Boekenkrant biedt veteranenschrijvers podium op Veteranendag

Op zaterdag 24 juni 2017 vond de Nationale Veteranendag plaats op het Malieveld in Den Haag. Ieder jaar worden op deze dag verschillende veteranen geëerd die zich in hebben gezet voor vrede en veiligheid, zowel nationaal als wereldwijd. De Boekenkrant organiseerde hier een speciale boekenmarkt waar veteranenschrijvers hun boeken konden aanbieden.

De boekenmarkt organiseerden wij in samenwerking met de Nationale Veteranendag en was onze manier om veteranen te eren. Dit wilden wij doen door een podium te bieden voor hun verhaal, zoals we ook hebben gedaan in onze special over militaire boeken: BKMilitaireBoeken. Op onze eigen tafel lagen boeken van Boom Geschiedenis, Uitgeverij Aspekt, Atlas Contact, Celtica en uitgeverij de Vier Windstreken. Natuurlijk mochten exemplaren van de BKMilitaireBoeken niet ontbreken. Daarnaast werd de boekenmarkt opgeluisterd door de aanwezigheid van schrijvers als Laurens van Aggelen, Niels Roelen, Reinder Bieleman, Claire Felicie en Erik Krikke die tekst en uitleg gaven over hun boeken. Jules Calis, auteur van van Brabant naar Afghanistan … en terug, zat als een doorgewinterde stripmaker te tekenen.

Een podium voor de veteranenkunstenaar

Marieke de Vos-Hardonk, schrijfster van het boek Kamelen op de lijn, vertelt: ‘Je verkoopt op dit soort evenementen eigenlijk niet zoveel boeken. Dat is ook niet het belangrijkste. Het is goed om je gezicht te laten zien en te spreken met je publiek.’ Ik zag dan ook geanimeerde gesprekken tussen schrijvers en het publiek. Boeken werden teruggegeven met een handtekening en bezegeld met een handdruk en hier en daar een knuffel. Soms liepen de emoties zo hoog op dat er een traan werd gelaten, zelfs door de auteur. De herkenbaarheid van de verhalen gaat immers beide kanten op; de ervaring van de veteraan die het boek koopt, is vaak vergelijkbaar met die van de veteranenschrijver zelf. Van tijd tot tijd werden er schrijvers uitgepikt om op het podium achter ons te vertellen over hun boek. Als er geen interviews werden afgenomen, gaven muzikale veteranen als mannenkoor ‘de Torren’, Dennis Kroon en Erik Krikke optredens.
Het was ook precies de bedoeling van het PLAZA theater op de Veteranendag: veteranen de mogelijkheid geven om hun verhaal te doen. Dit kon in de vorm van een lied of een boek maar ook op het schildersdoek. Onze buren waren bijvoorbeeld de Stichting Veteranenkunst, die veteranen stimuleren om hun ervaringen in schilderijen te vangen. Tussen de gezellige drukte was dit een oase van rust waar je de indrukwekkende schilderijen op je in kon laten werken. Dat was ook goed, want deze schilderijen gingen vaak over heftige materie als oorlog, PTSS en onbegrip van het thuisfront.

Het terrein verkennen
Hoewel er te doen was in het PLAZA theater, had ik gelukkig ook tijd om de tent uit te gaan. Het weer viel enigszins tegen, het was grijs met hier en daar een miezerbui. Toch was het fijn om rond te lopen over het terrein en de sfeer te proeven. Naast het normale publiek dat je aantreft op een grote beurs of conventie, liepen er ook allerlei veteranen rond, in vol ornaat of in burger met een baret. Er waren allerlei tenten met relevantie voor veteranen, van verschillende musea die het militair erfgoed in ere houden, tot verenigingen die in het leven geroepen waren om veteranen van verschillende strijdtheaters op te vangen. Er was ook een speciale hoek voor kinderen, met springkasteel, waar de kids een selfie konden maken met een veteraan.

Het defilé
Ik was precies op tijd om het laatste stuk van het defilé te zien. Van jongens in vol gevechtstenue tot hoogbejaarde oud-strijders in rolstoelen, ieder van hen heeft zich ingezet voor de vrede en veiligheid in de wereld. Soms stopten de oudere veteranen om de hand te schudden van de jongere soldaten die de route vrijhielden. Overigens konden deze soldaten het niet laten om hun leeftijdgenoten en wapenbroeders voor de gek te houden. ’Niet zo boos kijken, hè!’, riep een van de ‘beveiligers’. Dit ontlokte een glimlach aan de marcherende marinier aan wie de opmerking gericht was. De sfeer was ontspannen. Door de soldaten voor mij werd ruimte gemaakt voor een oudere vrouw, zodat ze het goed kon zien vanuit haar klapstoel.

Marco Kroon
Ik kon helaas niet al te lang blijven kijken. Het was tijd voor Marco Kroon om geïnterviewd te worden en zijn boeken, Danger Close en Leiderschap onder vuur, te signeren. Kroon werd op het podium afgelost door Erik Krikke en de band 7even Bridges. Zij gaven een voorstelling Operatie Geslaagd over de ervaringen van Krikke in Afghanistan. Het muzikale programma werd afgesloten door de 4Sisters die liedjes zongen van vroeger. De indruk die bijblijft, is die van een gezellige Veteranendag met respect voor de ervaringen en de belevingswereld van de veteranen. We zijn dankbaar dat de Boekenkrant daar een wezenlijke bijdrage aan heeft geleverd met de boekenmarkt.

Klik hier voor meer informatie over de Nationale Veteranendag.

Klik hier voor een lijst van de verkrijgbare boeken en aanwezige auteurs in de stand

Berichten gemaakt 5306

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven