De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

4 augustus 2014

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Edward Rutherfurd – Parijs

Parijs. Stad van liefde. Stad van dromen. Stad van pracht en praal. Stad die al eeuwen tot de verbeelding spreekt. Parijs is een roman die even meeslepend is als de stad zelf. Maak een wandeling door de geschiedenis van Parijs aan de hand van families die elkaar op elk gebied beconcurreren. Door hun ogen zie je de stad groeien tot de metropool van vandaag.

Edward Rutherfurd, Parijs, vertaling: Kees van Weele, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3489 0 (€ 27, 50)

Thomas Mann  Jozef en zijn broers

Op 17 oktober 2014 vindt een belangrijke literaire gebeurtenis plaats. Dan wordt, meer dan zeventig jaar na het Duitse origineel, de allereerste Nederlandse vertaling van Joseph und seine Brüder van Thomas Mann gepresenteerd. Dit magnum opus is in alle wereldtalen vertaald, maar tot nu toe niet in het Nederlands. Daar komt nu eindelijk verandering in. Tot en met 30 september 2014 geldt voor dit boek een intekenprijs van € 99,00. Vanaf de dag van verschijnen kost het boek € 125,00. Kijk voor meer informatie op: www.jozefenzijnbroers.nl.

Thomas Mann, Jozef en zijn broers, vertaling: Thijs Pollmann, Henri Bloemen, Theo Kramer en Ellis van Midden, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2400 5 (€ 125,00)

George Orwell – Dagboeken 1931-1949

Orwell was een verstokt dagboekenschrijver. Dit boek bestrijkt de jaren 1931-1949 en daarmee de volledige ontwikkeling van zijn schrijverschap. De notities over zijn reis door industrieel Engeland tonen hem als bevlogen sociaal commentator. Hij schrijft over de opkomst van totalitaire regimes, het drama van de Tweede Wereldoorlog en de totstandkoming van Animal Farm en 1984, maar ook over het dierenleven in zijn tuin, de dood van zijn vrouw en zijn gevecht met tuberculose.

George Orwell, Dagboeken 1931 – 1949 – Privé- domein nr. 277, vertaling: Nelleke van Maaren, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 8862 1 (€35,00).

---

Spanning

Guido Eekhaut – De politieman van de paus

Carlo dela Siena, de politieman van de paus, wordt door kardinaal Colonna verzocht naar Brussel te reizen, om daar een geval van pedofilie op te lossen. Priesters en bisschoppen lijken betrokken, de kerkelijke overheid wil de zaak sussen. Wanneer ook nog de primaat van België wordt vermoord, maakt Carlo vijanden die hij zich niet kan veroorloven. Geholpen door het nichtje van Colonna en een Belgische detective duikt hij onder in de schaduwrijke complotten van het Vaticaan.

Guido Eekhaut, De politieman van de paus, Uitgeverij Link, ISBN 978 94 623 2115 1 (€ 16,50)

Mo Hayder – Wolf

'Ik geloof, voor zover ik het kan horen, dat óf mijn dochter óf mijn vrouw net is aangevallen. Ik weet niet wat er nu gebeurt. Het huis is stil.' Veertien jaar geleden werden twee verliefde tieners meedogenloos vermoord in een verlaten bos. De dader bekende schuld en ging de gevangenis in. De herinneringen aan die moord spelen een gezin nu nog steeds parten. En in hun afgelegen huis op de heuvel keert de nachtmerrie terug...

Mo Hayder, Wolf, vertaling: Yolande Ligterink, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 6486 6 (€ 19,95)

Jilliane Hoffman – De snijkamer

Het gemartelde lichaam van een studente wordt gevonden in een vuilcontainer. Rechercheur Manny Alvarez en assistent officier van justitie Daria DeBianchi leggen een patroon bloot tussen een verbijsterend aantal onopgeloste moorden en vermissingen door het hele land - en hun enige aanwijzing is de getuigenis van veroordeelde seriemoordenaar William Bantling. Hij wil hen alleen helpen als zijn terdoodveroordeling ongedaan gemaakt wordt. Maar voor Manny en Daria is dit pas het begin van de nachtmerrie, en wat betekent dit voor officier van justitie C.J. Townsend?

Jilliane Hoffman, De snijkamer, vertaling: Willemien Werkman, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 2884 4 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Pieter Steinz – Dracula heeft echt geleefd

Heb jij ook zo genoten van Made in Europe van Pieter Steinz? Dan is Dracula heeft echt geleefd iets voor jou. In dit boek neemt Pieter Steinz je mee op een reis door Europa in de voetsporen van 16 literaire helden. Uilenspiegel, Robin Hood, Don Juan – hun namen zijn spreekwoordelijk geworden. Maar wie realiseert zich dat ze echt hebben geleefd?

Pieter Steinz, Dracula heeft echt geleefd, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046817278 (€ 19,95)

Insight Guide Nationale Parken West-Amerika

‘De nationale parken zijn voor de meeste Amerikanen even heilig als de vlag, het moederschap en appeltaart,' zo schreef John B. Oakes van de New York Times ooit eens in zijn krant. Hoe waar deze uitspraak is, blijkt nergens duidelijker dan in het westen van Noord-Amerika, waar de parken bescherming bieden aan landschappen die qua schoonheid en rijkdom aan dierenleven nauwelijks hun weerga kennen op aarde. Insight Guide Nationale Parken West-Amerika is een bron van inspiratie, maar ook een buitengewoon praktische reisgids over deze parken.

Insight Guide Nationale Parken West-Amerika, Uitgeverij Cambium, ISBN 978 90 665 5435 1 (€ 27,90) 

Peter d’Hamecourt  – Rusland in oorlog – Met zichzelf en de wereld

Rusland is opgestaan en Poetin sleept zijn land naar een nieuwe toekomst als wereldmacht. Hij wil historische vergissingen herstellen. De Krim is de eerste correctie die is aangebracht. Alle gebieden waar Russisch wordt gesproken zijn tot historische Russische grond verklaard. Van Oekraïne tot Novorossija, van het Balticum tot Kazachstan. Dit boek beschrijft de periode waarin Poetins Rusland via massale propaganda op een oorlogstraject is gezet. Een oorlog voornamelijk tegen zichzelf. De Rus heeft sinds Poetins herverkiezing in 2012 ingepeperd gekregen dat Rusland uniek is, zijn geschiedenis, zijn cultuur en de Rus zelf. Poetin eist ook dat de wereld die unieke status erkent.

Peter d’Hamecourt, Rusland in oorlog – Met zichzelf en de wereld, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9372 9 (€ 19,99)

---

Poëzie

Paul van Ostaijen  Music-Hall

"Was deze spoorwegramp wel werkelijkheid? Is zij misschien enkel lokalisatie van een vroegrijpe wil tot ontsporen? Of nog: onduidelijke herinnering van een zeer vroege Alpdruck?" - Paul van Ostaijen. Hij weet het niet, of hij wel als tweejarige echt een spoorwegramp heeft meegemaakt. In Music-Hall schetst Paul van Ostaijen trefzeker de illusie die wij allemaal..., tenminste sommigen onder ons, optrekken om maar de realiteit aan te kunnen.

Paul van Ostaijen, Music-Hall, Uitgeverij Lalito, ISBN 978 94 919 8206 4 (€ 17,50)

Michaël Zeeman – Nog houdt het schip zich recht

Michaël Zeeman was een begrip. Zijn indrukwekkende verschijning riep evenveel weerstand als bewondering op. Hij had een fenomenaal geheugen, dat hij niet-aflatend voedde met kennis over literatuur, politiek, geschiedenis en kunst, en bovendien bezat hij het weergaloze talent dit alles om te zetten in vele prachtige stukken over literatuur, scherpe analyses, interviews en inmiddels legendarische tv-programma’s. Zijn twee poëziebundels en nagelaten werk zijn nu bijeengebracht in deze door filosoof en schrijver Maarten Doorman bezorgde bundel.

Michaël Zeeman – Nog houdt het schip zich recht: verzamelde gedichten bezorgd en ingeleid door Maarten Doorman, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 8874 3 (€ 24,50)

De oversteek: dichters in de Prinsentuin 2014

De voertaal van de reiziger, toerist of wetenschapper is het Engels, maar hoe ontvankelijk is de jongste Nederlandstalige poëzie voor verengelsing? Is het tijd voor de oversteek naar een internationale taal, of kunnen onze diepste gedachten het best in het Nederlands, of in een streektaal worden verwoord? De verzameling gedichten in deze bundel geeft op die vraag misschien een antwoord. De bundel is een souvenir van het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin 2014 en een hedendaagse verzameling van poëzie uit Nederland en België.

De oversteek – dichters in de Prinsentuin 2014, redactie: Rolien Scheffer, Arjen Nolles, Uitgeverij Kleine Uil, ISBN 978 94 910 6582 8 (€ 12,50)

---

Jeugd

Guido Bottinga – De verwanten

Luka brengt de zomer door bij haar tante. Haar rust wordt verstoord door William, de Engelse jongen op wie ze vorig jaar verliefd werd, maar die haar verraadde. Als Luka hoort dat hij naar Ieper gaat om onderzoek te doen naar de gasaanvallen in de Eerste Wereldoorlog, overvalt haar een onweerstaanbare drang om met hem mee te gaan. Wanneer haar tante haar een doosje brieven meegeeft die een soldaat aan het front in Ieper in 1914 aan zijn verloofde schreef, raken de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Luka en William ontdekken dingen over zichzelf en elkaar die hun leven voorgoed zullen veranderen.

Guido Bottinga, De verwanten, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0673 1 (€ 17,95)

Sanne de Bakker – Marokko, here we come!

Marokko, here we come! is het derde boek over Floortje de Mol. Sinds haar familie de Staatsloterij heeft gewonnen, reizen ze de hele wereld over. Na Suriname en New York zijn ze nu in Marokko. Marokko, here we come! is een afwisseling tussen een vrolijk reisverhaal, brieven en e-mails naar Floortjes beste vriendin en veel leuke weetjes over het land en de cultuur.

Sanne de Bakker, Marokko, here we come!, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 2454 0 (€ 14,95)

Peter Sis – De piloot en de kleine prins

Antoine de Saint-Exupéry werd geboren in Frankrijk in 1900, toen vliegtuigen net werden uitgevonden. Hij droomde er altijd van te vliegen, en toen hij als jongeman piloot werd, begonnen zijn avonturen pas echt. Hij was een van de eerste piloten die post bezorgde per vliegtuig, en samen met andere piloten vond hij nieuwe vliegroutes naar plaatsen ver weg. Antoine vloog over bergen en woestijnen, trotseerde stormen en harde wind, en probeerde om vliegrecords te breken. Hij stortte ook enkele keren neer. Vanuit zijn vliegtuig reflecteerde hij over het leven op aarde en in de lucht, en dit inspireerde hem om over zijn ervaringen te schrijven. Peter Sis brengt met dit bijzondere boek hulde aan Antoine de Saint-Exupéry, auteur van De kleine prins.

Peter Sis, De piloot en de kleine prins, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2253 3 (€ 17,95)

---

Strips

Jonas Geirnaert – Flatlife

Jonas Geirnaert, geestelijk vader van Kabouter Wesley, gooide eerder hoge ogen met de animatiefilm Flatlife in Cannes. In vier appartementen worden vier bewoners gevolgd in hun alledaagse bezigheden waarmee ze elkaar danig in de weg zitten. Het leidt tot schalks tumult met een wasmachine, kaarttoren, televisietoestel en schilderij in de hoofdrol. Het boek Flatlife verschijnt met gratis dvd!

Jonas Geirnaert, Flatlife, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7431 0 (€ 24,95)

Thea Stilton – De Schat Van Het Vikingschip / 2

De studenten van Ropford zijn druk in de weer met het zoeken naar een eeuwenoud Vikingschip, dat ergens voor de kust van het eiland is gezonken. Volgens een legende zou er op het schip een schat verborgen liggen. Als blijkt dat iemand er op uit is om de schat te stelen, komen de Thea Sisters meteen in actie. Zal het ze lukken om de dief tegen te houden?

Thea Stilton, De Schat Van Het Vikingschip / 2, vertaling: Pauline Akkerhuis, Uitgeverij De Wakkere Muis, ISBN 978 90 859 2123 3

Bruno De Roover – Café Cowala 2

De eenpaginagags over de klandizie van het mafste café ter wereld verschenen eerder al in P-magazine. ‘Niet alleen is het genadeloos grappig, en daarboven meer dan degelijk getekend, ze kietelt ook dat plekje tussen Monthy Python en de vettige toogmop’, aldus Wim de Troyer van Stripspeciaalzaak.be.

Bruno De Roove, Café Cowala, Uitgeverij Strip2000 B.V.,  ISBN 978 94 628 0000 7 (€ 8,95)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---