De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

1 september 2014

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Maria Aker - Mijn broer de neger

Iris van Galen probeert Oscar Juliana te strikken voor het stichten van een gezin, maar hij laat zich niet vangen. Oscar zegt dat hij bij zijn kinderen blijft. Wanneer Iris na het stuklopen van de geheime relatie voor een vakantie naar Curaçao gaat, ontmoet ze door een toeval zijn moeder die haar meeneemt naar een andere werkelijkheid over haar zoon. Als uiteindelijk ook Oscars zus zich ermee bemoeit, is het conflict over koloniale verantwoordelijkheid en loyaliteit tussen de vrouwen onvermijdelijk. Wie voelt er nog liefde voor de Curaçaose man?

Maria Aker, Mijn broer de neger, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9374 3 (€ 17,99)

Marco Kamphuis - Aurore

Parijs 1880. Jules Fabre vertrekt vanuit zijn geboortedorp naar Parijs om medicijnen te gaan studeren. Hij huurt een kamer bij de uitvinder Dieulafoy, die een mysterieus onderzoekslaboratorium in de kelder heeft. Algauw raakt Jules in de ban van Aurore, de dochter van de uitvinder, die zich slaapwandelend door het huis lijkt te bewegen. Aangespoord door zijn colleges bij professor Brochard begint Jules te vermoeden dat Aurore een hysterica is. Of is er iets heel anders aan de hand?

Marco Kamphuis, Aurore, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2599 6 (€ 17,95)

Geertje Kindermans - De lieve vrede

Ken je dat? Je krijgt bezoek en op een gegeven moment denk je: ik wil naar bed. En daarna word je radeloos en denk je: ze gaan nooit meer weg. Precies dat overkomt Lotte als ze bezoek krijg van Vieze Arie. Arie komt, gaat zitten en vertrekt niet meer. Integendeel, hij dringt steeds dieper haar leven in. Lotte verlangt naar een eigen leven, vrij van Arie, maar ook vrij van haar eigen besluiteloosheid.

Geertje Kindermans, De lieve vrede, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1720 9 (€ 17,95)

---

Spanning

Herman Brusselmans - Zeik

De moordbrigade van Gent lost in het begin van de jaren zestig procentueel gezien de meeste moorden van heel West-Europa op. De chef van de brigade - commissaris Übertrut - heeft maar één arm. Samen met z'n team, bestaande uit de inspecteurs Zeik, El Bazaz, Compas en Broekgat, probeert hij de Gentse regio vrij te houden van vuige moordenaars. Zullen ze ook in hun opzet slagen als een onbekende misdadiger opduikt die meisjes wurgt en symbolisch bedoelde getallen aanbrengt op hun naakte rug?

Herman Brusselmans, Zeik, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2572 1 (€ 14,95)

Jeroen Bertrams - Het IQ van Victoria

Robert Wachtman is ontwikkelaar van TV-formats bij een groot productiehuis. Hij maakt indruk met de controversiële wijze waarop hij kijkcijfers doet exploderen en bekende Nederlanders laten zich kritiekloos voor zijn karretje spannen, hongerig naar schnabbels. Maar dan, juist als Robert op het punt staat een wereldwijde doorbraak te forceren, wordt hij verantwoordelijk voor Holland’s Next Topmodel, een show waarin uitgerekend zijn eigen vriendin één van de deelneemsters is. Robert raakt verstrikt in een web van leugens en verliest in razend tempo het contact met de realiteit. Lang weet hij zich staande te houden, maar uiteindelijk lijkt hij ten onder te gaan aan zijn eigen succes.

Jeroen Bertrams, Het IQ van Victoria, Uitgeverij Link, ISBN 978 94 623 2117 5 (€ 17,50)

Robert Galbraith - Zijderups

Als schrijver Owen Quine wordt vermist, besluit zijn vrouw Cormoran Strike in te schakelen. De verdwijning lijkt alles te maken te hebben met Quines laatste manuscript. Dit bestaat namelijk uit onthullende portretten van bijna al zijn vrienden en kennissen en het zou een ramp voor hen zijn als het ooit wordt gepubliceerd. Niet veel later wordt Quine vermoord teruggevonden. De omstandigheden van zijn dood zijn zeer verdacht en geven een verontrustend kijkje in de geest van de dader. Strike en Robin bevinden zich in een race tegen de klok om een moordenaar te vinden die een wel heel uniek profiel blijkt te hebben…

Robert Galbraith, Zijderups, vertaling: Sabine Mutsaers, Uitgeverij De Boekerij, ISBN 978 90 225 7210 8 (€ 19,95)

---

Non-fictie

Annemieke Houben - Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw

Wellustige liedjes zijn van alle tijden, maar in de zeventiende en achttiende eeuw maakten de Hollanders het wel heel bont. Of het nou gaat over orale seks, impotentie, homoseksualiteit, seks in het vrije veld, voyeurisme, de huwelijksnacht, ontmaagding, vrolijke hoeren, geslachtsziekten of schaamhaarcoiffures: geen onderwerp bleef onbezongen. Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw bundelt de leukste, grappigste en spannendste erotisch getinte liedjes uit de periode 1600-1820. Dit boek ontsluit op aanstekelijke toon een schat aan obsceniteiten voor wie de promiscue kant van onze voorouders wil leren kennen.

Annemieke Houben, Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw, Uitgeverij Vantilt, ISBN 978 94 600 4169 3 (€ 19,50)

Insight Guide Sri Lanka

Sri Lanka is het land van schitterende saffieren, smaakvolle thee, versierde olifanten, oude boeddhistische kloosters en jungles vol wilde dieren en bijzondere flora. De auteurs en fotografen laten u kennismaken met dit aantrekkelijke eiland, dat eens bekend stond als Ceylon. Van de stranden aan de zuidwestkust naar de tempels van Jaffna en de Culturele Driehoek met zijn prachtige oude monumenten. U leest over 'De tsunami', 'De legende van de Tand' en ‘Ceylonthee’. De gedetailleerde kaarten en prachtige kleurenfoto’s maken deze gids compleet. In het gedeelte 'Reisinformatie' vindt u alles over vervoer, accommodatie, restaurants, reisbenodigdheden, gezondheid, toeristische tips, uitgaan, klimaat, winkelen, nuttige adressen en talloze andere wetenswaardigheden.

Insight Guide Sri Lanka, Uitgeverij Cambium,ISBN 978 90 6655 437 5 (€ 24,90)

Marcel Bergen en Irma Clement - Ketenvrij winkelen Amsterdam

De winkelketens bepalen in toenemende mate het beeld van de Nederlandse winkelstraten. Gelukkig bestaat er nog een groot aantal zelfstandige winkels. Deze winkels onderscheiden zich van de winkelketens door authenticiteit, bijzondere en duurzame producten, klantvriendelijkheid en sfeer.
Ketenvrij Winkelen geeft een overzicht van een groot aantal van deze zelfstandige winkels in Amsterdam. Van speelgoed tot sieraden, van boeken tot insectenhuisjes. De producten zijn bijzonder, duurzaam of exclusief. De sfeer in de winkels is authentiek en ontspannen. Het zijn unieke winkels die behouden moeten blijven en het straatbeeld aantrekkelijk maken. Zij dragen bij aan de leefbaarheid van de dynamische stad.

Marcel Bergen en Irma Clement, Ketenvrij winkelen Amsterdam, Klapwijk & Keijsers uitgevers, ISBN 978 94 902 1758 7 (€ 17,95)

---

Poëzie

Geert Buelens en Hubert van den Berg - Dan dada doe uw werk!

'Dan dada doe uw werk!' Met deze woorden besluit I.K. Bonset in 1921 in De Stijl een tirade tegen pogingen om 'de kanselliteratuur van vóór '80' in het interbellum nieuw leven in te blazen. In Dan dada doe uw werk! presenteren samenstellers Hubert van den Berg en Geert Buelens een dwarsdoorsnede van de poëtische avant-garde in de vroege twintigste eeuw in Nederland en Vlaanderen. De bloemlezing bevat werk van onder anderen Piet Mondriaan, I.K. Bonset, Paul van Ostaijen, Herman van den Bergh, Hendrik de Vries, H. Marsman, Pierre Kemp, Kurt Schwitters, Antony Kok, E .L.T. Mesens, Til Brugman, Gaston Burssens, A.C. Willink, Michel Seuphor en H.N. Werkman.

Geert Buelens en Hubert van den Berg, Dan dada doe uw werk!, Uitgeverij Vantilt, ISBN 978 94 600 4161 7 (€ 19,95)

Vrouwkje Tuinman - Sanatorium

We willen graag langer leven zonder ouder te worden. Ziekte en dood, dat overkomt alleen anderen - tot het lichaam zich aan ons opdringt. Sanatorium onderzoekt hoe we ons, van geboorte tot dood, en daarna, verhouden tot ons fysiek omhulsel. Op nuchtere toon stelt Vrouwkje Tuinman vragen over fragiele onderwerpen. Over het 'gewone' leven, zorg, angst voor dementie en de dood, het verbeteren van het eigen lichaam en het zoeken van levensdoelen.

Vrouwkje Tuinman, Sanatorium, Uitgeverij Cossee, ISBN 978 90 593 6537 7 (€ 16,90)

Anne Broeksma - Regen kosmos kamerplant

De mens kan met zijn getob en gefilosofeer weinig anders doen dan zich verschansen in een wereld van industrie, steden en treinstations, maar ontsnappen aan de wetten van de natuur kan niemand. In deze gedichten is bijna altijd een milde dreiging aanwezig, als ondertoon van iets groters dan de dichter en haar gedachtewereld. Regen, kosmos, kamerplant is een even fabelachtige als ontnuchterende bundel, vol plichtsbesef tegenover de tijd, de ruimte en de elementen. Rebels en berustend, ridicuul en wijs, grappig en sinister. Licht verontrustende gedichten van een dichter die zich even goed thuis voelt op kosmische schaal als in het DNA van het vogelbekdier.

Anne Broeksma, Regen kosmos kamerplant, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4380 1 (€ 17,99)

 

---

Jeugd

Annemarie Dragt - Luun van de maan

In de tuin komt Nik iets heel speciaals tegen. Het is geen mens en ook geen ding. Het is Luun, een mannetje van de maan. Nik moet Luun helpen om uit handen te blijven van de enge mannen die naar hem op zoek zijn.

Annemarie Dragt, Luun van de maan, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 7802 4 (€ 9,95)

James Patterson - Schattenjagers

Ze leven als vissen in het water. Bijna letterlijk. Tommy, Storm, Bick en Beck zijn namelijk de kinderen van twee schattenjagers, die op de bodem van de oceaan de scheepswrakken leegvissen. Als papa en mama opeens spoorloos verdwijnen, beginnen de kinderen een gevaarlijke zoektocht langs piraten en rivaliserende duikers. Dit wordt hun spannendste schattenjacht ooit!

James Patterson, Schattenjagers, vertaling: Roger Vanbrabant, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2288 5 (€ 19,95)

Hans Christian Andersen & Jan Jutte - Sprookjes en verhalen

Het lelijke jonge eendje. De prinses op de erwt. De Chinese nachtegaal. De rode schoentjes. Het meisje met de zwavelstokjes. De nieuwe kleren van de keizer. De sneeuwkoningin. De kleine zeemeermin. Het tinnen soldaatje. Klaas Vaak... Verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien en die onze verbeelding en zinnen prikkelen. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van één groot kunstenaar: Hans Christian Andersen. Een ander groot kunstenaar, die leeft in de eenentwintigste eeuw, Jan Jutte, heeft met zijn ganzenveer - en potloden, penselen, inkt, verf en digitale technieken - de sprookjes die iedereen kent een nieuwe gedaante gegeven.

Hans Christian Andersen & Jan Jutte, Sprookjes en verhalen, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0272 6 (Prijs tot en met 15 december € 24,95, daarna € 29,95)

---

Strips

Stefan Verwey - Hoe open ik een boek 

In een tijd van e-boeken, e-lezers en e-readers breekt Stefan Verwey een lans voor het papieren boek. In zijn wekelijkse tekeningen in de Volkskrant brengt hij alle facetten van het huidige literaire landschap in kaart. Van e-readerboekenkasten tot boekhandels in de uitverkoop van inhalige uitgevers tot eenzame signeersessies. In Hoe open ik een boek zijn de allerbeste boekentekeningen van de afgelopen jaren bijeengebracht. Op groot formaat, zodat Verweys heldere lijnvoering en rake grappen goed tot hun recht komen.

Stefan Verwey, Hoe open ik een boek, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7427 3 (€ 15,90)

Philippe Delzenne & Jef Nys - Jommeke 271: De koning van Bananopia

Vijf jaar geleden leed zeiler Paulus, een grootoom van Jommeke, schipbreuk in de Zuid-Chinese Zee. Hij spoelde aan op een onbewoond eiland in de buurt van Borneo. Onbewoond? Nu ja, hij viel er in het gezelschap van een bonte kolonie neusapen. Paulus stopte een noodbriefje in een fles en wierp ze op goed geluk in de zee. Maar de fles geraakte nooit in de bewoonde wereld. Tot ze nu, uitgerekend op de verjaardag van Paulus, door een eend wordt gedropt in de achtertuin van Jommeke!  Zal Jommeke na vijf jaar vruchteloos zoeken zijn grootoom eindelijk terugvinden? De neusapen van Bananopia stelen de show in dit kleurrijke nieuwe avontuur!

Philippe Delzenne & Jef Nys, Jommeke 271: De koning van Bananopia, Uitgeverij Ballon Media, ISBN 978 94 621 0190 6 (€ 5,50)

Uco Egmond - Tobkok

Tobkok, de hilarische gags van oudgediende Uco Egmond. De strip is bekend uit de Eppo en de gags verschijnen nu in albumvorm bij Strip2000.
De bijzondere Tobkok en de pragmatische ober heten je welkom in hun restaurant, maar of het een veilige keuze is?

Uco Egmond, Tobkok, Uitgeverij Strip2000, ISBN 978 90 700 6098 5 (€ 7,95)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter
of
Facebook
om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.
---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---