De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 9 februari 2016

---

Snelle hap

Ik kan ontzettend genieten van hoogstaande literatuur. Kunstwerkjes van zinnen, ingenieuze plots en meesterlijke karakters met semi-autobiografische trekjes: ik smul ervan. Er zijn echter ook dagen waarop ik absoluut geen zin heb in zo’n literair vijfgangendiner, maar in een simpele, snelle hap. Een dertien-in-een-dozijn-thriller, bijvoorbeeld. Of – geheel toepasselijk in deze Week van het Romantische Boek – een lekkere liefdesroman.

Dit soort boeken zijn heerlijk om te lezen omdat ze zo ongelofelijk voorspelbaar zijn. Neem nu het typische thrillerplot: een in het verleden getraumatiseerd geraakte politievrouw krijgt een zaak voor de kiezen die haar dwingt om haar persoonlijke problemen onder ogen te zien. Of de liefdesroman: een meisje zweert de liefde af en ontmoet een knappe, vreemde vent die haar op haar zenuwen werkt, maar uiteindelijk toch de ware is.

Toch zijn dit soort verhalen niet altijd zo voorspelbaar als ze lijken. Dan blijkt die getraumatiseerde politievrouw opeens zelf de dader te zijn, of ontdekt het meisje in die romantische roman dat ze eigenlijk lesbisch is, met een literaire ontdekkingstocht naar haar eigen identiteit als resultaat. Daar kan ik echt van genieten. Zoals ze in het Engels zeggen: beoordeel een boek niet op het omslag. Wellicht zit er in die snelle hap een superlekkere, culinaire verrassing verborgen. En zo niet: af en toe is het ook gewoon lekker om in plaats van kaviaar een doodgewoon kroketje naar binnen te werken.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Een stoomcursus romantiek in tien lessen

Deze week, van 7 tot en met 14 februari, is het de Week van het Romantische Boek. Als stagiair bij de Boekenkrant ben ik de enige man op de redactie, dus aan mij de eer om tien romantische boeken te bespreken in het kader van deze week.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Verdrinken in de literatuur

Tot voor kort vloeide de alcohol rijkelijk in het leven van Pepijn Lanen, maar sinds hij vader is geworden drinkt hij nauwelijks meer. In zijn debuutroman Naamloos verweeft hij zijn ervaringen met drank met een fictieve verhaallijn over een man die zijn naam vergeet. Een gesprek over alcohol, literatuur en schrijven. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Ze weten niet wat ze doen

De Finse auteur Jussi Valtonen schetst in Ze weten niet wat ze doen een nieuwe Brave New World, die even fascinerend als beangstigend is en stelt de volgende vragen: Wat maakt ons tot mensen? Wat als de verstrengeling van wetenschap, techniek, politiek en commercie zo sterk wordt dat onze gedachten gestuurd kunnen worden? 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Zusje dood

Toen de Amerikaanse thrillerauteur William Gay in 2012 overleed, was hij nog lang niet uitgeschreven. In zijn nalatenschap werd deze bijna voltooide griezelroman aangetroffen. Het is een ongepolijste diamant met rafelrandjes die extra mysterie toevoegen aan een toch al raadselachtig verhaal. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Een oneindige cirkel van herkenning

Astrid Lindgren is vooral bekend als geestelijk moeder van Pippi Langkous. Weinig mensen weten echter dat de schrijfster zich in de oorlog met compleet andere teksten bezig hield: ze censureerde brieven voor de Zweedse Algemene Veiligheidsdienst. In Oorlogsdagboek 1939-1945 vertelt ze over haar ervaringen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Lessen om te overleven

Een gids om je door een moeilijke periode heen te loodsen. Bestsellerauteur Alice Hoffman zocht naar zo’n boek toen ze behandeld werd voor kanker. Toen ze er geen kon vinden, schreef Hoffman met warmte, humor en wijsheid daarop zelf een gids met levenslessen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Poëzie

NK Poetry Slam 2016: de beste finale sinds jaren

Dat dichters geen introverte bleekneusjes zijn, is sinds de introductie van de Poetry Slam wel duidelijk. Dat ze niet vies zijn van competitie ook. Daarom gaan elk jaar Nederlands’ beste slammers met elkaar de strijd aan op het NK Poetry Slam in TivoliVredenburg. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

BKJunior wordt beestachtig mooi

De Boekenkrant is het jaar 2016 energiek begonnen. Niet alleen met de reguliere Boekenkrant, maar ook met de specials. Vorig jaar hebben we BKJunior geïntroduceerd, een special over kinderboeken gericht op kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

De Nieuwe Stripdagen

De Stripdagen zijn het jaarlijkse landelijke (en internationale) festival waar de voltallige stripwereld zichzelf en de stand van zaken van deze kunstvorm aan een breed publiek presenteert. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

 

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com