De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

7 april 2014

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

Literatuur

Neske Beks - De Kleenex Kronieken 

Priscilla, groeit op in de benauwende atmosfeer van het Belgische Mortsel Den Oude God, een dorp met een coiffeursalon op elke hoek van de straat. Het leven brengt iedere inwoner bij geboorte ofwel een carrière in de bierfabriek ofwel in de zakdoekjesfabriek. Midden in het dorp ligt een ingestorte brug als een open wond, een stille getuige van het friendly fire dat er op 5 april 1943 plaatsvond. En vlak bij die brug woont Priscilla. De Kleenex Kronieken is een met humor geschreven familie- en dorpskroniek. Het is het verrassende romandebuut van Neske Beks. 

Neske Beks, De Kleenex Kronieken, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 6169 965 1 (€ 17,90)

Teddy Wayne - Het liefdeslied van Jonny Valentine

Megaster Jonny Valentine is 11 jaar oud en de koning van de bubblegum pop. Hij weet dat zijn fans niet van hem houden zoals hij is, maar van het icoon dat zijn management en zijn moeder van hem gemaakt hebben. Maar ondanks het succes is Jonny nog steeds een kwetsbare jongen die te snel volwassen heeft moeten worden. Het liefdeslied van Jonny Valentine biedt een vernietigende blik op de populaire cultuur van de 21e eeuw.

Teddy Wayne, Het liefdeslied van Jonny Valentine, vertaling: Ed van Eeden, Uitgeverij Link, ISBN 978 94 623 2111 3 (€ 19,95)

Romain Puertolas - De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast

Ajatashatru Lavash Patel is een in het grijs geklede hindoe uit Rajasthan met piercings en een snor. Beroep: fakir, maar eigenlijk oplichter. Op een dag gaat hij op weg naar het doe-het-zelfmekka, het Lourdes van de gebruiksaanwijzing - de IKEA - met het doel een nieuw spijkerbed aan te schaffen. Eenmaal in het dichtstbijzijnde IKEA-filiaal aangekomen doet hij alsof hij thuis is en installeert zich ongegeneerd in een modelinterieur. Hij besluit de nacht door te brengen in een kast, die wordt ingepakt en met een vrachtwagen vol clandestiene Soedanezen naar Engeland wordt vervoerd. Zo begint een onwaarschijnlijke reis langs vele landen.

Romain Puertolas, De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 854 2564 9, (€ 18,90)

Spanning

Mark Morris - Noah

Regisseur Darren Aronofsky droomde als klein kind al van het in beeld brengen van een van de bekendste verhalen uit de Bijbel: de Ark van Noach. Vanaf 10 april draait apocalyptische film Noah in de bioscoop én verschijnt de bijbehorende roman. Nooit eerder kwam het indrukwekkende verhaal zo dicht op je af. In Noah kruipen de anarchie, de totale vernietiging en de wanhoop van de mensen onder je huid.

Mark Morris, Noah, vertaling: Ernst Bergboer, Uitgeverij Kok, ISBN 978 90 435 234 24 (€15,00)

 Edward Hendriks - Gezworen vrienden

Vier vrienden zweren elkaar eeuwige trouw. Als een van hen in de problemen komt, zullen de anderen er voor hem zijn. Dan gebeurt er tijdens een zomerkamp een gruwelijk ongeluk… Jaren later krijgt een van hen een verontrustend telefoontje.

Edward Hendriks, Gezworen vrienden, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3603 0 (€ 18,99)

Roberto Costantini - De wortels van het kwaad

Michele Balistreri groeit op in het Tripoli van de jaren zestig. Na de staatsgreep van Khadaffi lopen de spanningen tussen de Italiaanse bewoners en andere bevolkingsgroepen snel op. Vele jaren later is Balistreri een gedesillusioneerde politiecommissaris in Rome. Zijn nachten vult hij met seks, alcohol en poker. Overdag houdt hij een oogje op Claudia, de roekeloze dochter van een collega, en onderzoekt hij de moord op de Zuid-Amerikaanse Anita Messi. Als Balistreri ontdekt dat beide vrouwen iets te maken hebben met de dood van zijn vroegere buurmeisje Nadia, opent de beerput van het verleden zich.

