De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 22 maart 2016

---

Gratis

Toen ik zondag de trein in stapte, kwam ik terecht in een coupé vol mensen – voornamelijk van middelbare leeftijd – die triomfantelijk een exemplaar van het Boekenweekgeschenk in hun handen geklemd hielden. Wie vandaag Broer van Esther Gerritsen bij zich had, reisde gratis. Zoiets hoef je de gemiddelde Nederlander natuurlijk maar één keer te zeggen.

Als ik mijn vrienden, collega’s en familie mag geloven, moet het vooral in Maastricht een dolle boel zijn geweest; als je een dagje gratis reizen tot je beschikking hebt, doe je er immers goed aan om van de situatie te profiteren en zo ver mogelijk weg te gaan. Zelf maakte ik, met Boekenweekgeschenk in de rugtas, gebruik van een kortere route: ik ondernam de rit van Utrecht naar Wageningen, die niet veel langer duurt dan twintig minuten.

Maar dat mocht de pret niet drukken. Mijn korte reisje gaf me het gevoel dat ik zo’n idyllische NS-reclame was ingestapt. Een mannelijke reiziger ging rond met een zak snoep, terwijl de dame tegenover mij stralend vertelde dat ze zich vandaag maar eens aan een reis van de kop van Noord-Holland naar Nijmegen had gewaagd. Ik zag dat talloze mensen om me heen vol aandacht aan het lezen waren. En ja, stiekem heb ik flink gelachen toen een vrouw opstond om naar de wc te gaan en bezorgd een vraag aan haar dochters stelde: ‘Moet ik dat boekje nou meenemen? Ik ben bang dat ik de conducteur onderweg tegenkom…’

Reizend en lezend Nederland, ga zo door. Ik heb van jullie genoten.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Volgende editie Boekenkrant verschijnt op 4 april

De themapagina's van de komende april-editie zijn gewijd aan romans, bundels, gidsen en andersoortige boeken over reizen. Maak je op voor een interview met Jelle Brandt Corstius over As in tas, een nieuwe blik op kamperen in Caravanity Supertrips en een paar prachtige reisgidsen waarmee je op stap kunt in eigen land.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Een literair Oktoberfest

In Nijmegen vond op 19 maart het Boekenbal voor lezers plaats, als afsluiter van de Boekenweek. De stad ligt op slechts een uur reizen vanaf Utrecht, maar het voelt bijna als buitenland, vanwege die zachte g én de ligging: zo dicht bij de grens met het land waar het al de hele week om draait: Duitsland. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een duizelingwekkende Duitse klassieker

De Boekenweek heeft tot een stroom aan nieuwe publicaties over onze oosterburen geleid. Het thema leent zich ook uitstekend voor het (her)lezen van klassiekers. Wij kozen voor één van de grootmeesters uit de Duitse literatuur: Günter Grass met De blikken trom

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Uitzoeken hoe het zit

Voor Drone, zijn tweede boek, verdiepte Bart-Jan Kazemier zich in de hightech oorlogsvoering. Wat hij ontdekte, schokte hem. ‘Dit is mijn bijdrage aan een discussie van leven en dood.’ 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Boekfragment: Daar is de muur

Berlijn is een stad met duizend en een mogelijkheden. Je kunt er wandelen en fietsen, de stad ontdekken of historische plekjes opzoeken zoals Het liefdesnest van Joseph Goebbels, zoals hoofdstuk 7 heet in Daar is de Muur, het tweede boek van Margriet Brandsma over Berlijn. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Ze was 16

Ze was 16 is een spannend oorlogsverhaal voor YA over vooroordelen, jezelf durven zijn en keuzes maken. De 16-jarige Ize vindt een foto van een meisje dat op haar oma lijkt. Oma houdt de boot af, maar Izes nieuwsgierigheid is gewekt. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Stripvlogger bespreekt: Elsje maakt geschiedenis

Elsje bestaat 10 jaar! Tijd voor een jubileumuitgave. Elsje maakt geschiedenis is een hilarische bundeling van alle reizen die Elsje door de geschiedenis heeft gemaakt. Van de Middeleeuwen naar de prehistorie, naar de tijd van de Hunnen en de Romeinen, maar ook uitstapjes naar de verre toekomst. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

 

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com