De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 2 februari

---

Poëzie 

De laatste week van januari staat in boekenland bekend als de Poëzieweek. Een week lang extra aandacht voor de vrije versvorm! Als ik op Instagram bij andere lezers kijk, zie ik met enige regelmaat gedichten voorbijkomen. Zelf lees ik af en toe ook iets in een gedichtenbundel, bijvoorbeeld van de zogenoemde war poetsSoldatendichters als Siegfried Sassoon en Wilfred Owen schreven over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, vaak met een gevoel van machteloosheid of woede. In de volgende regels uit het gedicht Dulce et Decorum is dat heel sterk: 'My friendyou would not tell with such high zest / To children ardent for some glory, / The old Lie: Dulce et decorum est / Pro patria mori.' 
Woordkunstenaar en schrijver Tom Lanoye heeft meerdere van deze WOI-gedichten vertaald en gepubliceerd in Niemandsland/Overkant. Daarin worden bovenstaande regels vertaald als 'Mijn vriend, nooit meer verkocht u, trots en manifest, / Aan jongens die dorsten naar wat vergeefse glorie / Uw Oude Leugen: Dulce et decorum est / Pro patria mori.' (Het is goed en zoet te sterven voor het vaderland.) Welke versie, het Engels of het Nederlands, raakt je meer? Zo zie je dat poëzie in vertaling of met een enkel veranderd woord alweer anders kan overkomen. Er valt nog veel te ontdekken in de dichterlijke wereld, dus ik houd me aanbevolen voor tips. Wie wil, kan ze sturen naar onderstaand adres. 

Mireille Bregman 
Redacteur Boekenkrant 
Mireille@boekenkrant.com 

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie februari 2021

Een nieuwe maand, een nieuwe Boekenkrant. De lockdown is verlengd, en dat betekent dat je deze editie kan verkrijgen door een boek te bestellen bij eenvan de Boekenkrant-boekhandels. Bij een aankoop wordt de Boekenkrant automatisch meegestuurd. Zo steun je jouw lokale boekhandel! 

 

---

Nu verschenen: BKJunior editie 1 februari 2021

Heb jij je hele boekenkast ook al drie keer uitgelezen tijdens deze lockdown? Wij ook! Daarom staat deze nieuwe editie van de BKJunior weer boordevol boekentips, van spannende leesboeken tot boeken die je aan het knutselen zetten! 

---

Help de boekhandels staande te houden

Lokale boekhandels vinden allerlei manieren om overeind te blijven ondanks de nieuwe  lockdown. Veel van hen bezorgen nu bij klanten aan huis, wat een hoop positieve reacties  oplevert. Om hen te steunen, is het nu belangrijker dan ooit om bij je lokale boekhandelaar je bestellingen te doen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Boekfragment: De sprong van de vis

Juliën Holtrigter (pseudoniem van Henk van Loenen) is dichter, schilder en fotograaf. Hij was tot 2007 leraar Beeldende Vorming in het middelbaar onderwijs. Hij publiceerde in MaatstafTirade, Liter, Awater en de PoëziekrantDe sprong van de vis is zijn zevende dichtbundel.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Verstillend verlies van een vriend

Arlo, het graphic novel-debuut van de Vlaamse duizendpoot Floor Denil, komt binnen zonder omweg. Zonder haar kenmerkende stijl van eenvoudige cartoons/infographics geweld aan te doen, blijkt ze nu ook geavanceerd en gedetailleerd paginavullend werk te kunnen leveren. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Longread: Feminisme in de IJslandse literatuur

De IJslandse literatuur is uniek in de wereld. Ze kent een rijke en lange geschiedenis, die veel verder gaat dan de Oudnoorse saga’s en de Scandi-thrillers van vandaag de dag. In zes blogs schets ik via de literatuur een breed beeld van de cultuur en geschiedenis van het eiland. Dit keer: het thema feminisme. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Puppy love 1. Er keft iets in de keuken

Puppy Love van Hans van Oudenaarde en Caroline van der Lee is een kleine, humoristische stripreeks voor de dierenliefhebber. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Boekfragment: Waar schaduwen vallen

Op de vlucht voor een conformistische tijdgeest belandt Jeroen in Finland, waar hij een allesoverheersende liefde beleeft met de mysterieuze kunststudente Anna. Totdat zij plotseling verdwenen is, zonder een spoor achter te laten.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd 

Interview Sanne Rooseboom: Hoe help je stiekem mensen?

Het Nederlandse Ministerie van Oplossingen is een geheim genootschap dat zomaar problemen van andere mensen oplost. Een groepje kinderen helpt samen met een paar oude dames iedereen die hun hulp kan gebruiken, ook de personen die ze niet aardig vinden. Dat blijkt in Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen een grote opgave voor Nina. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com