De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

5 mei 2014

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

Literatuur

Adelle Waldman - Het liefdesleven van Nathaniel P.

Nate Piven heeft het voor het uitkiezen. Na zijn eerste boekcontract komt het werk vanzelf op hem af, en ook de vrouwen. Waldman legt bloot hoe hij steeds weer meent niet oppervlakkig, niet laf en niet stereotiep te zijn maar juist aandacht en geduld te hebben. Een weergaloos spel met de liefde rond de vraag: waar kiest hij voor? Of beter: voor wie? Glamour is fan en zei: ‘Soms wil je Nate gewoon een klap verkopen. Of zoals Girls-Lena Dunham schreef: 'Nate is zo real dat je er lesbisch van zou worden.' 

Adelle Waldman, Het liefdesleven van Nathaniel P., Vertaling: Lucie van Rooijen, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1644 8 (€ 19,95)

Eric De Kuyper - Drie zusters in Londen

Eric de Kuypers grootvader, grootmoeder, moeder en twee tantes wonen tijdens de Eerste Wereldoorlog in het magnifieke Londense Cannon Street Hotel, waar de oorlog buiten de deur wordt gehouden. Uit alle macht probeert men in het hotel een pre-edwardiaanse sfeer te bewaren, alsof de negentiende eeuw nog niet is afgelopen. Het Cannon Street Hotel blijkt een wereld vol verrassingen voor Belgische kinderen uit Oostende.

Eric De Kuyper, Drie zusters in Londen, Uitgeverij Vantilt, ISBN 978 94 600 4166 2 (€ 14,95) 

Paul Verhuyck - Inmiddels op aarde

De elf jongens die in april 1958 op het Dürer Gymnasium eindexamen doen, gaan stuk voor stuk een schitterende toekomst tegemoet. Briljant als ze elk op hun eigen wijze zijn, gaan ze alle elf naar de universiteit. Hun carrières nemen een hoge vlucht, maar uiteindelijk plegen ze allemaal zelfmoord, of iets wat daarop lijkt. Inmiddels op aarde is een existentiële roman over noodlot en ambitie, maar ook een lofzang op de klassieke humaniora en de verwerving van een ouderwetse eruditie.

Paul Verhuyck, Inmiddels op aarde, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 8891 1, (€18,95)

Spanning

Stephen King - Mr. Mercedes

Op een ijskoude vroege ochtend staan honderden wanhopige werklozen in de rij voor een banenbeurs. Zonder waarschuwing racet een eenzame bestuurder in een gestolen Mercedes dwars door de menigte; acht mensen worden gedood, vijftien raken gewond. De moordenaar ontsnapt. Maanden later wordt politieagent Bill Hodges nog steeds achtervolgd door de onopgeloste misdaad. Wanneer hij een krankzinnige brief ontvangt van iemand die zichzelf de ‘Extra’ noemt en dreigt met nog een duivelse aanval, is Hodges vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen.

Stephen King, Mr. Mercedes, vertaling: Annemarie Lodewijk, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 9789024564675 (€ 19,95)

Karen Rose - In vertrouwen

Wanneer een busje verongelukt voor het huis van privédetective Paige Holden, merkt ze tot haar verbazing dat de inzittende een van haar pro bono cliënten is. De vrouw overlijdt uiteindelijk in Paiges armen terwijl ze haar een met bloed besmeurde USB-stick in handen drukt. Vijf jaar daarvoor heeft openbaar aanklager Grayson Smith een moordenaar achter de tralies weten te krijgen. Wanneer Paige de USB-stick samen met Grayson bekijkt, blijkt het materiaal te bevatten dat die eerdere veroordeling in twijfel trekt. Het leidt Grayson en Paige naar een wereld vol afpersing, duistere geheimen en een reeks onopgeloste moorden.

Karen Rose, In vertrouwen, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3389 3 (€ 19,99)

Giorgio Fontana  - Het geweten van roberto doni

Een Afrikaanse immigrant wordt veroordeeld voor een schietpartij waarbij een Italiaans meisje verlamd is geraakt. Het hoger beroep in deze zaak wordt naar Roberto Doni toegeschoven, een ervaren magistraat die binnenkort hoopt te gaan genieten van een rustige oude dag ver buiten het hectische Milaan. De zaak lijkt eenvoudig; de immigrant heeft geen alibi en het slachtoffer heeft hem herkend als één van haar belagers. Een journaliste weet Doni ervan te overtuigen dat hij de zaak grondig moet onderzoeken en neemt hem mee de achterbuurten van Milaan in, een wereld die ver afstaat van zijn luxeleven en het statige Paleis van Justitie. Wat hij daar ziet, dwingt hem te kiezen tussen de makkelijke weg en zijn geweten.

Giorgio Fontana, Het geweten van Roberto Doni, vertaling: Philip Supèr, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2543 9 (€ 19,90) 

Non-fictie

Inside Guide Namibië

In de eerste hoofdstukken leest u alles over de geschiedenis en karakteristieken van Namibië. Vervolgens nemen de auteurs u mee op reis. Van de hoofdstad Windhoek naar de ongerepte wildernis waar u de 'Big Five' tegenkomt. Van de woeste Atlantische kust naar de uitgestrekte woestijn, en van de majestueuze Fish River Canyon naar het afgelegen Damaraland. Deze hoofdstukken worden afgewisseld met thema- en wetenswaardpagina's. De gedetailleerde kaarten en prachtige kleurenfoto’s maken deze gids compleet.

Inside Guide Namibië, Uitgeverij Cambium, ISBN 978 90 665 5424 5 (€ 24,90)

Mark Eliot - Nicholson. Een biografie 

Jack Nicholson is al meer dan 50 jaar een van de grootste acteurs in de filmgeschiedenis. Met zijn twaalf Oscarnominaties is hij de meest genomineerde mannelijke acteur. Bovendien maken de drie Oscars die hij heeft gewonnen (voor One flew over the cuckoo's nest, As good as it gets en Terms of endearment) hem tot de meest bekroonde acteur in de filmgeschiedenis. Nicholson vertolkte onvergetelijke rollen als R.P. McMurphy in One flew over the cuckoo's nest, George Hanson in Easy rider, Jack Torrance in The shining en The Joker in Batman.

Mark Eliot, Nicholson. Een biografie, Uitgeverij Link, ISBN 978 94 623 2123 6 (€ 18,95)

 Elisabeth Riphagen - Achter de eeuwige glimlach

 ‘De laatste tien jaar heb ik  in Indonesië de ontmoeting gezocht met mensen die ik zomaar tegen kwam. Ik wilde weten wat hen bezig hield,  hoe hun leven eruit zag, wat hen gelukkig maakte en wat religie voor hen betekende. De gesprekken hebben honderd verhalen “uit het leven gegrepen” opgeleverd. Over trouw en liefde, over de strijd om het dagelijkse bestaan en om de corruptie waar iedereen mee te maken heeft. Zij laten de binnenkant zien van de Indonesische cultuur, godsdienst en samenleving.’

Elisabeth Riphagen, Achter de eeuwige glimlach, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9364 4 (€ 18,99)

Poëzie

Ellen Hemmink-Groenewoud - Vol vertrouwen

Stille verwondering, het bijzondere van het moment gevangen in nabije woorden, zo omschrijf je de poëzie van Ellen Hemmink-Groenewoud het best. De nieuwe gedichtenbundel Vol vertrouwen is een markante illustratie van de wijze waarop de dichteres het leven waarneemt en kenschetst. Zij omschrijft in ogenschijnlijk gewone woorden het wonder van het moment, de mijmering over verleden en toekomst, de wijsheid die hand in hand gaat met gevoel.

Ellen Hemmink-Groenewoud, Vol vertrouwen, Brave New Books, ISBN 978 94 021 1713 4 (€ 15,90)

Andy Fierens - Wonderbra's en pepperspray

Poëzie iets heiligs? Iets precairs dat een diepere waarheid onthult? Niet bij Andy Fierens. Voor deze Vlaamse action poet is de taal materiaal waar oneerbiedig mee omgesprongen mag, nee: móet worden. Hij is de gulzige genieter van het woord, bij wie de elasticiteit van de poëzie tot het uiterste wordt beproefd. Alles kan in zijn gedichten terechtkomen: merknamen, woordspelingen, slang, citaten, op straat opgevangen tekstflarden, onomatopeeën, dialogen uit pornofilms, verhaspelingen, humor.

