De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 1 maart 2016

---

Geen bereik

In 1997 gingen we met mijn familie op vakantie naar Israël. Daar was sprake van een opvallende rage: iedereen liep rond met een mobiele telefoon. Ik weet nog dat we met z’n allen flink moesten lachen om dit verschijnsel. Waarom zou je in godsnaam altijd bereikbaar willen zijn?

Hoe snel kan het gaan: in 2016 is de smartphone niet meer weg te denken. We zijn niet alleen altijd bereikbaar, maar ook altijd op zoek naar informatie. Als ik even een momentje voor mezelf heb, pak ik gauw mijn telefoon en scroll ik gedachteloos van newsfeed naar newsfeed.

Waarom doe ik dat eigenlijk? Het is iets waar ik deze week veel over nadenk dankzij de roman die ik voor de Boekenkrant-website aan het lezen ben: Ze weten niet wat ze doen van Jussi Valtonen. In dit boek komt een fictief apparaatje voor: een soort smartphone die direct beelden op je hersenstam projecteert. Een van de hoofdpersonen raakt zo verslingerd aan dit ding dat hij een hekel krijgt aan de momenten waarop hij het zonder de constante informatiestroom van deze gadget moet stellen. Zijn eigen mijmeringen gaan zo traag, dat hij er absoluut geen interesse meer in heeft.

Het boek van Valtonen zorgt ervoor dat je gaat mijmeren over, jawel, je eigen mijmeringen. Zou het niet goed zijn om af en toe de technologie te laten voor wat hij is? Ik denk dat ik de komende tijd wat vaker de proef op de som ga nemen door even op stap te gaan zonder telefoon. Lekker een boek lezen in mijn vaste cafeetje, zonder dat ik gestoord wordt door trilsignaaltjes en de verleiding om mijn mail te checken. Bereikbaar ben ik morgen wel weer. Als mijn boek uit is.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Was Sie noch zu lesen haben: voorbereiding op de Boekenweek

Op 12 maart begint de Boekenweek 2016. Voor een vliegende start bespreken we vijf recente titels die aansluiten bij het thema van deze Boekenweek: Duitsland. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Nieuwe titel: Vossenjagers

Op 8 april 1979 maakte de 26-jarige Breece D’J Pancake een einde aan zijn leven. Hij liet twaalf verpletterende, krachtige en authentieke verhalen na over het harde rurale leven in West Virginia. In 1983, postuum verschenen, maakten ze grote indruk in de literaire wereld. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Schrijfcursus Boekenweek

Net als in 2015 organiseert Magonia ook dit jaar een schrijfcursus tijdens de Boekenweek. Heb je schrijfplannen, dan is het nu het moment om deze waar te maken! 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Boekfragment: De kunst van het slapen

Een vijftiger raakt zijn baan kwijt en zint op wraak. Slapen kan hij nauwelijks meer. Het vervolg op de roman Albert en de doden

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Boekfragment: Was wir noch zu sagen hätten

Zes correspondenten (Willem Beusekamp, Ben Knapen, Rob Meines, Wouter Meijer, Philippe Remarque en Jeroen Akkermans) willen nog iets zeggen over het land waar zij gewerkt hebben of nog werken: Duitsland, heel actueel in verband met het thema van de Boekenweek. Margriet Brandsma noteerde dat in Was wir noch zu sagen hätten

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: Ik heet geen scheetebeetje!

"Ik mag dan klein zijn, ik ben niet een van die stomme, kroezelige hondjes. Ik ben een gewone, ECHTE, modderspringende, stokkenjagende hond. En ik heet GEEN SCHEETEBEETJE!" Aldus het titulaire hondje. Het hondje voelt zich niet serieus genomen door zijn eigenaresse en vindt zijn heil bij een groep gelijkgestemde honden.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Een aangename kennismaking op de nieuwe Stripdagen

Op 28 februari ging redacteur Jesse met stripdeskundige Caroline van der Lee naar de nieuwe Stripdagen. Zij wilde haar contacten onderhouden, hij kreeg een mooi inkijkje in de stripwereld. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

 

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com