Boekenkrant Nieuwsbrief - 5 november 2019

---

Winterjas

‘Ik heb net iets verkeerds gegeten, dus ik hoop maar dat het goed gaat,’ waarschuwde de Palestijns-IJslandse auteur Mazen Maarouf mij met een grijns voor we aan het interview begonnen. Hij was een paar dagen in ons land voor een optreden op het Crossing Border Festival in Den Haag, naar aanleiding van de verschijning van zijn in het Nederlands vertaalde verhalenbundel Grappen voor de schutters. Hij had er de tijd voor genomen, zodat hij ook nog rustig wat steden kon bezoeken. Bij mij won hij alvast aan punten toen hij zei dat hij Utrecht leuker vond dan Amsterdam: ‘een heel poëtische stad.’

Schrijvers zijn er in vele soorten en maten, en toch hebben ze allemaal één ding gemeen: het zijn ook maar mensen. Een feit dat me vreemd genoeg weleens verrast als ik een auteur spreek. Van Skypen met John Boyne tot koffiedrinken bij Mirjam Oldenhave thuis, je krijgt altijd iets mee van het leven van de schrijver die je interviewt. Sommigen blijven vrij zakelijk, terwijl anderen met je praten alsof je elkaar toevallig in een café bent tegengekomen. Zo vertelde Maarouf mij na het interview dat hij nog een goede winterjas zocht, want die zijn zo duur in IJsland. ‘Ik heb net een leuke gezien, bij Cotton Club. Ken je dat? Ik denk dat ik die maar doe.’

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: Genade

In haar debuutroman Genade neemt actrice en schrijfster Mirjam Vriend je mee op reis door de familiegeschiedenis van Leah Soesman. Het is een geschiedenis die al meerdere generaties lang wordt getekend door kommer en kwel. Lukt het de jonge Leah om deze cyclus te doorbreken?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Om dringende reden

Peter Franck won met Om dringende reden de eerste Fintro Prijs Spannend Boek. 'Een sterk en spannend verhaal van een debutant waar we in de toekomst nog van zullen horen,' oordeelde de jury.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Interview: Marieke Nelissen

Zoals de personages uit de Amerikaanse klassieker De tovenaar van Oz van L. Frank Baum allemaal op zoek zijn naar iets wat ze uiteindelijk in zichzelf vinden, heeft Marieke Nelissen door het verbeelden van dit sprookje de illustrator in zichzelf gevonden die ze altijd al heeft willen zijn.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Recensie: eten met nijntje

Nijntje houdt natuurlijk het meest van worteltjes. Het kookboek eten met nijntje begint dan ook met een recept voor wortelsaté en eindigt met worteltjestaart, maar gelukkig zijn er nog veel meer groentes en fruitsoorten die de revue passeren. Niet alleen lekker, maar ook leerzaam. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Column: Wie zei dat?

Column: Wie zei dat?

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer Wie zei dat? van Paul Claes.
‘Geld stinkt niet’ is een gevleugeld woord dat vrijwel iedereen kent: van geld hoef je niet vies te zijn, wat de herkomst ook is. Veel minder bekend is dat ‘Geld stinkt niet’ een uitspraak is van de eerste-eeuwse Romeinse keizer Vespasianus.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com