De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

2 juni 2014

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

Literatuur

Tobias Hill - Dat het goed komt

De oorlog is voorbij. Kleine kinderen spelen tussen de platgebombardeerde huizen van East End, Londen. De ouders proberen hun levens weer op te bouwen in een land, arm ondanks de overwinning. Voor Clarence en Bernadette Malcolm uit Jamaica vallen de gouden bergen in het moederland tegen. Solly en Dora Lazarus ontvluchten het vasteland, maar ontkomen niet aan hun verleden. Michael en Mary Lockhart jagen vastberaden het succes na. Als Michael een gruwelijk ongeluk veroorzaakt, realiseert hij zich dat de prijs voor hun geluk hoog is. De toekomst van velen is dramatisch veranderd. En niet iedereen is ervan overtuigd dat het goed komt. 

Tobias Hill, Dat het goed komt, vertaling: Gerda Baardman & Wim Scherpenisse, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1630 1 (€22,95)

Gijs Wanders - Rafels van Rio

De finale van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië staat op het punt te beginnen. Opeens doven de stadionlichten. Het wordt aardedonker in de voetbaltempel. Als de lampen weer aangaan, is de wereldcup verdwenen. Wat is er gebeurd? Die zoektocht leidt naar de rafels van Rio de Janeiro: de favela’s en hun bewoners. Naar Julia, wier dochtertje door een verdwaalde kogel werd gedood. Naar Renato, een verbitterde politieagent. En naar Hiago, een jongen die rondloopt met een afschuwelijk geheim.

Gijs Wanders, Rafels van Rio, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0672 4 ( 14,95)

Peter Terrin - Monte Carlo

Monaco, mei 1968. Net voor de start van de Grand Prix Formule 1 is het publiek getuige van een vreselijk ongeluk. De bescheiden Jack Preston, monteur bij Team Lotus, redt het leven en vooral het gezicht van Deedee, jonge filmster en belichaming van de nieuwe zeden. Weer thuis bij zijn vrouw, in een afgelegen Engels dorp waar de jaren vijftig maar moeilijk wijken, wacht Jack met verlangen en angst op een teken van Deedee, dat zijn leven zal veranderen.

Peter Terrin, Monte Carlo, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 8519 3 ( 16,90)

Spanning

Inge Ipenburg - Het gerecht

Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar huiskamerrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop. Zij herkent de verkrachter als de bekende strafadvocaat mr. Joachim Hansson. En hij herkent Sandra... Gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel wil Sandra alles op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter heel ver. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen...

Inge Ipenburg, Het gerecht, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3654 2 ( 18,99)

Karin Slaughter - Veroordeeld

Op haar eerste dag bij het politiekorps van Atlanta wordt Kate Murphy direct geconfronteerd met de pesterijen en vooroordelen van haar mannelijke collega’s. Maar Kate is niet de enige vrouw die het moeilijk heeft. Maggie Lawson stapte in de voetsporen van haar oom en haar broer om zichzelf voor hen te bewijzen als politieagent. Als een seriemoordenaar het voorzien heeft op agenten, gaan Maggie en Kate ondanks de tegenwerkingen van hun mannelijke collega’s op onderzoek uit. Het spoor leidt hen naar de duisterste schaduwen van Atlanta, waar iemand zijn oog op Kate heeft laten vallen…

Karin Slaughter, Veroordeeld, vertaling: Ineke Lenting, Uitgeverij Cargo, ISBN 978 90 234 8724 1 ( 19,90)

Suzanne Vermeer - Goudkust

Ruim twee jaar geleden is Fleur voor de liefde naar Kroatië verhuisd. Nu Tibor haar ten huwelijk heeft gevraagd, is het sprookje compleet. Ze heeft haar drie beste vriendinnen Noa, Milou en Sanne uitgenodigd om alvast een paar dagen voor de bruiloft te komen en te genieten van het luxe leven aan de goudkust van Kroatië. Maar langzaamaan beginnen ze aan de bedoelingen van Tibor te twijfelen. Waarom is hij zo vaak weg? Waarom wordt hij continu bijgestaan door twee bodyguards? Is dit echt Fleurs grote liefde? En dan wordt Fleur vlak voor de bruiloft opeens ontvoerd.

