De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 21 april 2015

---

Vijfentwintig vakjes

Het was echt tijd. De stapels boeken in mijn kamer begonnen de eettafel te overwoekeren, en mijn geliefde platencollectie stond in een lelijke bak op de grond te verstoffen. Ik besloot het heft in eigen handen te nemen. Nou ja, ik vroeg of mijn vriend me even langs de Ikea wilde rijden. Ik ging eindelijk een grote room divider kopen.

Nu heb ik al een soortgelijke, maar veel kleinere kast. Zo’n twee jaar terug heb ik dat ding, opgebouwd uit acht vakjes, eigenhandig en zonder problemen in elkaar gezet. Nu dacht ik dat het me wel zou lukken om een vijfentwintig vakken tellende kast in mijn eentje in elkaar te zetten. Vijf uur later zat ik gedesillusioneerd, uitgeput en hijgend op het enige vrije stukje vloer naast mijn half afgeronde kast. En moest ik toch even een tweede klusser inschakelen.

Inmiddels is het twee dagen later. Door het drukke schema van mijn klusmaat kunnen we pas vanavond weer aan de Ikea-slag gaan. De afgelopen 48 uur verliepen rommelig voor mij: op werk zette ik drie keer een kopje koffie met hetzelfde Senseo-padje en gooide ik tijdens de lunch een beker melk over de verse krentenbollen heen. Thuis struikelde ik tot drie keer toe bijna over de stapel boeken die ik uit mijn oude divider had gehaald. Chaos in je huis leidt blijkbaar tot chaos in je hoofd. Ik kan niet wachten totdat mijn platen- en boekencollecties een mooi nieuw plekje hebben gekregen. Het kan zijn dat ik tot die tijd een beetje warrig ben – maar straks heb ik wel een prachtige nieuwe kast. Met vijfentwintig vakjes, welteverstaan.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com 

---
Win kaarten Boekenkrant Leesclub met John Boyne!

Boekenkrant organiseert leesclub met John Boyne!

John Boyne komt in juni naar Nederland… En jij kunt erbij zijn! Vrijdag 5 juni organiseert de Boekenkrant een Leesclub met John Boyne. Tijdens deze avond krijg je de kans om bij Uitgeverij Meulenhoff met elkaar én met de Ierse schrijver zelf te discussiëren over zijn nieuwe roman De grote stilte

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Activiteit van de week:

Voordracht Jaap Toorenaar – Mijn moeder zei altijd

25 april

Boekhandel Blokker, Heemstede - Jaap Toorenaar houdt een voordracht uit Mijn moeder zei altijd – de mooiste uitspraken van onze ouders en grootouders.

Het woordenboek halen ze vaak niet, die nuchtere wijsheden van onze ouders en grootouders. Maar veel van dat soort spreuken verdienen wel degelijk een groter publiek. Daarom verzamelde Jaap Toorenaar de allermooiste ouderspreuken voor het maandblad Onze Taal.

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Literatuur

Ode aan het oude Odessa

Ode aan het oude Odessa

Afscheid van Odessa, een ode aan de glorie en de ondergang van een wereldstad, is nu voor het eerst verkrijgbaar in het Nederlands. Vladimir Zjabotinski, die opgroeide in het Odessa van de negentiende eeuw, bracht dit literaire gedenkteken uit in 1936.

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Filosofische roman over de liefde en het leven

Filosofische roman over de liefde en het leven

Portret van een man is een roman over de vergankelijkheid van de tijd en de hang naar een voller, rijker, mooier leven. De psychologische analyse, zorgvuldige beschrijving en schildering van de kwetsbaarheid van de personages zijn haast magisch.

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Spanning

Kort maar krachtig

Kort maar krachtig

Een kickass hoofdpersonage met een baan bij de politie, loverboys en veel actie; deze elementen zijn allemaal te vinden in Eva Burgers’ Kaya Crime: de strijd om de macht. Het is het eerste boek in een nieuwe crimeserie voor volwassenen.

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Speurtocht naar een Indische erfgenaam

Speurtocht naar een Indische erfgenaam

Op zoek naar Doetje Dezentjé is het spannende verhaal over een zoektocht naar het liefdeskind dat de Nederlandse soldaat Wim (Bill) Brandel in Nederlands-Indië verwekte bij een Indisch meisje, Doetje Dezentjé.

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Non-Fictie

Een intrigerend schrijversleven

Een intrigerend schrijversleven

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Virginia Woolf (1882–1941) debuteerde met haar roman The Voyage Out. Ter ere van deze gelegenheid schreef Alexandra Harris een nieuwe biografie.

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Life is a journey

Life is a journey

Waar gaat de reis naartoe? Als die vraag rijst, maar je geen zin hebt in het aloude antwoord, neem dan You only live once ter hand. Deze reisgids met grote R biedt meer dan 1000 ervaringen met voor elke reiziger wat wils, opgedeeld per tijdsperiode: een uur, een dag, een week, een maand of een jaar.

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Jeugd

Ik ben een vink, dus ik besta

Ik ben een vink, dus ik besta

Harry Vink leidt een onbeduidend leventje, totdat er op een dag iets opmerkelijks gebeurt: hij heeft een gedachte. En hij hoort hem! De vinken hebben een duidelijke dagindeling: ze wensen elkaar goedemorgen, goedemiddag, goedenavond en welterusten. Toch loert er ook gevaar, want het Beest heeft elke dag wel trek in een vinkenhapje.

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Een meedogenloze Young Adult-thriller

Een meedogenloze Young Adult-thriller

Meedogenloos is de veelbesproken nieuwe thriller van de auteur Natasza Tardio. Natasza verwerkt actuele thema’s in haar thrillers. Meedogenloos is de vierde titel in de lijn Kluitman jeugdthrillers.

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Strips

Sterven voor de kunst

Sterven voor de kunst

Wat heb je ervoor over om bekend te worden als kunstenaar? Je leven? Dit is het hoofdthema van De beeldhouwer, de grafische roman van Scott McCloud. McCloud is vooral bekend als de auteur van Understanding Comics (1993), een standaardwerk in stripvorm over stripverhalen.

Lees verder op boekenkrant.com 

---
Nieuwe titel: Het gat

Nieuwe titel: Het gat

Ja, hallo, ik heb een gat in mijn appartement ontdekt... Het beweegt... Zouden jullie eens kunnen komen kijken wat het is? Wat?! Moet ik het bij jullie langsbrengen? Hallo?! Het gat is het verhaal van de charmante hoofdpersoon die op een ochtend wakker wordt en een gat in zijn appartement aantreft.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com