De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 22 november 2016

---

Boek en film

Het lijkt me bizar om als schrijver naar een verfilming van je eigen boek te kijken. De personages en gebeurtenissen zijn door jou verzonnen, maar in beeld gebracht door iemand anders. Dus kan het zomaar voorkomen dat je personage opeens van haarkleur is gewisseld, compleet andere dingen zegt en nieuwe dingen beleeft. Er zijn auteurs in de filmgeschiedenis die dat erg slecht trokken. Het bekendste voorbeeld is Pamela Travers, de auteur van Mary Poppins, die het verfilmproces van haar boek enorm bemoeilijkte en zelfs op de première-avond nog – tevergeefs – veranderingen eiste.

Het was dan ook fascinerend om afgelopen zondag een boekverfilming te zien met de schrijver van het verfilmde boek in de zaal. In samenwerking met AnnexCinema in Woerden organiseerde de Boekenkrant een filmvertoning van Schone Handen met daarop volgend een Q&A-sessie met René Appel. Daarbij mocht ik de vragen stellen. De schrijver bleek – net als Travers – bij het maken van de film betrokken te zijn geweest: hij heeft het script op verschillende momenten in mogen zien en becommentariëren. De gebeurtenissen in de film, en dan met name aan het einde, wijken enorm af van die in het boek. Maar René Appel? Die begreep dat een film net wat andere ingrediënten nodig heeft dan een boek. Geen protesten dus van deze schrijver, die de filmversie van Schone handen voor de vijfde keer bekeek. Enkel een tevreden glimlach. 

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Nieuwe editie Boekenkrant Poster vanaf vandaag op NS-stations

Vanaf vandaag 2016 hangt de Boekenkrant Poster weer op 100 stations in heel Nederland. De Boekenkrant Poster toont boekomslagen met daarbij een korte introductie van het betreffende boek. Wellicht heb je ‘m al gespot!

Lees verder op boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 5 december

Op 5 december, als het luchtalarm klinkt, begint de distributie van de december-editie van de Boekenkrant. Het decembernummer van de Boekenkrant biedt de mogelijkheid om voor het eind van het jaar nog een keer aandacht te vragen voor de mooiste titels van het seizoen. Op de themaspreads wordt teruggeblikt op bijzondere literaire prijzen van 2016. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Studenten krijgen een kijkje in de keuken bij de Boekenkrant

Vorige week gaf hoofdredacteur Anouk Abels een workshop recensies schrijven aan leden van Awater, de Utrechtse studievereniging voor neerlandici. De workshop werd georganiseerd in boekwinkel Savannah Bay. Studente Sijtje Reezigt doet verslag. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Terugverlangen naar vroeger

Graeme Simsion wilde na zijn succesvolle romans Het Rosie project en Het Rosie effect graag een ander soort boek schrijven. Het beste van Adam Sharp is dan ook geen romantische komedie, maar een nostalgisch verhaal over een eerste grote liefde. De Australische Simsion vertelt dat hij heeft uitgekeken naar zijn bezoek aan Amsterdam.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Welbespraakt, zonder vrees, streng en eerlijk: jureren bij de ECI Literatuurprijs

De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen jaar gaat naar Rivieren van Martin Michael Driessen, weten we sinds een week. Maar hoe komt de jury tot een beslissing? Jurylid Rosanna Del Negro vertelt speciaal voor de Boekenkrant over haar ervaringen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Stormachtige spanning en sensatie tijdens Boekenkrant-middag met René Appel

Zondag 20 november organiseerde de Boekenkrant in samenwerking met AnnexCinema in Woerden een bijzondere filmmiddag: bezoekers konden kijken naar de boekverfilming van Schone handen, gevolgd door een interview met René Appel, de schrijver van het boek. Het was noodweer afgelopen zondag: takken vielen van de bomen en treinen stopten door de hevige regen en wind spontaan met rijden. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Een eyeopener voor medische zorgverleners

'Wat zou het fijn zijn als ik gewoon zorgeloos patiënt zou kunnen zijn. Een patiënt die zich met een gerust hart over kan geven aan de medici en zorgverleners, in het volste vertrouwen dat zij precies weten wat ze moeten doen.' 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: De beste beer van de wereld

Winnie de Poeh-fans opgelet. In de bundel De beste beer van de wereld is hij terug in een nieuwe verzameling verhalen. Winnie de Poeh - De beste beer van de wereld is het officiële vervolg op de bekende boeken Het huis in het Poeh-hoekje en Terug naar het Honderd-Bunders-Bos

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Boekfragment: Sigmund zesentwintigste sessie

Nieuwe avonturen van de grappigste strippsychiater van Nederland, bekend van zijn dagelijks spreekuur in de Volkskrant

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

De nieuwe BKYA en de BKStrips komen uit op 5 december en de nieuwe BKJunior op 2 januari.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com