Roberto Costantini, De wortels van het kwaad, vertaling: Miriam Bunnik en Mara Schepers, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2569 9 (€ 19,95)

Non-fictie

Alex Bakker - Mijn valse verleden

Het indrukwekkende, autobiografische verhaal van een man geboren als meisje. Alex Bakker werd geboren als jongste dochter in een protestants gezin in Drenthe. Op zijn achtentwintigste verandert hij van geslacht. Een nieuw begin, in het juiste lichaam. Hij stopt alles wat herinnert aan zijn oude leven letterlijk in dozen, om die nooit meer open te doen. Ruim vijftien jaar later heeft hij eindelijk de moed verzameld om zijn jeugd onder ogen te zien. In Mjjn valse verleden gaat Alex Bakker op zoek naar de pijnlijke waarheid van vroeger. Hoe was het om verraden te worden door je lichaam, om onmetelijk jaloers te zijn op jongens, en om te beslissen dat alles anders moest?

Alex Bakker, Mijn valse verleden, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 0898 6 (€ 17,95)

Dick Engelen en Constant Hijzen - Sporen van spionage

Sporen van spionage laat zien waar en hoe in Nederland in de twintigste eeuw werd gespioneerd; hoe spionage- en contraspionage-diensten te werk gingen en elkaar bestreden, met meer of minder succes. Een oude Britse wijsheid heeft daarbij niets van zijn actualiteit verloren: 'Thou shalt not be found out.'

Dick Engelen en Constant Hijzen, Sporen van spionage. Een speurtocht door geheim Nederland, Karwansaray Publishers, ISBN 978 94 902 5809 2 (€ 15,00)

Wim en Simone van der VlugtFriet & Folklore

Friet & Folklore – Reizen door feestelijk Vlaanderen is een eerbetoon aan de gebruiken, feesten en folklore van de streek. Wim en Simone van der Vlugt kozen niet voor de gebaande paden, maar hebben zich laten verrassen door alles wat onze zuiderburen te bieden hebben. Ze verdiepten zich in de cultuur en de folklore en ontdekten bovendien leuke overeenkomsten en verschillen met Nederland. Simone schrijft met haar soepele pen over de feesten en evenementen en vertelt over steden, de geschiedenis en de keuken. België is een prachtig land om vakantie te vieren en met dit boek wordt elke korte of lange uitstap over de grens een gegarandeerd succes.

Wim en Simone van der Vlugt, Friet en Folklore, Uitgeverij Anthos, ISBN 978 90 414 2534 8 (€ 18,95)

Poëzie

Daniël Vis - Crowdsurfen op laag water

In Crowdsurfen op laag water gebruikt Daniël Vis beelden die alleen 's nachts zouden mogen worden uitgezonden, met waarschuwingen van de kijkwijzer. Van waterboarding tot boze peuters met roosvicee, als er maar ongemak in zit. Een jongen ontdekt de vrouwenlaarzen van z'n zus, een huisvrouw druppelt antivries in het eten, de kat van de buren wordt bespoten met bleek, de psycholoog praat, en ondertussen zit een net-legale webcamgirl op klanten te wachten. Het gaat niemand gemakkelijk af.

Daniël Vis, Crowdsurfen op laag water, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2551 6 (€ 15,00)

Gwy Mandelinck - Lotgenoten

Behoedzaam en spaarzaam serveert Gwy Mandelinck zijn precieze en uitgebeende poëzie uit. Lotgenoten is pas zijn derde bundel in zeventien jaar bij De Arbeiderspers. Zowel naar vorm als inhoud is deze derde een onvervalste Mandelinck geworden. Een bundel op het scherp van de snede, vol existentiële gedichten, waarin desillusie doorklinkt, maar ook een diep mededogen met `al die stakkers op aarde die mens heten.

Gwy Mandelinck, Lotgenoten, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 8903 1 (€ 16,95)

Saskia de Jong - Het jaagpad op en af 

Het jaagpad op en af is een bastaardbundel, een hybride waarin situatie, pathovocalisatie, profetie, pseudomorfose, plan B, bemanning van het laatste woord, antitaling en protestsong besloten zitten. Dat alles met maar één doel: de viering van het perspectief; een bundel als een uitkijkpunt. 