Suzanne Vermeer, Goudkust, A.W. Bruna Uitgevers, ISBN 978 94 005 0469 1 ( 15,00)

Non-fictie

Insight Guide Florida

Uitgeverij Cambium heeft in haar serie Insight Guides een volledig nieuwe Nederlandstalige editie van Florida uitgebracht. De 400 pagina’s tellende reisgids gaat uitvoerig in op de bevolking, geschiedenis, cultuur, natuur, het amusement en de keuken van Florida. Daarna komen alle toeristische bezienswaardigheden aan bod. Aparte themastukken worden gewijd aan specifieke onderwerpen zoals Key Biscayne, extreem weer, de Everglades en het koraalrif van Florida.

Insight Guide Florida, Uitgeverij Cambium, ISBN 978 90 665 5422 1 (€ 24,90)

Nina Jurna - Desi: Desi Bouterse - Van couppleger tot president van Suriname

In de jaren tachtig hield Desi Bouterse Suriname in de greep met een militaire dictatuur. Tegenstanders verdwenen, werden gemarteld en vermoord, of vluchtten naar Nederland en Amerika. Verantwoordelijken zijn nooit berecht. Jaren later lukt het Bouterse om als volksvertegenwoordiger in het parlement te komen. In augustus 2010 wordt hij bovendien beëdigd als president van de Republiek Suriname. Hoe lukte het Bouterse om ondanks zijn omstreden verleden democratisch te worden gekozen als president? Hoe weet hij toch steeds de dans te ontspringen? En waarom blijft het vooral voor Nederland zo moeilijk om te accepteren dat Bouterse een realiteit is die bij Suriname hoort?

Nina Jurna, Desi: Desi Bouterse - Van couppleger tot president van Suriname, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9338 5 (€ 19,99)

Piet de Rooy - Ons stipje op de waereldkaart

Het verhaal wil dat de Nederlandse natie langs lijnen van geleidelijkheid en in vreedzaamheid tot stand is gekomen. Datzelfde verhaal wil dat Nederland nog altijd een oase van stabiliteit en redelijkheid is, en dat ook zal blijven. In dit baanbrekende boek laat Piet de Rooy zien dat het in werkelijkheid heel anders is verlopen. Niet vreedzaamheid en geleidelijkheid, maar conflicten, strijd en toevalligheden hebben ons land gemaakt tot wat het is. Hij plaatst de totstandkoming van Nederland in het kader van de wereldgeschiedenis en laat zien dat de nationale ontwikkelingen niet zouden hebben plaatsgevonden zonder de grote bewegingen in de wereld: vaak dacht Nederland te bewegen, maar werd bewogen. Het was – en is – een stipje op de wereldkaart.

Piet de Rooy, Ons stipje op de waereldkaart, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2573 6 (€ 29,95)

 

Poëzie

Judith Herzberg - 111 Hopla’s

De hopla is een vorm in de poëzie die uitsluitend gebezigd wordt door Herzberg. Het zijn ultrakorte gedichtjes van vier à vijf regels, al dan niet rijmend, waarin alles wordt gezegd zoals alleen Judith Herzberg het kan zeggen. In 111 Hopla’s zijn de beste hopla’s verzameld.

Judith Herzberg, 111 Hopla’s, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 76168 90 6 (€ 17,50)

Edwin Fagel - Nul

Nul is in de nieuwe bundel van Edwin Fagel een duistere kracht waarin alles samenkomt. Nul is het goddelijke en het niets; de extase en de dood. Nul is het kwaad dat broeit onder alles wat is. En nul is het licht absorberende oog, dat zo de tegenpool is van de zon. Fagel schrijft aan de hand van deze noties bezwerende gedichten over de eeuwige cyclus van geboorte, leven, dood en wedergeboorte. Nul is alles, in deze poëzie. Nul is een krachtige, duistere en intrigerende bundel.

