De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 30 september 2014

---

Dansende pinguïns

Dit weekend zag ik de film Saving Mr. Banks, over de moeilijke samenwerking tussen Walt Disney en auteur P.L. Travers tijdens het maken van Mary Poppins. De Brits-Australische Travers zag zich door financiële problemen verplicht om een deal met de Amerikaanse producent aan te gaan.

Hoewel de prachtrollen van Tom Hanks (Disney) en Emma Thompson (Travers), de sets en het script zorgen voor een schitterende film, is het vooral het kleine stukje afgespeeld archiefmateriaal aan het einde van de film dat mij fascineerde. Travers eiste dat alle gesprekken over het script met een taperecorder vast werden gelegd. In het afgespeelde stukje hoor je een pinnige dame die op detailniveau de Disney-schrijvers vertelt dat hun versie een slap aftreksel is van haar eigen meesterwerk.

Travers haatte het idee dat Mary Poppins een musical zou worden. Het schijnt dat de geanimeerde pinguïns uit de film ervoor hebben gezorgd dat ze voor de rest van haar leven geen verfilmingen van haar boeken duldde. Toch is het bewonderenswaardig dat een auteur zich zo vol passie inzet voor de integere behandeling van haar personages. Maar iemand die niet blij wordt van dansende pinguïns? Dat is toch verbazingwekkender.

Anouk Abels

Eindredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com 

---
Crossing Border Spotlight: Yahya Hassan

Crossing Border Spotlight: Yahya Hassan

De Boekenkrant telt af naar festival Crossing Border en duikt alvast het programmaboekje in. Welke literaire act mag je echt niet missen? Onze rubriek Crossing Border Spotlight geeft elke week – tot aan het festival – antwoord op deze vraag. Deze keer introduceren we de Deense dichter Yahya Hassan. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Prijsvraag: win een abonnement met onze Woordsudoku!

Prijsvraag: win een abonnement met onze Woordsudoku!

Vanaf oktober vind je een nieuw item in de Boekenkrant waarmee je een Boekenkrant-abonnement kunt winnen: de Woordsudoku! Als voorproefje plaatsen we nu alvast een sudoku online. De Woordsudoku lijkt op een normale sudoku, maar bestaat uit letters in plaats van cijfers.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Activiteit van de week:

Kinderboekenweek

1 t/m 12 oktober  2014

De Kinderboekenweek bestaat in 2014 alweer 60 jaar. Tijd voor een feestje dus. Het thema van de week is dan ook Feest! Harm de Jonge schrijft het Kinderboekenweekgeschenk en Marit Tornqvist het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Kijk in onze agenda voor alle leuke activiteiten deze week!

 Klik hier voor meer informatie.

---

Literatuur

Wasbeurt voor de bovenkamer

Recensie: Wasbeurt voor de bovenkamer

Je zou kunnen zeggen dat Juli Zeh de Zadie Smith van Duitsland is. Zeh is auteur van geestige en maatschappijkritische romans. Die romans verschieten nogal eens van kleur: soms is het literatuur, soms is het meer spanning te noemen – steeds lijkt het alsof ze iets nieuws wil proberen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Het ultieme ontstressen: slow reading

Het ultieme ontstressen: slow reading

Een boekenclub uit Nieuw Zeeland is een offensief begonnen tegen het feit dat alles steeds sneller lijkt te moeten gaan. Het resultaat is dat veel mensen de rust niet meer hebben om een boek op te pakken. Als tegenreactie richtten zij een slow reading club op. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Mythisch New York

Recensie: Mythisch New York

De Boekenkrant -redactie gaat op vakantie. We lezen een reisgids. in hoeverre worden we overgehaald om naar de betreffende bestemming af te reizen? Deze maand: 3, 2, 1… ACTION! New York van Barbara Boespflug en Beatrice Billon. Een reisgids die belooft ons mee te voeren langs ‘meer dan zestig mythische filmlocaties.’ 

Lees verder op boekenkrant.com

---
De wijsheid  van verhalen

Interview: De wijsheid van verhalen

Verhalen zijn niet alleen leuk, ze kunnen ook leerzaam zijn. In Waarom de heks in de oven verdween kijken auteurs Lisette Thooft en Mieke Bouma naar de verborgen betekenis van vijftig verhalen (van Doornroosje tot The Matrix). Dit proces noemen ze mythosofie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Poëzie

Vieze versjes, vieze plaatjes

Recensie: Vieze versjes, vieze plaatjes

Hij staat bekend als de frontman van Rammstein, de Duitse band met zijn bonkende Tanzmetal. Maar Till Lindemann gebruikt zijn doordringende basstem niet alleen voor de creaties van Rammstein. Ook binnen de dichtkunst is een lindemanniaans geluid te horen. In stillen Nächten, naar het Nederlands vertaald als In stille nachten, is Lindemanns tweede dichtbundel. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Britse jeugd is een prijsbewuste boekenkoper

Britse jeugd is een prijsbewuste boekenkoper

Jongeren lijken niet meer los te weken van smartphones, tablets en andere elektronica. De uitkomst van een Brits onderzoek naar het leesgedrag van 900 jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar is dan ook verrassend. Bijna 75% van de lezers geeft aan een geprint boek te verkiezen boven een digitale versie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Thea Beckmanprijs voor Dirk Weber

Thea Beckmanprijs voor Dirk Weber

De goochelaar, de geit en ik wint de Thea Beckmanprijs 2014. Het boek van Dirk Weber krijgt de prijs voor het beste historische jeugdboek. Weber ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van duizend euro. De Thea Beckmanprijs werd uitgereikt in het Archeon in Alphen aan de Rijn. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Star Wars in strip

Star Wars in strip

In 2015 verschijnen de bekendste films uit de stal van George Lucas weer: Star Wars! Dark Dragon Books brengt een aantal verhalen in stripvorm die zich afspelen vlak nadat de rebellen-alliantie de Death Star heeft vernietigd... 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Mussen, een eend en andere vogels

Mussen, een eend en andere vogels

In Museum Meermanno in Den Haag is van 29 augustus 2014 tot en met 4 januari 2015 de tentoonstelling Duizend jaar vogels in honderden boeken te zien. De tentoonstelling toont een grote collectie van oude prentenboeken rond het thema vogels en is een must voor elke vogelaar en liefhebber van oude boeken. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---
---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com