De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 3 januari 2017

---

Kennismaken met Prinses Leia

Sommige boeken, films en kunstwerken zijn zo bekend dat iedereen ze wel in zijn hoofd heeft zitten. Zo staat de Mona Lisa in ieders geheugen gegrift en ken ik maar weinig mensen die op hun middelbare school Het gouden ei niet voor hun lijst hebben gelezen. Toch heeft iedereen zo z’n blinde vlekken. Zo biechtte ik laatst tijdens de werklunch op dat ik Star Wars nog nooit gezien had. Mijn collega Jesse verslikte zich bijna in zijn met kaas belegde boterham. ‘Ik vind het wonderlijk dat je überhaupt in staat bent geweest om die films zo lang te vermijden,’ riep hij verbaasd uit.

Op nieuwjaarsdag kwam daar verandering in, toen mijn vriend (tevens Star Wars-maagd) en ik besloten de eerste film op te zetten. Het eerste halfuur, dat leek te draaien om de avonturen van twee robots, riep wat verwarring bij ons beiden op. Toch werd het, ondanks het bordkartonnen decor, wel spannend. Ik was voornamelijk onder de indruk van Prinses Leia, gespeeld door de recentelijk overleden Carrie Fisher: zo’n sterk vrouwelijk personage in een jarenzeventigfilm zie je niet vaak. Toen ik de volgende dag op kantoor onthulde dat ik dan toch echt aan Star Wars begonnen was en het nog wel leuk vond ook, keek collega Jesse me licht beteuterd aan. ‘Ergens wel jammer dat je nu toch weer bij de massa hoort,’ zei hij met een knipoog.

Misschien moet ik hem maar gauw vertellen dat ik nog nooit een ouderwetse James Bond-film gezien heb. Hoor ik er toch weer een beetje niet bij.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie 2 januari 2017 – Met Jane Austen, Håkan Nesser en Arnon Grunberg

In deze eerste editie kijken we vooruit naar het nieuwe boekenjaar. We vroegen een kinderboekhandelaar, een stripspecialist en de eigenaar van een reguliere boekwinkel naar de titels waar zij naar uitkijken. Ook de Boekenkrant-redactie heeft zijn favorieten op een rijtje gezet. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Eerste hulp bij Austen

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat schrijfster Jane Austen overleed. Om de start van dit Austenjaar te vieren ontmoetten Anke Werker, schrijfster van de recent verschenen historische roman Jane Austen, onder vier ogen, en redacteur Nicole elkaar. Ze delen een passie voor het werk van de Britse schrijfster. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Kerst met Ellery, Sherlock en Morse

Men neme een handjevol wereldberoemde speurneuzen, wat topcriminelen en een aantal sfeervolle kerstdecors. Strooi er wat sneeuw overheen en voilà: je hebt Kerstmisdaadverhalen in handen. Deze feestelijke crimebundel werd samengesteld door Otto Penzler, eigenaar van de Mysterious Bookshop in New York. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Nieuwe titel: Jezelf vinden, gewicht verliezen!

Mariecke is een jonge enthousiaste vrouw, woonachtig in Zandvoort. Ze heeft een bewogen jeugd achter de rug waarin ze veel heeft meegemaakt. Met dit boek wil ze laten zien dat het mogelijk is om van je (eet)verslavingen af te komen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nu verschenen: BKJunior editie 2 januari 2017 - Met Dummie de Mummie, Jungleboek en sprookjes van Andersen

De eerste BKJunior van het jaar staat vol sprookjes en klassieke verhalen. De kleine prinsJungleboek en Hans Christian Andersen: ze komen allemaal voorbij. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een klein gesprek over De Kleine

Met een kopje koffie plaats ik mezelf op de bank bij uitgeverij De Harmonie. Op tafel liggen al alle boeken van de Argentijnse schrijfster en illustrator Isol, inclusief haar nieuwste boek De Kleine, een prentenboek waarin je leest wat er allemaal gebeurt in het leven van een pasgeboren kind. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Nieuwe titel: Piet Paaltjens in beeld

Piet Paaltjens in beeld is een verzameling van negen van zijn gedichten die tot stripverhaal zijn vertaald. In 2017 is het 150 jaar geleden dat Snikken en grimlachjes, de bekendste dichtbundel van Piet Paaltjens, in Schiedam verscheen. Deze grafische gedichten zijn een vermenging van twee tijden; de taal uit de negentiende eeuw met beeld uit de eenentwintigste eeuw. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 februari 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKYA en de BKStrips komen uit op 6 februari 2017.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com