van Typhoon en Neco Novellas. Klik hier voor meer informatie.

Literatuur

Boekfragment: Bad boy

‘Tragisch verhaal over dubbele identiteit en culturele onthechting. Benali verwerkte het thema niet eerder zo  onvermijdelijk, onomwonden en overtuigend.’ **** – De Volkskrant

Lees verder op boekenkrant.com

Nieuwe titel: De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Het verschijnen van de nieuwe Murakami is dit weekend uitgebreid gevierd in Amsterdam: op veertien locaties kwamen in totaal 500 fans bij elkaar om De kleurloze Tsukure Tazaki te bespreken.

Lees verder op boekenkrant.com

Spanning

Dan Browns Inferno is het best verkochte boek van 2013

Inferno van Dan Brown is het best verkochte boek van 2013 . Dit maakte het CPNB bekend tijdens een persconferentie in het Rijksmuseum. Brown bezocht Nederland deze week voor het eerst.

Lees verder op boekenkrant.com

14 januari: wereldpremière van de nieuwe Allende!

In januari verschijnt wereldwijd de nieuwe roman van Isabel Allende, Ripper. Nederland heeft de wereldpremière: Ripper verschijnt al op 14 januari bij Uitgeverij Wereldbibliotheek!

Lees verder op boekenkrant.com

Verrader Rowlings pseudoniem krijgt boete

De advocaat die vorig jaar verklapte dat Robert Galbraith een pseudoniem was van de succesvolle schrijfster J.K. Rowling moet een vergoeding betalen van 1.000 pond vanwege privacyschending.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

Controversie rondom verkoop Mein Kampf

De afgelopen tijd was Mein Kampf, het boek dat Hitler schreef toen hij in 1924 in de gevangenis zat, weer volop in het nieuws. In Amsterdam werd het verkocht in een galerie, terwijl dat bij wet verboden is. Ook is gebleken dat geïnteresseerden met een paar simpele muisklikken het boek kunnen downloaden.

Lees verder op boekenkrant.com

Boekfragment: Romeinse legioenen

Een standaardwerk over de beste vechtmachine ooit: het Romeinse Leger. Het Romeinse leger was waarschijnlijk de meest succesvolle strijdkracht ooit. Tot de huidige tijd is geen leger zo strak georganiseerd en zo indrukwekkend tactisch en strategisch geschoold.

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

Nieuwe titel: Meer over Weer met Helga van Leur

Leer alles over wolksoorten, seizoenen, stormen en de atmosfeer van weervrouw Helga van Leur! Meer over Weer is een kleurrijk boekje waarmee kinderen het weer leren voorspellen.

Lees verder op boekenkrant.com

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com