Recensie: Alibi

Podcasts kunnen best verslavend zijn. De hoofdpersoon in Alibi, Anna McDonald, zal dat ook beamen. Een verslaving die zich ontpopt tot een obsessie en die op de een of andere manier iets te maken heeft met het leven dat zich afspeelde voordat Anna zich Anna McDonald begon te noemen, is het uitgangspunt van deze bijzondere thriller.  

Door Oglaya Doua

In Alibi van Denise Mina, de Schotse ‘Queen of Crime’, luistert Anna McDonald tijdens het klaarzetten van de schoolspullen van haar kinderen naar een truecrimepodcast. Dan staat haar beste vriendin Estelle voor de deur en komt haar man de trap af met een koffer in zijn hand. Ze vertrekken samen en nemen de kinderen mee. Anna blijft in shock achter. Nu haar leven ineengestort is, zoekt ze afleiding in de podcast; over een gezonken jacht en een vermoord gezin. Anna besluit op jacht te gaan naar de waarheid achter dit misdrijf, maar ze beseft niet dat ze daarmee ook duistere geheimen uit haar eigen verleden oprakelt.  
Alibi pakt je vanaf het begin. Anna’s huwelijk met Hamish is op sterven na dood. De enige momenten van vrede beleeft Anna in de vroege ochtend als ze naar een truecrimepodcast luistert. Als ze daar een bekende naam hoort uit haar verleden, is ze meteen gefascineerd. Als lezer weet je op dat moment alleen dat Anna vroeger een andere naam had en dat leven achter zich heeft gelaten. Daarom wil je ook weten wat de moord uit de podcast te maken heeft met die ene naam, Gretchen Teigler, die ervoor zorgde dat Anna moest onderduiken. Het feit dat Anna niets meer te verliezen heeft nadat haar man haar heeft verlaten en de kinderen heeft meegenomen, is het laatste ingrediënt voor het begin van een intense thriller. 

Gelukkig blijft het verhaal ook daarna boeien, mede door de eigenaardige personages (en de geweldige dialogen met hen) die op Anna’s pad komen. Zo is er Fin, de ex van Anna’s beste vriendin, die ook eenzaam is, een beetje depressief, en op zoek is naar afleiding en daarom Anna besluit te helpen in haar zoektocht naar het antwoord op de onopgeloste moord. Anna ergert zich in het begin erg aan hem, maar nadat ze weten te ontsnappen aan een huurmoordenaar en Anna begint te begrijpen dat Fin onder andere kampt met anorexia en zijn zorgen om zijn status als muzikant, ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen hen. Na een ruzie zegt Anna het volgende: ‘Ik zei dat ik als hij weer flauwviel de auto zou stopzetten, hem in een greppel zou rollen en weg zou rijden. Hij zei dat hij dat behoorlijk streng vond maar volstrekt rechtvaardig.’ 
Af en toe zijn de fragmenten waarin de podcast wordt beschreven iets te lang om je gedachten erbij te houden, maar de vaart waarin het verhaal verteld wordt, de donkere humor en een verrassend einde maken veel goed. Mina heeft met Alibi niet alleen een spannende, maar ook gevoelige en zo nu en dan geestige thriller afgeleverd.  

[styled_box  title=”Boekgegevens”]Denise Mina, Alibi, vertaling: Saskia Peterzon-Kotte, Uitgeverij Ambo|Anthos, 322 pagina’s (€ 21,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie mei 2020.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven