Soep voor Syrië: donaties op een rondvaartboot

Niet elke dag vaar je als Boekenkrant-redacteur op een Amsterdamse rondvaartboot, maar de boekpresentatie van Soep voor Syrië was een goed excuus. De Nederlandse verschijning van dit nobele boek kon niet zomaar voorbij gaan.

De gerechten in Soep voor Syrië zijn samengesteld door de Libanese culinair auteur Barbara Abdeni Massaad, die vanavond op de rondvaartboot aanwezig is. Aangezien Massaad ook fotografe is, voorzag ze het boek ook van portretten. Tussen de recepten door zie je de mensen waarvoor het boek gemaakt is: kleurrijke mannen, vrouwen en groepen kinderen. Massaad ontmoette hen bij haar woonplaats in Libanon, waar vele Syriërs naartoe vluchten. Daardoor voelde de fotografe zich geroepen om dit boek, waarvan de hele opbrengst naar vluchtelingen gaat, samen te stellen. De recepten in het boek zijn gedoneerd door verschillende topkoks, zoals Yotam Ottolenghi en Robert Kranenborg.

Soep2De fotografe vertelt dat ze verbaasd was over de reacties op het boek in haar geboorteland. Ondanks een pijnlijke geschiedenis van conflicten tussen Syrië en Libanon, was de bevolking erg betrokken. Een vrouw maakte het zelfs zo bont dat ze op de Libanese boekpresentatie tien boeken kocht.

Ondertussen beginnen de ramen van de boot te beslaan van de dampende pannen soep waarvan wij vanavond mogen proeven. De boot is al gaan varen, en filmisch trekken de Amsterdamse grachten aan ons voorbij. Alsof dit nog niet idyllisch genoeg is zijn er ook nog lichtsculpturen van het Amsterdam Light Festival te zien. Van al die knusheid zou je bijna vergeten dat de aanleiding voor het boek wel degelijk ernstig is. Ook lichtsculpturen blijven je hieraan echter herinneren. Zo varen we voorbij het kunstwerk My Light is Your Light, dat een stroom vluchtende mensen verbeeldt.

Soep4Dan wordt de soep geserveerd. Lichtelijk verontrust zie ik dat een jong meisje naast me de scherpe rode bietensoep gekozen heeft. ‘Die vind ik juist het lekkerst,’ zegt ze nonchalant. Zelf kies ik voor de linzensoep, die een stuk geraffineerder proeft dan de linzensoep die ik gewend ben: niet scherp of zout, maar ook niet weeïg. Persoonlijk vind ik dat de beste soepen, omdat ik dan de groenten erin het beste terug proef. Helaas zit ik na mijn eerste bord redelijk vol, maar ik vind het een veelbelovende maaltijd.

Als ik klaar ben blader ik nog eens in het boek. ‘Soep’ en ‘Syrië,’ het allitereert mooi, maar dat zal niet de enige reden zijn dat Abdeni Massaad voor het gerecht koos. In eerste instantie wilde ze een boek maken met Syrische gerechten, vertelt ze. Toch koos ze uiteindelijk voor een internationale invalshoek. Ze zocht een gerecht dat verschillende culturen verbindt. Dat werd soep, want in de meeste landen bestaat dit gerecht. Daarnaast past het bij situatie, want soep eet je als je je comfortabel en thuis wilt voelen.

Voor iedereen die ook iets goed wil doen voor vluchtelingen organiseert Amsterdam Delicious Food Tours de komende maanden een Soup-To-Share Tour. Als je tijdens deze tour soep bestelt, doneer je daarmee een kom aan vluchtelingen in Nederland. De soepen worden bereid door Soupalicious.

www.amsterdamdelicious.com

Foto’s: Hannie van Herk

Soep

Boekgegevens

Barbara Abdeni Massaad, Soep voor Syrië. Recepten om onze mensheid te vieren, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0789 9 (€ 24,50)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven