De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 13 april

---

 Gedachteketting 

 

Het laatste boek dat ik uitlas, was Kartonnen dozen van Tom Lanoye. Het is het tweede deel van een autobiografische trilogie, waarin passages uit onder meer zijn middelbareschooltijd tot leven worden gewekt. Er komen meerdere kartonnen dozen in het verhaal voor. Een paar tastbare, maar de titel slaat ook op de ideële kartonnen dozen die je in je hoofd meedraagt: het geheel aan herinneringen aan een bepaalde periode of persoon. Lanoye nodigt je uit je eigen doos aan het boekje toe te voegen. Ik hoefde daar niet lang over na te denken. De gedachtestroom begint met de signering voorin het werk: 28-X-2018, A'werpen. We spraken elkaar daar in Antwerpen op de Boekenbeurs voor de tweede keer, want niet heel lang daarvoor had ik deze auteur in de bibliotheek van Gouda horen vertellen. Na die avond, waarin het publiek letterlijk muisstil als betoverd aan zijn lippen hing, sprak ik niet alleen over de auteur Tom Lanoye, maar ook als performer. Zoals hij een tekst voordraagt... Op de Boekenbeurs van 2018 vierde hij zijn 60-jarig bestaan en zijn 40-jarig schrijversjubileum. Het was een goede middag. Dat brengt me bij de laatste schakel van deze gedachteketting: het voortbestaan van dit geweldige evenement. Organisator Boek.be kan de financiën niet meer opbrengen en zoekt naar een opvolger. Er hebben zich volgens de laatste berichten 23 gegadigden gemeld, maar er is geen enkel concreet bod uitgebracht. Hopelijk komt dat alsnog, want de beurs is zoveel meer dan een boekenverkoop! 

Mireille Bregman 
Redacteur Boekenkrant 
Mireille@boekenkrant.com 

---

De nieuwe BKYA verschijnt op 3 mei

In mei is het weer zover: de nieuwe editie van onze young adult-bijlage de BKYA! Dit keer wanen we ons in een virtuele wereld met Pamela Sharon, die ons alles over haar boek Wie ik gisteren was vertelt. In deze young adult-roman krijgt Yara een diagnose voor een chronische ziekte, maar ze weigert zich daarbij neer te leggen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Boekfragment: Vrijgevochten

Vrijgevochten is het eerste deel in Femke Roobols aangrijpende historische tweeluik over vriendschap en politieke verschillen tijdens de revolutie van 1783. Een schrapend geluid van ijzers die een laagje ijs afschaafden, trok haar aandacht. Iemand omhelsde haar en drukte zich tegen haar rug aan. Nog voordat ze de pommade in zijn haar rook, wist Cornelia dat het Severijn was. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: ‘Marsjeren door de Bezette stad

In 1920 bundelde Paul van Ostaijen zijn ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog samen in Bezette stad. Precies honderd jaar later, in 2020, is de wereld ontwricht door het coronavirus en hebben wij te maken met de grootste crisis in vredestijd. Het werk van Paul van Ostaijen roept herkenning op. In Besmette Stad formuleren Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een eigentijds antwoord op dit poëtische meesterwerk.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Interview Mirjam Mous: ‘Al mijn personages lijken op mijzelf’

Interview Mirjam Mous: ‘Al mijn personages lijken op mijzelf’

Wat hebben een vogel en een virus met elkaar gemeen? Best wel veel, blijkt als je het nieuwe boek van Mirjam Mous, Pas op voor de fluistervaar!, leest. Vogels kunnen zich snel verplaatsen door de lucht en zo op veel verschillende plekken komen, net als een virus. 

lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Bioscoopervaring in een boek

Op dit moment is het helaas niet mogelijk om naar de bioscoop te gaan. Disney speelt hier goed op in door boeken voor tieners en jongvolwassenen uit te brengen en het ‘universum’ van hun films uit te breiden. Eén van die boeken is Dangerous Secrets van Mari Mancusi. 

lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

 

Interview Corine Hartman: Het taboe op de dood doorbreken

In haar meest recente thriller De nieuwe dood stelt Corine Hartman een zeer actueel thema aan de orde. Professor Max Harris heeft met Het nieuwe leven een plan bedacht dat ervoor moet gaan zorgen dat de overbevolking stopt en dat er nog toekomst is voor de mens. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: De lucht is van ons allemaal

Kouplan verblijft illegaal in Zweden. Binnenkort mag hij opnieuw asiel aanvragen, hij moet nog een paar dagen uit handen van de politie zien te blijven. Als hij zijn kamer is kwijtgeraakt, zoekt hij een slaapplek in de open lucht.  ‘Het is een zigeuner.’ De woorden bereiken Kouplan door een dik filter van droom, wat betekent dat hij op een gegeven moment toch in slaap is gevallen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

De redactie tipt: natuurboeken

De redactie tipt: natuurboeken

April is de maand van het natuurboek. Er zijn inmiddels ontelbaar veel natuurboeken te vinden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je kunt uiteraard de natuur ontdekken door erop uit te gaan, maar wil je meer weten, of wil je het eens vanuit een ander perspectief zien, dan raden we je aan om een boek te pakken. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Interview Eva Brobbel, auteur van het Geluksdoeboek

Op 20 maart, de internationale dag van het geluk, verscheen het Geluksdoeboek. Het boek bevat een 8-weeks programma dat handvatten biedt om vaker geluk te ervaren en een bewuster en lichter leven te leiden. Het is een heel praktisch en uitnodigend boek, vol oefeningen, schrijfopdrachten, meditaties, invuloefeningen en tests. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant, met als bijlage onze Young Adult-special, de BKYA.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com