Edwin Fagel, Nul, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1721 6 (€ 17,50)

Tom Lanoye - Niemands land/overkant

In 2002 publiceerde Tom Lanoye Niemands Land, een bejubelde bloemlezing en bewerking van de gedichten van War Poets uit de Eerste Wereldoorlog. In de opvolgbundel Overkant (2004) maakte Lanoye duidelijk dat 'the literary war' ook grote Franse, Duitse, Russische, Italiaanse en Hongaarse poëzie heeft opgeleverd. Beroemde dichters als Majakowski, Trakl, Apollinaire, Stramm, Marinetti en Ungaretti lieten zich door het krijgsgeweld inspireren. In tegenstelling tot de War Poets zetten zij de industriële vernieuwing van het oorlogsbedrijf om in literaire vernieuwing. De Groote Oorlog werd zodoende zelfs de bakermat van de moderne literatuur. Beide bundels zijn in deze band eindelijk samengebracht. 

Tom Lanoye, Niemands land/overkant, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2588 2 ( 19,95)

Jeugd

Leigh Bardugo - Schim en Schaduw

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker. Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Leigh Bardugo, Schim en Schaduw, Uitgeverij Blossom Books, ISBN 978 90 206 7974 8 (€ 16,95)

Robin Bertus en Lisa van Gaalen - DrawYourMap Amsterdam

Het reis-doe-boek DrawYourMap Amsterdam maakt een stedentrip leuk en leerzaam voor kinderen en ouders! Je gaat namelijk op reis door Amsterdam. De hoofdstad van Nederland waar huizen op lange palen worden gebouwd in de strijd tegen het water. Met dit boek ga jij Amsterdam leren kennen op een leuke, leerzame manier. Door je eigen kaart te maken wijs jij straks jouw familie en vrienden de weg en vertel ze hoe je door 'Piet Koopt Hoge Schoenen' de volgorde van de belangrijkste grachten van Amsterdam kent. Ga je mee op reis?

Robin Bertus en Lisa van Gaalen, DrawYourMap Amsterdam, Uitgeverij Link, ISBN 978 94 623 2160 1 (€ 9,95)

Marc Van De Griendt - Welkom Egel

Hector en Albert vinden een egel. Het dier zit voor de deur van hun huisje, hoog in de boom. Hoe is hij daar gekomen? Hector en Albert laten de egel binnen. Hij krijgt een plekje om te slapen. En iets lekkers te eten, natuurlijk. Maar op een dag klimt de nieuwe vriend weer helemaal naar beneden... Een opmerkelijk boek over nieuwe vriendschappen. Prikkelend en zacht tegelijk, net als een egeltje.

Marc Van De Griendt, Welkom Egel, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2189 5 (€ 14,95)

Strips

Hanco Kolk en Peter de Wit - S1ngle Style

Elle Magazine, pas op! Vogue, aan de kant! Hier komt S1ngle Style, met de beste lijfstijl, eh... lifestyle voor iedere single. Stijliconen Stella, Nienke en Fatima houden ons op de hoogte van de hotste trends op de singlesmarkt. Ondertussen komt de jonge, mooie en bitchy Floor de receptie van het ziekenhuis versterken, tot ongenoegen van Stella. De strijd laait hoog op. Zal het Stella lukken om haar positie te handhaven?

Hanco Kolk en Peter de Wit, S1ngle Style, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7430 3 ( 14,90)

Marc Legendre en Charel Cambre - Amoras 3: Krimson

Suske zint op wraak: Krimson moet boeten, hij heeft zíjn Wiske vermoord. Samen met Jérusalem trekt hij op oorlogspad. Intussen achterhaalt Krimson het grote geheim van Jérusalem. Haar duistere kant intrigeert hem en hij moet en zal haar in handen krijgen - maar eerst moet hij van die irritante Suske verlost zijn... En Jérusalem? Die weet heel erg goed waar ze mee bezig is...

Marc Legendre en Charel Cambre, Amoras 3: Krimson, Standaard Uitgeverij, ISBN 978 90 022 5587 8 (€ 6,99)

Luc Cromheecke en Laurent Letzer - Plunk 1: I love Plunk!

Eindelijk een heruitgave van Plunk 1. Een naam die klinkt als een onomatopee, oftewel een klankverduidelijking in een stripverhaal. Het fluoriserend buitenaards-achtig wezen Plunk geeft zijn visie op het leven op aarde. Het resultaat is een album vol absurdistische gags voor jong en oud.

Luc Cromheecke en Laurent Letzer, Plunk 1: I love Plunk!, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 700 6068 8 ( 8,95)

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com