Andy Fierens, Wonderbra's en pepperspray, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 8701 2 (€ 18,50)

Laura van der Haar - Bodemdrang  

bleke ingenieurs van geheugenplaatsen
rochelen gelaten en weten vast
hoe ze buitenboord moeten slapen
 
drinken de dag uit hun glazen
hangen lappig in hun stoel, vragen
of hun hoofd even open mag

Laura van der Haar, Bodemdrang, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 575 9658 2 (€ 16,50)

Jeugd

Marlies Slegers - Gezocht: normale ouders!

Gijs de Bruin is heel gewoon. Maar dat kun je van de rest van zijn familie niet zeggen... Zijn moeder schrijft kookboeken en verzint daarvoor de raarste recepten. Zijn tweelingzusjes zijn alleen uit elkaar te houden als hun moeder een gekleurde stip op hun voorhoofd zet. En zijn vader is uitvinder. Van heel bijzondere uitvindingen…

Marlies Slegers, Gezocht: normale ouders!, Uitgeverij Kluitman, ISBN  978 90 206 7346 3 (€ 17,50)

Geronimo Stilton - Bombarie in Brazilië

Hyena vindt het hoog tijd dat Geronimo weer eens uit zijn luie stoel komt. Dit keer werkt hij samen met Wilde Willie om dat voor elkaar te krijgen. Voordat Geronimo weet wat hem overkomt zit hij in het vliegtuig naar Brazilië. Daar wacht hem niet alleen het carnaval van Rio de Janeiro, maar moet hij op jacht naar een kostbare schat: een zeldzaam kristal, bewaakt door een Indianenstam op de bodem van een bron. In het diepe, donkere oerwoud van Brazilië staat Geronimo duizend angsten uit tussen de krokodillen, de waterslangen, de piranha's en nog muizenissig veel andere gevaren.

Geronimo Stilton, Bombarie in Brazilië, Uitgeverij De Wakkere Muis, ISBN 978 90 859 2253 7 (€ 9,95)

Petra Gijzen, Sonja Gijzen en Inez van Oort - Aap en Panda over wilde apengedachten

Aap is niet blij. Panda, het vriendje van Aap, is altijd opgewekt en blij... maar ze doen dezelfde dingen, hoe kan dat? Op speelse en leerzame wijze leren we dat Aaps gedachten veel te grote sprongen maken. Aap denkt steeds aan iets anders, dan aan het hier en nu. Een kinderverhaal over concentratie, aandacht en mindfulness, om samen te lezen voor ouders, grootouders, leraren en kinderen.

Petra Gijzen, Sonja Gijzen en Inez van Oort, Aap en Panda over wilde apengedachten, Uitgeverij Asoka, ISBN 978 90 567 0307 3 (€ 14,95)

Strips

Ype Driessen - Ype 7: Zonde

Lust, luiheid, woede, vraatzucht, ijdelheid, hebzucht en jaloezie; niets menselijks is Ype vreemd. In dit zevende deel van zijn autobiografische fotostrip legt hij op openhartige en humoristische wijze zijn eigen zwakheden bloot.

Ype Driessen, Ype 7: Zonde, Uitgeverij Strip2000, ISBN 978 90 700 6089 3  (€ 9,95)

Matthias Giesen - Het uitje van de muggenziftersclub

Grappen over wetenschap en wetenschappers worden wereldwijd gemaakt, maar Matthias Giesen maakt de beste. Hij tekent met een onnavolgbaar gevoel voor taal en in een herkenbare eigen stijl. Het uitje van de muggenziftersclub is een mooi en handzaam (cadeau-)boek met zijn grappigste tekeningen van de afgelopen jaren.

Matthias Giesen, Het uitje van de muggenziftersclub, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 6892 0 (€ 17,50)

Tommy Patterson & George R.R. Martin - A game of thrones / 8 

Daenerys Targaryen voelt zich steeds meer op haar plek bij de Dothraki. Haar ongeboren zoon wordt zelfs uitgeroepen tot 'de hengst die de wereld bestijgt'. Maar wanneer haar broer Viserys de aan hem beloofde kroon opeist, neemt haar leven een onverwachte wending. Ver bij haar vandaan moet Eddard Stark, de Hand des Konings, een besluit nemen dat ook zijn leven voorgoed verandert: moet hij onthullen dat prins Joffry niet de ware erfgenaam van koning Robert is?

Tommy Patterson & George R.R. Martin, A game of thrones / 8, vertaling: Olav Beemer, ISBN 978 94 607 8216 9 (€ 8,95)

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com