Jongensboek

Wijk is het debuut van Jonathan Griffioen. De bundel bevat gedichten die doordrongen zijn van herkenbaar jeugdsentiment, ook al kom je uit een andere plaats. In eerste instantie pakt Wijk je niet bij de lurven, maar als de melancholie greep op je krijgt doet Griffioen de rest.

Jonathan Griffioen, een gerenommeerd deelnemer aan Write Now en Poetry Slams, heeft met Wijk zijn best gedaan om zijn jeugdsentiment te verwoorden in gedichten. Alleen, een inkijkje in de jeugd van Griffioen en zijn maten biedt een minimale opening voor ontdekking van de ware dichter Griffioen.

Wijk begint met een worsteling. Je moet je best doen om de aandacht erbij te houden. Met Doolittle, Diy-Panzerfaust, Paul is dood en Geitenkop heeft Griffioen trouwens wel een originele manier gevonden om hoofdstukken te benoemen. De titels van de gedichten zijn numeriek.

Doolittle biedt onderdak aan gedichten genaamd een t/m acht; 1e pauze is een toegift.
De gedichten in dit hoofdstuk verhalen over verveling, sociale klasse en drugs – onderwerpen die ook in andere steden aan de orde kunnen zijn. De gedichten zijn weinig boeiend. Diy-Panzerfaust daarentegen begint met een fascinerend onderscheid tussen joden en Joden. In twee schrijft Griffioen over zijn vader, de historicus die becommentarieert omdat de tv op mute staat. Wat een Panzerfaust is, wordt echter nergens uitgelegd.

Paul is dood begint interessant met een fragment uit het lied Fly me to the moon van Sinatra. In dit fragment is liefde voor familie, ouders maar ook het huis een romantische proloog voor Griffioens poëzie. Bladzijde 36 en 37 hadden wat mij betreft een andere invulling gewenst. Deze pagina’s zijn slechts vol geklad met doorgestreepte getallen die mij wat vreemd overkomen. Ik had daar liever enkele gedichten gezien die me over de streep trokken, waarmee Griffioen zijn meesterwerken toonde als een museum zijn topstuk. Het gedicht 3e pauze getuigt van de liefde voor zijn ouders zoals Griffioen dit hoofdstuk begon met het fragment van Sinatra.

Wijk is een wat merkwaardige bundel waarin al het belangrijke in het leven aan bod komt, zoals liefde, vriendschap maar ook jeugdsentimenten. Ik heb eerlijk gezegd wel moeite moeten doen om de aandacht erbij te houden. Schoorvoetend hield ik het vol om Doolittle in zijn geheel te lezen, daarna ging het haast als vanzelf. Ik denk dat Wijk meer bedoeld is voor de kenner van Griffioens werk. Ontdek Griffioen als dichter, laat je onderdompelen alvorens je Wijk wilt openslaan. Dit geldt zeker voor de leek die zich wil gaan verdiepen in poëzie.

9789048829460-600-0 (1)

Boekgegevens

Jonathan Griffioen, Wijk, Uitgeverij Lebowski, ISBN 978 90 488 2946 0 (€ 17,50)

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven