De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 15 oktober 2013

Stapels nieuwe titels

Het Boekenkrant-team leest graag, en veel. Onze kasten puilen uit van klassiekers (van Pietje Bell tot Het stenen bruidsbed). Maar, zoals het een krant vol boekenactualiteit betaamt, zijn we vooral geobsedeerd door nieuwe titels.

Wie ons op Twitter of Facebook volgt, kent inmiddels de hashtag #nieuwe_titel. Elke dag kiezen we een nieuwe titel uit om in het zonnetje te zetten. Van zware literaire naslagwerken tot spannende thrillers en schattige prentenboeken - zolang er maar een mooi verhaal in zit. Zo halen we uit de stapels nieuwe titels die iedere maand verschijnen de beste boeken - en weet jij welke je absoluut niet mag missen.

Anouk Abels - Webmaster Boekenkrant

P.S. Nog niet klaar met het ontdekken van nieuw leesmateriaal? Geef je hier op voor de Nieuwe Titels-nieuwsbrief!

Activiteit van de week: 

Opening tentoonstelling jongensboeken

Van 17 oktober t/m 2 november is in boekhandel Schreurs & De Groot in Amsterdam een bijzondere tentoonstelling van jongensboeken te zien. Zo was er een tijd dat er aparte jongensboeken waren, zoals Pietje BellEric de Noorman en Winnetou. Boeken waarin spanning, avontuur, camaraderie standvastigheid, deugdzaamheid en trouw om de voorrang streden en waarin helden nog helden waren die vaak op achteloze wijze schier hopeloze situaties tot een goed einde wisten te brengen. De tentoonstelling wordt donderdag 17 oktober om 17.30 uur geopend door Theodor Holman, die dan spreekt over de Kluitman-klassieker Pietje Bell. Klik hier voor meer informatie.

Ga mee met de Boekenkrantbus naar de Boekenbeurs Antwerpen op zondag 3 november!

Van 31 oktober tot en met 11 november 2013 vindt het grootste boekevenement van de Lage Landen plaats: de Boekenbeurs in Antwerpen. Klik hier

Op zondag 3 november organiseert de Boekenkrant een busreis naar de Boekenbeurs in Antwerpen. Vanaf het moment dat je de bus instapt kom je al in boeksferen.

Lees verder op boekenkrant.com

Literatuur

Harry Mulisch komt tot leven

Het Nationale Toneel speelt een voorstelling gebaseerd op Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch, de nog altijd urgente roman over goed en kwaad, schuld en onschuld, oorlog en vrede.

Mensen die graag ‘het boek is altijd beter’ zeggen, en vervolgens klagen over de manier waarop een bewerking afwijkt van het origineel, roepen bij mij een zekere frustratie op.

Lees verder op boekenkrant.com

Nobelprijs voor de Literatuur gaat naar de Canadese Alice Munro

De Zweedse Academie in Stockholm kondigde vandaag aan dat Alice Munro (1931) de Nobelprijs voor de Literatuur ontvangt. Munro is de eerste Canadees die deze prijs krijgt.

Lees verder op boekenkrant.com

Liefde, ziekte en de dood

‘Ik zat nooit in de kast. Tot mijn vijftiende wist ik niet dat homoseksualiteit bestond. Toen ik daarachter kwam, wist ik: dit is wat ik ben. Mijn moeder vertelde ik het pas na dagen, bang dat ze hierna geen moeder meer zou zijn. Ze reageerde kalm, “maar zeg het niet tegen je vader tot je achttien bent. Hij kan gevaarlijk reageren.”

Lees verder op boekenkrant.com

Ivo Opstelten aanwezig bij jubileum uitgeverij Conserve

Minister Ivo Opstelten is aanwezig bij het feest rondom het dertigjarig bestaan van uitgeverij Conserve. Hij zal het roman Aangewaaid in Bergen aan Zee van Wide Hogenhout in ontvangst nemen.

Lees verder op boekenkrant.com

Spanning

Hans Münstermann – Mischa

Rosa Weber is met stomheid geslagen wanneer haar oudste zoon wordt aangehouden in verband met de verdwijning van de tienjarige Mischa. Voor de opgewekte 65-jarige weduwe begint er een emotionele achtbaan die haar moederliefde danig op de proef stelt.

Lees verder op boekenkrant.com

Non-fictie

Dorp achter tralies

In de gevangenis in Leeuwarden zitten 248 mannen vast voor de meest uiteenlopende delicten. De PI Leeuwarden, in de volksmond De Marwei geheten, herbergt dieven, drugshandelaars, beroepscriminelen en moordenaars.

Lees verder op boekenkrant.com

Oude Friese namen in De lêste Hikke

Tien jaar lang verzamelde Aly van der Mark, bekend van Omrop Fryslân, Friese overlijdensadvertenties met oude namen. Uiteindelijk waren er 300 namen op haar lijstje te vinden. Haar verzameling inspireerde haar om De lêste Hikke te schrijven.

Lees verder op boekenkrant.com

Poëzie

Harkaitz Cano – Iemand loopt op de brandtrap

In Iemand loopt op de brandtrap worden de echo’s van New York vermengd met die van een willekeurige Baskische industriestad. Het is een sterk verhalende bundel, bestaand uit gedichten als seismogrammen van een rauw bestaan.

Lees verder op boekenkrant.com

Jeugd

Tijd voor de Nationale Kinderzwerfboekdag!

Woensdag ging de eerste Nationale Kinderzwerfboekdag van start. Overal in Nederland worden kinderboeken met een zwefsticker achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Daarna is het de bedoeling dat ze de boeken verder laten zwerven.

Lees verder op boekenkrant.com

Strips

Rudy Vranckx en Caryl Strzelecki - De Gierenclub

In De Gierenclub vertellen Rudy Vranckx en Caryl Strzelecki hoe oorlog, geweld en omwenteling de levens van gewone mensen verwoesten. Deze autobiografische striproman toont op adembenemende wijze wat we niet zien op de televisie of in de krant.

De waarheid is het eerste slachtoffer van de oorlog. Terwijl de revolutie de Arabische wereld in vuur en vlam zet, proberen oorlogsjournalisten ...

Lees verder op boekenkrant.com 

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com