Een trauma dankzij Game of Thrones

Naar aanleiding van de televisieserie Game of Thrones stroomde YouTube de afgelopen week vol met filmpjes. Reden: tijdens een scène die onder fans bekend staat als ‘the red wedding’ vond een aantal belangrijke personages een afgrijselijke dood. Lezers van de boekenserie van George R.R. Martin, waar de show op is gebaseerd, wisten allang dat de bloedrode bruiloft eraan zat te komen. Ze filmden de verbaasde, verdrietige en woedende reacties van tv-fans: “Ik wil deze show nooit meer zien!”

Er zijn talloze redenen om als lezer vol verwachting uit te kijken naar een verfilming. Waar de één hoopt op een bewerking die het boek naar de letter volgt, is de ander juist gefascineerd door de aanpassingen die de filmmakers hebben doorgevoerd. Een verfilming betekent bovendien dat je een boek waarvan je genoten hebt nog even niet hoeft los te laten. Lezers van Een lied van ijs en vuur, de originele boekenserie van George R.R. Martin, bleken nog een echte reden te hebben om zich te verheugen.

Wie de reeks namelijk vanaf het begin heeft gevolgd, zag dertien jaar terug voor het eerst het noodlottige huwelijksfeest voorbijkomen in Een storm van zwaarden, het derde boek in de serie. Het verrassingseffect van zo’n schokkende plotwending werkt maar één keer: je kunt een boek herlezen en een verfilming bekijken, maar dezelfde mate van suspense ervaar je nooit meer. De lezers wisten dus vanaf seizoen 1 van Game of Thrones dat de tv-versie van ‘the red wedding’ eraan zat te komen. Toch verzwegen ze massaal de gebeurtenissen tegenover de tv-fans. Deze werden vervolgens net zo overvallen door de bloedrode bruiloft als de lezers toentertijd.

[quote]Het verrassingseffect van zo’n schokkende plotwending werkt maar één keer: je kunt een boek herlezen en een verfilming bekijken, maar dezelfde mate van suspense ervaar je nooit meer.[/quote]

De YouTube-filmpjes in kwestie zijn natuurlijk gemaakt met een plagerige ondertoon: we lachen samen om een aantal mensen die compleet overstuur raken door de dood van een groep niet-bestaande mensen. Aan de andere kant vormen de video’s een mooie documentatie van een ander fenomeen: lezers die het shockmoment van de scène voor een tweede keer beleven. Dit keer doen ze dat via hun vrienden en familie.

En er was zeker sprake van een shockmoment. Volgens dit artikel ontvingen de producers van Game of Thrones talloze scheldkanonnades en bedreigingen. Volgens auteur Martin waren de reacties ten tijde van het verschijnen van Een storm van zwaarden bijna net zo heftig. Gelukkig waren er ook genoeg kijkers die vol humor twitterden over hun rouwproces en hun behoefte aan therapie.

In een interview laat George R.R. Martin weten dat hij nooit gaat voor voorspelbaarheid. In de wereld van Een lied van ijs en vuur (“lees”: Game of Thrones) overwint het goede niet altijd en loopt ook de held de kans om het loodje te leggen. Hoewel Game of Thrones regelmatig afwijkt van de originele boekenserie, blijven de grootste plotwendingen over het algemeen intact. Met de twee laatste boeken in het vooruitzicht kunnen lezers dus nog een hoop bloedstollende momenten verwachten. Vanavond is de laatste aflevering van het derde seizoen van Game of Thrones op HBO Nederland te zien. Wie niet kan wachten totdat seizoen 4 begint, kan natuurlijk ook gewoon de boeken gaan lezen – en volgend jaar lachen om de tv-fans, die huilen om de volgende hartverscheurende gebeurtenis die ze niet zagen aankomen.

troon

Bezoek voor meer informatie over Een lied van ijs en vuur (de boekenserie) de website van Uitgeverij LS Amsterdam.

Foto boven dit artikel: HBO/Helen Sloan

Berichten gemaakt 5313

Eén gedachte over “Een trauma dankzij Game of Thrones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven