De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 19 juli 2016

---

Go!

Er stond een groep mensen voor de Esprit aan de Oudegracht. Ik telde zo’n dertig man. Niemand zei iets tegen elkaar: er hing een ijzige stilte. Met hun hoofden gebogen keken alle aanwezigen naar hun smartphone. Ik liep langs, dacht eerst dat ik te maken had met een soort zombie-apocalyps – totdat ik besefte dat deze mensen Pokémon Go aan het spelen waren.

Walgelijk, vond ik het. Ik riep het gelijk overal rond: ‘Door dit spelletje worden we nog verslaafder aan onze telefoon. We leven in de Matrix! We beleven het leven alleen nog maar door een schermpje. Niemand leest nog een boek; niemand praat nog met elkaar. En blijkbaar heb je een game nodig om verdorie eens naar buiten te gaan.’

De meeste mensen die ik sprak, waren het met me eens. Totdat ik afgelopen weekend mijn Pokémon-anekdote over de Oudegracht aan een vriend vertelde die zelf graag Pokémon Go speelt. Hij had juist ondervonden dat het spelletje leidde tot grappige gesprekken met vreemden en bijzondere, gezamenlijke avonturen in je eigen buurt. Toen was het mijn beurt om verbaasd te zijn, en na te denken over mijn eigen kijk op dit wereldwijde fenomeen. Ik zal misschien zelf niet zo gauw met mijn telefoon in de lucht achter Pikachu aanrennen. Maar als het spelletje mensen bij elkaar brengt, kan ik er alleen maar voor zijn. Als we maar niet vergeten om af en toe iets tegen elkaar te zeggen zonder smartphone voor onze kop, oké? Super. Go!

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Gezocht: lezers die willen vertellen over hun favoriete boekhandel!

Wij zijn op zoek naar mensen die in de krant willen vertellen over hun favoriete Boekenkrant-boekhandel. Ken of ben jij iemand die zijn vaste boekhandel graag in het zonnetje wil zetten? Mail dan naar redactie@boekenkrant.com, en wie weet zie jij jezelf straks terug in de Boekenkrant!

---

Volgende editie Boekenkrant verschijnt op 1 augustus

In augustus verschijnt traditioneel een boekfragmentenspecial van de Boekenkrant. Fijne fragmenten om te lezen aan de rand van het zwembad of op het strand. Maar er valt nog meer te lezen in onze augustus-editie. Op onze themaspread besteden we aandacht aan muziek. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

De vrijheid tegemoet

Bert Wagendorp houdt van de vrijheid die fictie hem biedt. De novelle Een zaterdagmiddag is net uit, en in januari verschijnt er een nieuwe roman. De romancier is los. 

In Een zaterdagmiddag vertelt een moeder haar zoon Bram na jaren over haar jong gestorven broertje. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedood door een Engelse bom, waarmee in één klap het meest veelbelovende familielid was weggevaagd. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Juridisch steekspel zonder grenzen

Op de Avond van het Spannende Boek, na de bekendmaking van de Schaduwprijs 2016, stond Max van Olden met zijn armen hoog in de lucht om het bord met de felbegeerde debuutprijs aan het publiek te tonen. Blij en opgelucht nam hij zijn award voor Lieve Edelachtbare in ontvangst. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Oorlogspad – Rudy Dek

Ter gelegenheid van de honderdste Vierdaagse schreef Rudy Dek een bijzondere Vierdaagsethriller die begint met het zogeheten vergissingsbombardement op Nijmegen in februari 1944 en - dankzij een ingenieus en superspannend plot - eindigt in 2016 tijdens de jubileumeditie van ‘s werelds grootste wandelmars. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: De smaak van de macht

In De smaak van de macht laten vijf oud-premiers zien hoe het is om de baas van het land te zijn. Dries van Agt ontwikkelde zich tot taalvirtuoos en maakte indruk een soort sfinx te zijn, met name toen hij zich profileerde als minister van Justitie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Poëzie

Dichters in middeleeuwse kloostertuinen

Poëziefestival Het Tuinfeest: meer dan 70 optredens van ruim 30 dichters en 8 muzikanten / bands! In de historische binnentuinen rondom Theater Bouwkunde in Deventer, en met een keur aan ervaren dichters als Bart Chabot, Judith Herzberg, Anne Vegter, Ilja Leonard Pfeijffer en Menno Wigman. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Ik mag zijn wie ik ben

George ziet eruit als een jongen, maar is – en voelt voor de lezer als – een meisje. En eigenlijk maakt het niet uit. Jongen, meisje. Ze mag zijn wie ze is. Een ontroerend en openhartig jeugdboek voor acht jaar en ouder over een jonge transgender. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Stripvlogger bespreekt: Mooie zomers 2 - De kreek

In het tweede deel van Mooie Zomers gaan Zidrou en Lafebre terug in de tijd naar 1969: de Faldéraults en hun rode Renault 4L zijn vier jaar jonger. Hun bestemming: het zuiden... Maar de reis over de binnenwegen is ook belangrijk.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 augustus verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

De nieuwe BKStrips komt uit op 1 augustus en de BKJunior op 5 september.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com