Alligator in Krokodillenland

De alligator is in vergelijking met zijn neef, de krokodil, een vreemde eend in de kinderboekenbijt. Kan Marc de Alligator uit Marcs Grote Gevaarlijke Tanden het verschil maken?

Kinderboeken worden vaak bevolkt door krokodillen. De hypothese hier op de redactie is dat dit komt omdat ‘krokodil’ rijmt op ‘bil’, een woord dat toch een zekere magie kent voor de gemiddelde kleuter. Daarnaast is dit roofdier ook lekker eng, waarmee op een humoristische manier gesscannen0001peeld kan worden.
Eén van de meest bekende exemplaren is natuurlijk De Reuzenkrokodil van Roald Dahl, over een monster met weinig succes in de mensenjacht. Sindsdien zijn er verschillende boeken uitgekomen met het beest ook in de regelrechte rol van sympathieke prehistorische protagonist. In Weg met de Krokodil van Paul van Loon zijn de ouders zelfs de echte slechteriken. En dit is nog maar een greep uit het scala van kinderboeken over dit geschubde schepsel. Het begint een subgenre an sich te worden.

Uitzondering op de regel
Marcs Grote Gevaarlijke Tanden vormt hier een variatie op, al kan misschien alleen een herpetoloog het verschil waarderen. Het verhaal gaat over de alligator Marc die dagelijks de andere jungledieren bang maakt met zijn gebit. Tot op een dag zijn grote geheim uitlekt….

Bedrieglijk  simpelscannen0011
Dit verhaal is op het eerste gezicht wat voorspelbaar, maar er zitten kleine, verrassende variaties in het verhaal die het geheel fris houden, zoals de uitsmijter.Dit geldt ook voor de illustraties. Hoewel het boek redelijk eenvoudig vormgegeven is, zijn de afbeeldingen verbazend effectief in het overbrengen van de sfeer en de emoties van de betreffende dieren.                     

Contrast en structuur in herhaling
Een heel simpele maar uiterst doeltreffende techniek is het gebruik van herhaling. Zo wordt er nagenoeg dezelfde compositie gebruikt in een aantal tekeningen. Hierdoor krijgt het verhaal structuur krijgt en maakt het contrast van nagenoeg dezelfde afbeeldingen juist de vescannen0003randeringen duidelijk.

SfeerverhogenLachd tekstgebruik
Tenslotte wordt er ten behoeve van de sfeer en de manier van vertellen op een hele amusante manier gebruik gemaakt van de vormgeving van de tekst. Dit zorgt ervoor dat het boek ook leuk is voor grotere kinderen die al een beetje mee kunnen lezen.

Een aanwinst voor het alligatordom
Dit alles levert een boek op dat ook voor de ouders de moeite waard is, toch een handelsmerk voor uitgeverij Lemniscaat. Al met al breekt Marc een aardige lans voor de alligator als kinderboekenheld. Nu de gaviaal nog.

 

Krokodil

Boekgegevens

Jarvis, Marcs grote gevaarlijke tanden, vertaling: Jesse Goossens, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0713 4 (€ 13,95)

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven