Reader's block
Schrijvers hebben wel eens last van een writer’s block, maar lezers kunnen er ook wat van. Je kent het wel: je leest een zin vijf keer, maar hebt nog steeds geen idee wat er staat. Je kunt je niet concentreren, of je hebt gewoon echt geen zin om verder te gaan. De meeste mensen kunnen in dat geval gewoon hun boek wegleggen en verder gaan met hun leven. Maar wat nu als je je brood verdient met het schrijven van recensies?
Vorige week was ik de pineut. Ik had een prachtig boek klaarliggen dat ik dolgraag wilde lezen. Maar helaas: dit keer werd iedere leessessie verstoord door een intens gevoel van slaperigheid. Niet alleen in bed, vlak voor het slapen gaan, maar letterlijk op iedere denkbare plaats en tijd. Toen ik voor de zoveelste keer in de tram in slaap dreigde te vallen – om bijna mijn halte te missen – besloot ik dat ik me maar aan de situatie moest overgeven. Met pijn in mijn hart, omdat ik wist dat ik veel korter de tijd zou hebben om mijn recensie te schrijven (en dan maar hopen dat een writer’s block daarbij geen roet in het eten zou gooien).
Gelukkig was mijn lijdensweg van korte duur: gisteren werd ik spontaan genezen van mijn reader’s block. Als bij toverslag had ik het ritme van het boek weer te pakken. Sterker nog: ik heb het gevoel dat ik sneller lees dan voor mijn korte blokkade. Zou dat slechts een gevoel zijn, of is mijn brein de verloren tijd aan het inhalen? Ik weet het niet, maar ik geniet ervan zo lang als het duurt.
Anouk Abels
Hoofdredacteur Boekenkrant
anouk@boekenkrant.com