Boekenkrant Nieuwsbrief - 22 oktober 2019

---

Van spijkerbroek tot trompet

Ik kan me nog goed de teleurstelling herinneren toen ik mijn favoriete kinderboek Kruistocht in spijkerbroek eindelijk op het witte doek vertolkt zag. Als twaalfjarige was ik namelijk een koppige filmcriticus die vond dat er niet aan het verhaal van het boek getoornd mocht worden. Dat hoofdpersoon Dolf ineens uit Amsterdam kwam in plaats van Amstelveen was nog tot daaraan toe, maar dat het weesmeisje Mariecke was verwisseld voor de oudere Jenne, vond ik echt te ver gaan. Zo ging het verhaal in mijn lievelingsboek niet.

Inmiddels heb ik al heel wat meer boekverfilmingen gezien en mijn verwachtingen beleefd de deur gewezen. Toen mijn collega Janneke en ik onszelf gister trakteerden op een bezoekje aan de bioscoop voor de verfilming van De belofte van Pisa, liet ik me dan ook niet uit het veld slaan doordat hoofdpersoon Sam ineens geen piano maar trompet speelt en in een andere wijk van Amsterdam woont. Deze veranderingen werkten juist erg goed: de trompet bleek een enorm filmisch instrument en het visuele contrast tussen Amsterdam Zuid en Noord onderstreepte de thema’s van het verhaal des te meer. Auteur Mano Bouzamour deed daar nog een schepje bovenop en herschreef zelfs een scène uit zijn boek, omdat hij het filmscript beter vond.

Als boekverfilmingen mij iets hebben duidelijk gemaakt, is het wel dat goede verhalen op oneindig veel manieren kunnen worden verteld.

Mirjam Mulder

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 4 november

Het einde van het jaar is een tijd voor reflectie. Deze november spreken we onder andere met Jonathan Safran Foer, die ons vertelt over de angstaanjagende gevolgen van de veehouderij op het klimaat en ons een een concreet advies geeft om daar iets tegen te doen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Interview: Anouk Kemper

Twee jaar geleden verscheen Zeik niet zo, een bundeling humoristische columns over millennials, geschreven door Anouk Kemper, Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders. Onlangs verscheen van de hand van Kemper de roman Aankutten, over de 31-jarige Alex Kroon met wie het ‘even niet zo lekker gaat’.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: De wapens neer!

In 1905 werd de Nobelprijs voor de Vrede voor het eerst aan een vrouw uitgereikt. De Oostenrijkse pacifiste Bertha Von Suttner (1843-1914) nam hem in ontvangst voor het organiseren van de internationale vredesbeweging en voor haar roman Die Waffen nieder! uit 1889. Dankzij een crowdfundingcampagne wordt De wapens neer! na honderd jaar gelukkig weer in het Nederlands uitgegeven.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Fluisternetwerk

‘We wilden behandeld worden als de mannen op het werk, om dezelfde reden dat mensen smartphones kochten: het maakte het leven gemakkelijker.’ Dit citaat geeft een goed beeld van de eerste roman van Chandler Baker; zowel qua inhoud als qua schrijfstijl.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Een spannende roman over liefde, moord en sterke vrouwen

Topadvocaat Niklas Bromander wordt in een garage in Jönköping vermoord. Een zaak voor de jonge, temperamentvolle Lisa Engström. Kort na de moord verdwijnt Bromanders dochter. Achter de fraaie façade van de deftige familie blijkt veel narigheid schuil te gaan. Hangt de moord met familiegeheimen samen of ligt de oplossing bij een praatgroep voor mishandelde vrouwen?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Boekfragment: Het eeuwig jeukende zelf

Boekfragment: Het eeuwig jeukende zelf

Het eeuwig jeukende zelf is een selectie van de beste, niet eerder gebundelde tekeningen die de absurdistische tekenaar de afgelopen jaren heeft gemaakt. Met zijn herkenbare tekenstijl en fantastische timing is Gummbah onnavolgbaar.

Lees verder op boekenkrant.com

---
---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com