Een personage om van te houden

Het Britse schrijversduo Sean French en Nicci Gerrard staat onder de naam Nicci French al bijna twee decennia aan de internationale thriller-top. Net toen hun vaste formule (hippe jonge vrouw wint het maar net van mysterieuze moordenaar) een beetje sleets begon te raken, sloegen ze met de Frieda Klein-reeks een nieuwe weg in. Een gouden greep.

Denken aan vrijdag is alweer het vijfde boek in de reeks, waarvan het eerste deel, Blauwe maandag, verscheen in 2011. Je kunt dit vijfde deel net als de voorgaande deeltjes los lezen, maar enige voorkennis maakt het verhaal wel makkelijker te begrijpen. Dat begint al met de dode die in de openingsscène met doorgesneden keel uit de Theems wordt gevist. Psycho-analytica Frieda Klein herkent hem als een goede bekende; een personage dat een belangrijke rol speelde in de eerdere boeken.

Juist Frieda is gevraagd om het lichaam te identificeren, want om de pols van het lijk zit een polsbandje met daarop háár naam. Frieda, die na eerdere verwikkelingen toch al niet meer zo lekker ligt bij de top van de Londense politie, wordt verdachte nummer 1 in de moordzaak. Als in haar woning ook nog eens eigendommen van het slachtoffer worden aangetroffen, staat de politie al klaar om haar te arresteren. Frieda’s Oekraïense vriend Josef helpt haar echter te ontkomen. Met zijn hulp duikt ze onder in een ranzig appartement in een slechte wijk. Vanaf dat moment zit er voor Frieda maar één ding op: de moordenaar vinden, en wel voordat de politie háár vindt. Wat volgt is een spannend kat-en-muisspel, dat van Denken aan vrijdag een echte pageturner maakt.

In eerdere Frieda Klein-delen zag je soms al van mijlenver aankomen wie de dader was, en in andere boeken kwam dat gegeven een beetje uit de lucht vallen, maar in dit deel zijn de aanwijzingen over de identiteit van de dader precies goed gedoseerd. Daarmee is Denken aan vrijdag de spannendste Frieda Klein tot nu toe, en haalt Nicci French bijna weer het niveau van klassiekers als De verborgen glimlach en Bezeten van mij. Toch is het vooral Frieda zelf die het boek (en de hele reeks) boven de gemiddelde ‘literaire’ thriller uit doet steken. De meeste vaste bijrolspelers blijven ook in dit deel nog karikaturen (schoonzus Olivia wordt bijvoorbeeld steevast opgevoerd als hysterische chaotica, terwijl ober Manuel uit Fawlty Towers de inspiratiebron lijkt te zijn geweest voor de olijke Oekraïense klusjesman Josef), maar van de hoofdrolspeelster ga je steeds méér houden. Met elk boek krijgt ze er weer een geloofwaardig laagje in haar karakter bij, en krijg je meer respect voor haar. Met al haar moed, empathie en zelfbeheersing is Frieda een ware inspiratiebron. Een extra reden om nu al uit te kijken naar Zomaar een zaterdag. Of zoiets.

Denken aan vrijdag

Boekgegevens

Nicci French, Denken aan vrijdag, vertaling: Caecile de Hoog en Noor Koch, Uitgeverij Ambo I Anthos, ISBN 978 90 263 3070 4 (€ 19,99)

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven