Je vliegt erdoorheen

Een balans vinden tussen niet te veel maar toch genoeg weggeven, zodat de lezer geboeid blijft, en uiteindelijk toch nog met een onverwachte en gruwelijke ontknoping komen; het lukt Kate Mosse met haar nieuwe roman De nacht van de vogels.

Kate Mosse laat je tot ver over de helft van het verhaal in het duister tasten, waarbij je zoet wordt gehouden met het motief van de vogels en rijkelijke beschrijvingen van personages en van Engeland in 1912. In deze tijd speelde bijgeloof nog een grote rol. Constantia Gifford woont met haar vader in een afgelegen landhuis, dat ooit een museum vol opgezette dieren was. Sinds het faillissement van het museum is haar vader zichzelf niet meer: hij drinkt te veel en lijkt psychisch in de war. Daarom heeft Constantia zich de taxidermie eigen gemaakt en probeert ze door middel van de enkele opdrachten die ze nog krijgen het huishouden op de rails te houden. Haar leven krijgt een onverwachte wending wanneer ze een dode vrouw vlakbij haar huis vindt. Herinneringen van voor haar tiende levensjaar, die ze dacht kwijt te zijn omdat ze toen op haar hoofd viel, komen bij Constantia terug. Meer opmerkelijke dingen gebeuren rondom het landhuis: haar vader verdwijnt en ze wordt in de gaten gehouden door een man. Constantia besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

In dit boek word je niet door Constantia aan de hand genomen tijdens haar zoektocht, maar zweef je als het ware boven het graafschap waar het zich allemaal afspeelt: Sussex. Aan het begin van elk hoofdstuk wordt aangegeven waar de gebeurtenissen op dat moment precies plaatsvinden. De plattegrond aan het begin van het boek maakt de lezer bekend met het gebied, waardoor hij zich beter kan inleven in het verhaal. Zo kun je bijvoorbeeld voor je zien hoe een personage van de ene naar de andere locatie gaat en kun je meedenken met Constantia over de afstand tussen de woning van een potentiële dader en de plaats delict.

Ook bevat het boek citaten, afkomstig uit Taxidermy: Or, the Art of Collecting, Preparing, and Mounting of Objects of Natural History van R. Lee, die de gebeurtenissen uit het verhaal helpen visualiseren. Deze misselijkmakende passages lijken in eerste instantie met Constantia’s werk te maken te hebben. Wanneer ze echter worden opgevolgd door flarden van een moordlustige bekentenis, begin je je af te vragen of ze niet van iemand anders komen.

Kate Mosse stelt met De nacht van de vogels meerdere zintuigen van de lezer op de proef. En of je nu snel doorleest vanwege de goed gedoseerde spanning of omdat je snel af wilt zijn van de lugubere beschrijvingen van het opzetten van beesten; je vliegt sowieso door De nacht van de vogels heen richting een afschuwwekkende ontknoping.

Foto: Jerry Bauer

nacht vogels

Boekgegevens

Kate Mosse, De nacht van de vogels, vertaling: Merel Leene, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7240 5 (€ 19,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2015

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven