De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 14 februari 2017

---

Lekker romantisch

Valentijnsdag is zo’n beetje het potje Marmite van de feestdagen: je vindt het fantastisch, óf je haat het met een passie. Mijn Boekenkrant-collega’s behoren overduidelijk tot die laatste categorie. Vanochtend werd er alom gespot met 14 februari. Commerciële onzin, vond iedereen. Een collega van de verkoopafdeling merkte op dat het wel erg gesteld met je is als je per se een vaste dag per jaar nodig hebt om romantisch te doen.

Ik zweeg maar, aangezien ik de enige op kantoor ben die best wel wat heeft met Valentijnsdag. Alleen al de ontstaansgeschiedenis vind ik fascinerend: onlangs las ik in Dit vieren wij van Ineke Strouken – je vindt een fragment uit dit boek in de nieuwe Boekenkrant – dat er twee heiligen zijn die waarschijnlijk ten grondslag liggen van deze feestdag. De ene is Valentijn van Rome, die in het geheim huwelijken afsloot van soldaten; de ander heette Valentijn van Terni, een bloemenliefhebber die ooit een kreupel meisje genas. Misschien wat minder romantisch, maar net zo interessant om te weten: beide heiligen kwamen door onthoofding om het leven.

Afgezien van het feit dat ik die bizarre en bloederige geschiedenis erg boeiend vind, moet ik zeggen dat ik het toch ook wel leuk vind om op zo’n dag een beetje romantisch te doen. Cadeautjes kopen voor mijn lief en romantisch uit eten gaan doe ik wel vaker, maar het is wel mooi dat er een moment in het jaar is waarop je daar nog een extra reden voor hebt. Marmite lust ik niet. Maar Valentijnsdag? Daar word ik dan wel weer blij van. Ook al ben ik in de minderheid.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Boekenkrant lanceert special over filosofie

De Boekenkrant lanceert op 3 april 2017 een nieuwe titel, de BKFilosofie. In deze nieuwe special staan boeken en auteurs centraal die zich richten op het thema filosofie. De BKFilosofie zal op een toegankelijke manier het aanbod van filosofieboeken onder de aandacht brengen van een breed publiek, zonder dat de verdieping geschuwd wordt. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Literatuur

Nieuwe titel: Er was er eens en er was er eens niet

Judith Herzberg publiceerde de afgelopen decennia een indrukwekkend aantal dichtbundels, toneelstukken, televisie- en filmscripts. Onlangs nog zorgde de jonge toneelgroep De Theatertroep met een speciaal door haar geschreven tekst voor uitverkochte zalen in de theaters. Maar ook proza is een genre dat Judith Herzberg tot in de puntjes beheert. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Carrousel d'Amour

Emoties en achterdocht, passie en jaloezie, zelfverwijt en intens geluk ontmoeten elkaar in de Carrousel d'Amour. Een toevallige ontmoeting. Maurice en Galina, beiden getrouwd, beginnen een heimelijke relatie. Slapeloze nachten zijn het gevolg. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Wie is Julie?

Gebombardeerd tot grote concurrent van Gone girl en Het meisje in de trein is Dochters van anderen van Amy Gentry al bij verschijning verkocht aan tweeëntwintig landen. Sony Pictures nam direct een optie op de filmrechten. Wie is deze jonge, Amerikaanse schrijfster, die als een storm door thrillerland raast en alle verkooprecords breekt?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair

Francien de Zeeuw was Nederlands eerste vrouwelijke militair, en nauw betrokken bij de in 1944 opgerichte Marva (de Marine Vrouwenafdeling). Voor die tijd een omstreden ontwikkeling, maar De Zeeuws leven kent vooral omstreden beslissingen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Column Best of YA: Dag Twitter, hallo Snapchat!

Hoe doe je dat nou, als uitgeverij je boeken aanprijzen in dit digitale tijdperk? Waar de ene uitgever zich richt op blogs, is de andere 24 uur per dag te vinden op Facebook en Twitter. Maar wat nu als je merkt dat die strategie niet (meer) werkt? 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Smartphones en grimlachjes

In Piet Paaltjens in beeld laat Marc Weikamp met zijn tekeningen zien dat de melancholie van een negentiende-eeuwse dichter nog altijd tot de verbeelding spreekt. In 1867 verscheen Snikken en grimlachjes, de enige bundel die predikant François HaverSchmidt uitbracht onder de naam Piet Paaltjens. In zijn werk spotte hij graag met de depressies waar hij zelf mee kampte. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 maart 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKJunior komt uit op 6 maart 2017. De nieuwe BKYA verschijnt op 3 april, en dan zal ook de BKFilosofie uitkomen.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com