Recensie: Aan tafel met Charles Dickens

Er bestaan al Charles Dickens-kerstmarkten, dus een kookboek met de naam van de Engelse schrijver in de titel kan er ook wel bij. Feest wordt het gegarandeerd met de huiselijke negentiende-eeuwse recepten uit Aan tafel met Charles Dickens.

Door Oglaya Doua

Als ik aan Charles Dickens denk, denk ik – behalve aan klassiekers als Oliver Twist, David Copperfield en A Christmas Carol – ook aan eten. Christmas pudding natuurlijk, maar ook pastei. Laat ik maar eerlijk zijn: ik heb een zwak voor alles wat huiselijk is. Een kookboek met recepten die geïnspireerd zijn door verhalen van de beroemde schrijver vond ik dus helemaal niet zo’n gek idee. Behalve een aantal klassieke Victoriaanse gerechten met een moderne twist, vind je in dit kleine kookboek ook informatie over de keuken van de negentiende eeuw. Deze wetenswaardigheden worden mooi in de context van de industriële revolutie en de opkomst van de middenklasse geplaatst.
Aan tafel met Charles Dickens bestaat uit vijf gedeelten: soep, vlees, groenten, desserts en (uiteraard) bij de thee. De gerechten zijn afkomstig van grote Victoriaanse kookboekenschrijfsters als Mrs. Beeton en Eliza Acton, maar ook van het menuboekje What Shall We Have For Dinner?, dat Dickens’ echtgenote Catherine onder een pseudoniem schreef. Elke sectie wordt voorafgegaan door een quote uit een van Dickens’ verhalen. Tussendoor geeft de auteur Josephine, bekend van haar blog ‘My inner Victorian’, achtergrondinformatie over hoe een negentiende-eeuwse keuken eruitzag, hoe men maaltijden bereidde en op welke tijden er gegeten werd en met wie. Al deze informatie nodigt uit om mooie gerechten op tafel te zetten. Gelukkig maar dat er tegenwoordig zoiets bestaat als een mixer om bijvoorbeeld een Victoria sponge cake te maken.
Dat is wel zo fijn van dit boekje. Victoriaanse gerechten hebben over het algemeen de reputatie niet bepaald makkelijk te zijn. Niet voor niets werd de maaltijdbereiding in de negentiende eeuw vaak met meerdere handen gedaan. Dit kookboek geeft handvatten om lekkere, huiselijke gerechten klaar te maken zonder al te veel gedoe. Geen haute cuisine, maar wel iets wat je je schoonouders kunt voorschotelen. Jammer is wel dat er weinig foto’s in staan. Bij een kookboek is dat wel zo prettig. Gelukkig maken grappige weetjes veel goed. Kennelijk hield de familie Dickens van kaas. Veel kaas. In de eerste editie van Catherine’s menuboekje staat toasted cheese genoemd in bijna een derde van alle menu’s. En dus ontbreekt een recept voor toasted cheese met waterkers niet.
Aan tafel met Charles Dickens is een mooie samenstelling geworden van Victoriaanse recepten, tradities en verhalen uit het leven van Charles en Catherine Dickens. Voor iedereen die wel van het kneuterige en o zo gezellige aspect van eten houdt is het een echte aanrader.

Foto: Victoriaanse pastei met kip © Josephine van My Inner Victorian

Aan tafel met Charles Dickens

Boekgegevens

Josephine van My Inner Victorian, Aan tafel met Charles Dickens, Uitgeverij Het Zwarte Schaap, 80 pagina’s (€ 12,50)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2019.

Van 8 t/m 17 november is het Kookboekenweek. Ruim een week lang vieren boekhandel en bibliotheek de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken. Kijk voor een overzicht van de activiteiten op www.kookboekenweek.nl. Om je vingers bij af te likken!

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven