Vogelboeken
Net als iedere student sluit ook ik mijn studie af met een scriptie. Deze kroon op vier jaar academisch zwoegen houdt mij nu al maanden in zijn greep. Afgelopen week sprak ik een vriendin die in hetzelfde schuitje zit. Zij vertelde mij over haar bibliografie van vogelboeken uit de afgelopen twee eeuwen. Met de vele tripjes die ze maakt naar archieven en de Koninklijke Bibliotheek kun je wel stellen dat het een ambitieuze klus is. Desondanks biedt het je een bijzonder inkijkje in de geschiedenis.
Want in tweehonderd jaar aan boeken gebeurt veel. Het lezen van een negentiende-eeuws boek vind ik al een beleving op zich door de enorme veranderingen in de Nederlandse taal. Maar ook grote ingrijpende gebeurtenissen als de Tweede Wereldoorlog hebben hun weerslag gehad op de boekenwereld: papierschaarste en censuur brachten de productie een tijd lang haast tot stilstand. Nog opvallender is hoe de opkomst van de fotografie als rode draad door de geschiedenis van het boek loopt. Werden boeken voorheen enkel aangekleed met tekeningen, kwamen daar langzamerhand de eerste zwart-witfoto’s bij. Weer later verschijnen ook de voor ons zo vanzelfsprekende kleurenfoto’s.
Zo leer ik maar weer dat het weidse aanbod aan rijkelijk geïllustreerde boeken waar ik mee opgroeide lang niet altijd gewoon was.
Linda Albers
Redacteur Boekenkrant
linda@uhb.nl