Ode aan stripland België

In de lijst der Belgische stripkenners staat de naam van Geert De Weyer vetgedrukt. Na de uitgifte van België gestript wordt deze ook in fluor gemarkeerd. De catalogus brengt de stripgeschiedenis van België, meer dan een eeuw oud, als geen ander mooi in beeld.

Geert De Weyer kun je niet uit de stripjournalistiek denken. Niet alleen verdiende hij zijn brood bij De Standaard en Humo, De Morgen gaf hem zelfs de opdracht om de klassiekers van het beeldverhaal van de twintigste eeuw bij te houden. Die zoektocht bundelde hij in 100 Stripklassiekers.
Nu is er België gestript, waarin De Weyer goed op weg is om het naslagwerk der naslagwerken van de Belgische strip af te leveren. Hij vertrekt vanuit een beknopte geschiedenis, gevolgd door een heuse etalering van zijn eindeloze kennis en wel in alle stijlen – van populaire strips tot graphic novels. In interessante thema’s weet hij die treffend en gestructureerd te ordenen. Dat zonder onnodig in herhaling te vallen en door de overvloed aan gegevens in een vlotte tekst te pennen.
Veel aandacht gaat naar zowel personage als tekenaar. Ruimschoots wordt daarbij zijn of haar succes uit de doeken gedaan. Want zeker in voorgaande decennia dicteerde België de Europese stripwetten. Denk maar aan Hergé, Franquin of Morris, waarvan de eerste tekeningen vandaag de dag voor een fortuin de veiling passeren.
België gestript is zowel geschikt als catalogus, als aangenaam leesvoer en als vlug door te bladeren boek. Dat eerste aangezien iedereen met een beetje faam vermeld wordt. Het tweede omdat het razend interessant verteld wordt en bovendien is opgeleukt met de leukste anekdotes. Het derde omdat je ook uit de subtitels en het talloze fotomateriaal snel veel opsteekt. Opmerkelijk is dan ook hoe De Weyer aan afbeeldingen komt van de oudste Kuifjes, propaganda voor nazi-Duitsland of erotische avonturen van Jommeke, beter gekend als Pommeke.
Verder kom je onder meer te weten waarom Frankrijk onze stripcultuur probeerde te verminken, wat het belang was van de stripbladen, hoe de confrontatie verliep tussen Vlaanderen en Wallonië, waarom vrouwen zo onderdrukt werden (waarom kent het Smurfendorp slechts één Smurfin?), wat het gevolg was van racistische uitspraken van Kuifje, hoe de populariteit tot in Hollywood reikte en hoe je het best kan beleggen in strips.
Het opzoekingswerk wordt vergemakkelijkt door het register met alle vermelde auteurs achteraan. Dat alles maakt van België gestript een ambitieus project dat zal blijven evolueren tot het ultieme naslagwerk van de Belgische strip.

32 Cover Belgie Gestript

Boekgegevens

Geert de Weyer, België gestript, Uitgeverij Ballon Media, ISBN 978 94 621 0202 6 (€ 49,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2015

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven