Topvrouwen in de spotlights

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Voor Jessica de Jong het ideale moment om haar boek te presenteren: Machtige topvrouwen. Als enige man op de redactie werd ik natuurlijk naar de presentatie gestuurd.

De zaal zit al zo goed als vol als ik binnenkom. Er is een hoop volk op de presentatie afgekomen en algauw is er alleen links achterin nog een handvol plekken. Ik kom te zitten tussen een jongetje dat zich stierlijk zit te vervelen en een man die later de voorlichter van Minister Edith Schippers blijkt te zijn. Even rondkijken bevestigt dat wij drie, als man zijnde, in de minderheid zijn. Dat vind ik jammer; het is toch een onderwerp dat ons allemaal aangaat, ongeacht geslacht: vrouwen in topposities.

Jessica de Jong interviewde vijf topvrouwen voor haar boek: Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers, Herna Verhagen van PostNL, Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, Else Bos van PGGM en Mirjam Sijmons van ArboNed. De boekpresentatie wordt opgeluisterd door een aantal van deze geïnterviewde topvrouwen. Zij vertellen over hun weg naar de top en over de mensen die hen geholpen hebben, maar ook over de moeilijkheden onderweg. Daarmee zijn ze, vaak onbedoeld, voorbeelden voor ambitieuze vrouwen. ‘Herna Verhagen moest wennen aan het idee een rolmodel te zijn,’ vertelt haar plaatsvervanger tijdens de boekpresentatie. Verhagen zelf is op road show; er moesten aandelen verkocht worden.

Er zijn vandaag echter niet enkel vrouwen aanwezig. Jan Ploegmakers, voormalig KPN-bestuurder, spreekt bijvoorbeeld vanuit het mannelijk perspectief, ook over het vrouwelijke talent dat hij heeft gestimuleerd. Veel van de geïnterviewde vrouwen hebben een dergelijke ‘beschermheer’ gehad, iemand die ze de kans gaf om zich te bewijzen en te ontwikkelen. ‘Eigenlijk moeten we naar een situatie toe moeten waarin er vaker sprake is van een beschermvrouwe in plaats van een -heer,’ merkt een van de vrouwen al aan het begin van de ochtend op. ‘Ik wil zelf niet spreken van ‘helpen’,’ benadrukt Ploegmakers. ‘Iedereen die de top bereikt, heeft zelf geïnvesteerd, initiatieven ontplooid en talenten ontwikkeld.’

Dat sluit ook aan bij de strekking van de boekpresentatie. Een vrouw kan de top bereiken, maar ze moet er bewust voor kiezen en hard werken. In de woorden van Jan Ploegmakers: ‘Er zijn geen barrières, alleen drempels.’ Drempels zoals de keuze tussen zaak en gezin, het gebrek aan voorbeelden, het hoge ‘oude jongens, krentenbrood’-gehalte van de directiekamer, maar ook een zeer reële kans op een burn-out. Dat laatste wordt veroorzaakt doordat veel ambitieuze vrouwen van zichzelf eisen dat ze net dat stapje meer zetten om hun voet tussen de deur te krijgen, maar tegelijkertijd ook alle andere aspecten van hun leven tot in de puntjes verzorgd moeten hebben. Schippers raadt deze vrouwen dan ook aan om dit perfectionisme te laten varen: ‘Je moest eens weten hoe mijn huis er af en toe uitziet.’

Door de wisselwerking van de verschillende stemmen tijdens de presentatie ontstaat er een ontzettend interessant en driedimensionaal beeld van een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Want de weg naar de top nog steeds erg steil voor vrouwen. Gelukkig zijn er inmiddels ook powervrouwen die laten zien dat het kan, en mensen als Jessica de Jong die ze voor het voetlicht brengen.

Jessica de Jong met Nancy McKinstry

Boekgegevens

Jessica de Jong, Machtige topvrouwen – Vijf inspirerende voorbeelden, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9419 1 (€ 16,95)

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven