De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 6 juni 2017

---

Literaire thrillers

Van 9 tot en met 25 juni staat de thriller in het zonnetje tijdens de Spannende Boekenweken. Persoonlijk ben ik al jaren dol op dit genre. Tijdens mijn studie volgde ik dan ook een vak over de literaire waarde van de thriller. Iedere week las ik een ander spannend boek, van de whodunnits van Agatha Christie tot de hard-boiled detectives van Raymond Chandler. In essays en discussies vlogen de argumenten heen en weer: kan een genre dat zo vast zit aan een bepaald patroon – de moord, de spanningsboog, de zoektocht naar een dader – wel op literaire wijze uitgewerkt worden?

Zeven jaar later zie ik als recensent nog steeds talloze thrillers voorbijkomen die volgens een vast stramien samengesteld zijn. In deze functie stel ik echter wel een andere vraag: wat vind ik van de manier waarop de auteur dat vaste stramien van een eigen kleur heeft voorzien? Gelukkig heb ik de laatste tijd veel spannende boeken voorbij zien komen die toch echt verrassen. Zo recenseer ik voor de juli-krant Nacht op de rivier van Erica Ferencik, waarin niet de mens, maar de natuur het grote gevaar vormt. En schreef ik voor de BKHistorischeRomans een artikel over Zijn bloedige plan, een spannend stukje fictie dat als verslag van een waargebeurd misdrijf gepresenteerd wordt. Of deze boeken literair zijn, valt te betwisten. Maar spannend? Dat zijn ze zeker…

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie 6 juni 2017 – Met Deon Meyer, Willem Elsschot en De kleine prins

In deze juni-editie van de Boekenkrant vieren we de Spannende Boekenweken met een extra pagina over spannende boeken én een bijzonder interview met de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer, die het geschenkboek voor de Weken schreef. 'Ik wilde schrijven over de band tussen Nederland en Zuid-Afrika,' aldus de auteur.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nu verschenen: BKHistorischeRomans editie 6 juni 2017 - Met Simone van der Vlugt, Jan Guillou en de Russische Revolutie

Deze juni verschijnt de tweede editie van onze special over historische fictie: de BKHistorischeRomans.

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie plaatsvond. Daarom heeft Rusland een bijzonder plekje in deze BKHistorischeRomans.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nu verschenen: BKYA editie 6 juni 2017 – Met Megan Shepherd, Brooke Saward en YALFest

Deze BKYA brengt je alvast in zomerse sferen! In deze editie vind je o.a. een interview met Instagram-ster en wereldreizigster Brooke Saward over World of Wanderlust. Haar tip voor beginnende reizigers: 'Elke dag dat je niet begint, ben je een dag verder verwijderd van je droom!'

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Plekken uit het verleden

Met De Laura’s schreef Sara Taylor een prachtige roman over identiteit en over de speciale band tussen moeder en kind.

In De Laura’s maakt een moeder met haar tiener een roadtrip dwars door de VS. De verschillende plekken die ze aandoen, zijn niet willekeurig door Alex’ moeder uitgekozen – ze zijn allemaal nauw verbonden met haar turbulente jeugd en met de diverse Laura’s die een impact op haar leven hebben gehad.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Moord op de Kaapse Vlakte

Tijdens mijn interview met Deon Meyer is Engels de voertaal. Toch is het best handig dat zijn moedertaal Afrikaans is. Als de thrillerschrijver het heeft over de Hollandse meesters, loopt hij eventjes vast: ‘For the blue pigment they used… What do you call it? Grondstof?’ We hebben het niet voor niets over de Gouden Eeuw van de Nederlands schilderkunst.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Nieuwe titel: Hillbilly Blues

Hillbilly Blues is analyse van een cultuur in crisis – die van de blanke Amerikaanse arbeidersklasse. J. D. Vance vertelt hoe het is om geboren te worden met sociale en regionale ellende als een wurgkoord om je nek.

Het verhaal van de familie Vance begint vol hoop, in het Amerika van na de oorlog. Zijn grootouders verhuisden naar Ohio omdat ze wilden ontsnappen aan de armoede in hun thuisstreek Kentucky.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: De gevangenisfamilie van Perry T. Cook

Perry woont al zijn hele leven in Blue River, de gevangenis waar zijn moeder haar straf uitzit. Perry ziet de gevangenis als zijn thuis en de bewoners als zijn familie.

Wanneer zijn moeder bijna vrijkomt, haalt openbaar aanklager Thomas VanLeer Perry plotseling weg uit de gevangenis - weg bij zijn moeder - en neemt hem bij zich in huis.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 juli 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKJunior komt uit op 3 juli 2017.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com