De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 27 juni 2017

---

Harry's twintigste

‘#HarryPotter20’, werd er gisteren van de Twitterdaken geschreeuwd, want Harry Potter & de Steen der Wijzen verscheen precies twintig jaar geleden in de winkels. Ik heb er zelf niet over getweet, maar ik heb wel even mijn eigen exemplaar ter hand genomen – een uit elkaar vallend geval van losse, gescheurde en met chocomel bevlekte pagina’s. Als bij toverslag werd ik getransporteerd naar een ver verleden: het was 1999, ik was 10 en ik las in drie weken tijd de eerste drie boeken over Harry en zijn vrienden uit.

Ik was weleens eerder fan van iets geweest – op achtjarige leeftijd was ik ervan overtuigd dat Backstreet Boy Nick Carter en ik voor elkaar gemaakt waren – maar mijn obsessie voor Harry Potter nam pas echt spectaculaire vormen aan. Samen met een vriendinnetje maakte ik illustraties bij mijn favoriete passages. Ik werd lid van de Harry Potter-fanclub, en met carnaval ging ik naar school in Potter-kostuum. Nee, Hermelien was ik niet. Met mijn zwartgeverfde lokjes stevig weggestopt onder een puntmuts en een bliksemschicht op mijn voorhoofd deed ik alsof ik de held van het verhaal was.

Door de jaren heen is mijn obsessie geleidelijk aan wat minder heftig geworden. Natuurlijk heb ik alle films gezien en sloeg ik op achttienjarige leeftijd met enige weemoed de allerlaatste bladzijde van Harry Potter & de relieken van de dood om. Maar de tijden dat ik een Potter-boek letterlijk stuk las, liggen helaas achter me. Deze zomer hoop ik Harry’s twintigste verjaardag echter nog eens goed te vieren, als ik in Los Angeles het Potter-pretpark van Universal Studio’s bezoek. J.K. Rowling schreef immers toch het eerste boek dat mijn hoofd echt op hol liet slaan en mij in een boekenwurm veranderde. En dat, mede-dreuzels, is zeker een feestje waard. 

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​

---
Boekenkrant biedt veteranenschrijvers podium op Veteranendag

Boekenkrant biedt veteranenschrijvers podium op Veteranendag

Op zaterdag 24 juni 2017 vond de Nationale Veteranendag plaats op het Malieveld in Den Haag. Ieder jaar worden op deze dag verschillende veteranen geëerd die zich in hebben gezet voor vrede en veiligheid, zowel nationaal als wereldwijd. De Boekenkrant organiseerde hier een speciale boekenmarkt waar veteranenschrijvers hun boeken konden aanbieden.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Jezelf de schuld geven

De liefdevolle relatie die Ted van Lieshout als kind met een pedofiele man zegt te hebben gehad, laat hem, maar ook zijn lezers niet los. Met Schuldig kind tracht hij antwoord te geven op de hem meest gestelde en allesomvattende vraag: wat voor invloed had die relatie op zijn verdere leven?

Die vraag komt niet uit de lucht vallen. Eerder putte Van Lieshout inspiratie uit deze onvergetelijke jeugdervaring voor de kinderdichtbundel Zeer kleine liefde en de roman Mijn meneer.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Meer dan een spannende achtervolging

Op de voorkant van Het Pauluslabyrint prijkt groot een sticker met de aanbeveling: ‘De Dan Brown van de Lage Landen’. Net als de Amerikaanse bestsellerauteur verweeft Jeroen Windmeijer in zijn thrillers een spannend plot met gebeurtenissen uit de geschiedenis. Op een van de eerste zonnige dagen in mei ontmoet ik Jeroen Windmeijer in Leiden.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Nieuwe titel: De familie Mann

De familie Mann is het prachtig vertelde, tragische verhaal van een gezin dat compleet wordt beheerst door de literaire roem van de vader, Thomas Mann.

Zijn vrouw Katia zorgt dat hij ongestoord kan werken en schermt hem af voor zijn kinderen. De aantrekkelijke zoon Klaus wil als schrijver zo beroemd zijn als zijn vader.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: Spuitende slagaders en overstromende oceanen

Weet jij wat je kunt doen als er een ramp gebeurt? Thuis of in de buurt?

Spuitende slagaders en overstromende oceanen is een handleiding bij vierendertig grote en kleine rampen vol grappige, griezelige en geweldige weetjes over alle mogelijke catastrofes.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Een zwerver, neuskeutels en onvervulde verlangens

In De zwerver wordt Hannes al na een half jaar gedumpt door zijn wat typische vriendin, Ines. Ze vindt dat hun karakters te verschillend zijn. Hannes zit in de put, maar wordt toch vriendelijk verzocht op te donderen.

Het blijkt een kantelpunt in hun beider levens.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 juli 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKJunior komt uit op 3 juli 2017.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com