De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 16 mei 2017

---

Dienstmaagd met een boodschap

Eens in de zoveel tijd ontdek je een boek waarvan je gelijk weet dat je het nog talloze keren opnieuw zal gaan lezen. Toen ik een aantal weken terug Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood las, had ik dat gevoel zeker.

In deze Orwelliaanse roman volgen we Offred, die in de nabije toekomst leeft onder een extreem conservatief regime waarbij alle macht en mogelijkheden in de handen van het mannelijke deel van de bevolking liggen. Offred – eigendom van Fred – is dienstmaagd en moet in die rol kinderen baren voor haar ‘commandant’ en diens vrouw. Wie na het horen van deze samenvatting een sensationeel stukje sciencefiction verwacht, komt bedrogen uit. Atwood schreef een prachtige karakter- en wereldschets met een belangrijke boodschap: hou je ogen open voor wat er om je heen gebeurt en laat je niet overvallen door onrechtvaardigheid.

Het verhaal van de dienstmaagd verscheen in 1985 en is altijd al een boek geweest dat een indruk bij mensen achterliet. Er werden liedjes, films en zelfs een opera van gemaakt. De nieuwste bewerking is onlangs in Amerika verschenen: Hulu (de Amerikaanse concurrent van Netflix) veranderde Atwoods werk in een tv-serie die net zo beeldschoon en angstaanjagend is als het origineel. Voor mij is dat heel fijn: ik heb helaas geen tijd om het boek direct opnieuw te lezen, maar ik kan Offreds wereld op deze manier toch nog een keer bezoeken. Al ben ik wel blij dat ik als vrouw in mijn eigen universum de mogelijkheid heb om de tv uit te zetten, het boek dicht te slaan en te gaan en staan waar ik wil.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​

---

Presentatie eerste BKMilitaireBoeken aan Generaal Beulen in Nationaal Militair Museum

Op zaterdag 13 mei 2017 werd tijdens de Nationale Landmachtdagen de BKMilitaireBoeken uitgereikt aan Commandant der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Een en al familie

Een historische roman met de titel De dochter van de zeemeermin deed mijn fantasie op hol slaan. Wie was die zeemeermin, de ‘Watervrouw van Edam’, en hoe kwam zij aan deze bijzondere naam? Het nieuwste boek van Lydia Rood vertelt je het verhaal dat schuilgaat achter deze middeleeuwse mythe.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Dostojevski en de Russische ziel

Op zaterdag 29 april werd in de Hermitage het nieuwste boek van Peter d’Hamecourt In het spoor van de Russische ziel – Dostojevski tussen Europa en Rusland gepresenteerd. In het gezelschap van Ruslandkenners en literair geïnteresseerden overhandigde de schrijver het eerste exemplaar aan zijn oudste zus.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Annie M.G. Schmidtlezing: op naar het Binnenhof

Afgelopen woensdag verzamelden boekenliefhebbers zich in het Kinderboekenmuseum voor de achttiende Annie M.G. Schmidtlezing. Rindert Kromhout liet dit jaar zijn licht schijnen op de jeugdliteratuur. En niet zonder gevolgen, want binnenkort moet het Binnenhof eraan geloven...

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 juni 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKYA komt uit op 6 juni 2017. Op deze dag zal ook voor de tweede keer de BKHistorischeRomans verschijnen.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com