De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 18 augustus

---

Over dekens en vuurwerk

Het boek dat momenteel op mijn bordje ligt is Zomer, het slot van Ali Smiths seizoenskwartet, dat ik voor de Boekenkrant van september lees. Na Uit het leven van een hond van Sander Kollaard is dat even omschakelen. Beide zijn bijzonder knap gecomponeerd, maar op totaal verschillende manieren. De roman van Kollaard beschrijft één dag uit het leven van Henk, een dag die uiteindelijk een leven in het klein is. Een boek dat weliswaar alles doet wat je van een goede roman verwacht, en toch verrassend is in zijn verfijndheid. Uit het leven van een hond is als een warme deken waarin je kunt wegkruipen en je geborgen kunt voelen. 

Smiths kwartet daarentegen zet juist alle literaire conventies op losse schroeven: het lezen van het eerste deel, Herfst, voelde voor mij als tuimelen door het literaire konijnenhol. En toch zijn de boeken meer dan gewoonlijk verankerd in de realiteit – zo ontkomen we ook in Zomer niet aan het coronavirus. Als je, aangekomen bij dit laatste deel, het gevoel krijgt dat je Smiths trucjes begint te herkennen, weet ze je alsnog te verrassen met haar levendige dialogen tussen personages die diametraal tegenover elkaar staan. Dan is het ademloos toekijken hoe het vuurwerk knettert.

 

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 6 september

De Kinderboekenweek komt eraan! Dat zie je natuurlijk terug in de Boekenkrant met een interview met Mylo Freeman, auteur van het Kinderboekenweek-prentenboek Tweeling. Ook blazen we de bijlage BKJunior nieuw leven in, waar je Arend van Dam en Anne Stalinski terugvindt over het Kinderboekenweekgeschenk De diamant van Banjarmasin

Lees verder op boekenkrant.com

Literatuur

---
Interview Benedict Wells: 'Het einde van de eenzaamheid veranderde mijn schrijverschap'

Interview Benedict Wells: 'Het einde van de eenzaamheid veranderde mijn schrijverschap'

In 2016 brak Benedict Wells internationaal door met de wereldwijde bestseller Het einde van de eenzaamheid. Het was inmiddels zijn vierde roman en daarna verschenen ook zijn eerdere drie boeken in vele vertalingen. Ik spreek hem over de nieuwste vertaling, Op het geniale af, een op ware gebeurtenissen gebaseerde roman die hij al in 2011 schreef. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Artikel: tips voor zomerlezen

Zwijmelen in de zon, huilen bij gebroken relaties en daarna een happy end: het kan je allemaal overkomen in een feelgoodboek. Zulke boeken kunnen net hetgeen zijn dat je nodig hebt in je vrije tijd. De redactie tipt vier fijne zomerse titels. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Aan de lopende band

In Aan de lopende band. Aantekeningen uit de fabriek neem je een kijkje achter de schermen van het productieproces. In deze autobiografie laat de Franse schrijver Joseph Ponthus zien hoe hij twee jaar lang als productiemedewerker in de voedingsmiddelenbranche heeft gewerkt. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: Drie levens, één groot mysterie

Als Libby Jones op een dag een brief in de bus krijgt, verandert haar hele leven. Ze heeft van haar biologische ouders een groot huis geërfd in Chelsea. Wanneer ze naar hen onderzoek gaat doen stuit ze op een mysterie. Hebben haar ouders zelfmoord gepleegd of is er meer aan de hand? Langzaamaan onthult zich de waarheid over wat zich jaren geleden heeft afgespeeld in Chelsea. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: Diervrienden

Van het duo Coco & June is een nieuw boek verschenen over samenwerkende duo's in het dierenrijk. Wist je dat een raaf en een wolf samen jagen? En dat een mier een bladluis melkt? Waarom lift er een witte vogel mee op de rug van een buffel? Ontdek in dit boek tal van verrassende vriendschappen uit het dierenrijk.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Peter’s Zeurkalender 2021

Het werk van Peter van Straaten is absoluut tijdloos. Geniet voor de 28ste keer van Peter’s Zeurkalender: de leukste manier om een jaar te beginnen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant, met als bijlage de BKJunior, onze jeugdboekenspecial.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com