Saskia de Jong, Het jaagpad op en af, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 76168 93 7 (€ 16,90)

Jeugd

Barbara M. Veenman - De Hemelpoorttrilogie: Sam

Na de gruwelijks gebeurtenissen op de walvis blijft de zestienjarige Lilly met lege handen achter. Wanneer ze op een dag een oorverdovend gebrul hoort dat zelfs de aarde in beweging lijkt te brengen, rijst het vermoeden dat de gebeurtenissen die met haar komst naar de Veluwe in gang gezet zijn, nog lang ten einde zijn gekomen. Terwijl ze zich ‘s nachts het hoofd breekt over de vraag wie toch die onbekende jongen is die zich ophoudt in de bossen vraagt ze zich keer op keer af hoe het allemaal verder moet. En belangrijker nog: zal ze de knappe Raphael ooit weer in haar armen kunnen sluiten? 

Barbara M. Veenman, De Hemelpoorttrilogie: Sam, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9359 0 (€ 17,99)

Stine Jensen - Lieve Stine, weet jij het?

Waarom moet ik naar school als is liever buiten wil spelen?
Moet ik altijd doen wat mijn ouders zeggen? Wat maakt iets kunst?
Mag ik liegen tegen mijn beste vriendin of moet ik haar alles vertellen?
In Lieve Stine, weet jij het? schrijven kinderen briefjes met hun vragen over het leven. Filosoof Stine geeft antwoord op de vragen. Maar niet zomaar. Er zijn opdrachtjes, en wie een vraag stelt, kan altijd een vraag terugverwachten.

Stine Jensen, Lieve Stine, weet jij het?, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 2107 5 (€ 14,95)

Geronimo Stilton - De schat van Paaseiland

Geronimo's zus, Thea Stilton, verkeert in groot gevaar! Ze is alleen afgereisd naar het geheimzinnige en afgelegen Paaseiland om onderzoek te doen naar een eeuwenoude schat die daar verborgen ligt. Maar dan wordt haar familie ongerust ...Thea heeft al een week niets van zichzelf laten horen! Wat zou er aan de poot zijn? De Stiltons pakken rattenrap hun koffers en reizen af naar Rapa Nui (Paaseiland) om haar te zoeken. Dit belooft een avontuur met snorharen te worden!

Geronimo Stilton, De schat van Paaseiland, Uitgeverij De Wakkere Muis, ISBN 978 90 859 2261 2 (€ 9,95)

Strips

Gerrit de jager & Peter de Wit - De bal is rond

Als duo zijn deze stripkunstenaars onverslaanbaar. De Jager en De Wit vormen een gedroomde combinatie: ik zeg Cruijff en Keizer, Jansen en Van Hanegem, of, vooruit, speciaal voor het Zuiden, Brokamp en Bonfrère. Zwakke punten worden verhuld terwijl de sterke juist op de voorgrond treden. Wat een geweldig idee om deze twee tobbende individuen naast elkaar te plaatsen. Zo komen ze beiden tot een nooit meer verwachte bloei.

Gerrit de jager & Peter de Wit, De bal is rond, Uitgeverij Oog & Blik, ISBN 9789054924364 (€ 5,95)

Aimée de Jongh - Snippers 3: verboden te voeren

Snippers volgt de perikelen in het dagelijkse leven van de husigenoten Aimee & Stef. Lees de verdere avonturen van Aimee & Stef in dit nieuwe album. Met 3 albums en een dagelijkse aflevering in de Metro is Snippers een echter serie geworden.

Aimée de Jongh - Snippers 3: verboden te voeren, Uitgeverij Strip2000, ISBN 978 90 700 6069 5 (€ 8,95)

Christophe Blain & Alain Passard - Alain Passard, de wereld van een meesterchef

Striptekenaar Christophe Blain schetst een levendig portret van de magische wereld van L'Arpège, het driesterrenrestaurant van Alain Passard. Hij heeft de Franse sterrenchef Alain Passard een tijd gevolgd, met een notitieboek in zijn hand. In Alain Passard, de wereld van een meesterchef laat de tekenaar zien hoe Passard werkt bij het ontstaan van zijn recepten. Hij  belicht alle aspecten van het restaurant. Dit levert een eerlijk verslag in tekeningen en een fascinerend portret van een leven in een toprestaurant. Met vijftien heerlijke recepten én uitleg van chefkok Alain Passard.

Christophe Blain & Alain Passard, Alain Passard, de wereld van een meesterchef, Uitgeverij Terra, ISBN 978 90 898 9595 0 (€ 19,99)

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com