De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 14 augustus 2018

---

 Papiermeesters

Deze vakantie zat ik een weekje in Italië, bij een klein gehucht met de naam Fabriano. Toeval wil dat er zich in dat plaatsje een Papiermuseum bevindt, waar ik als boekliefhebber natuurlijk niet aan voorbij kon lopen. Blijkt dat Fabriano al sinds de 12e eeuw een van de belangrijkste Europese papiercentra is. In dit museum, gehuisvest in een oud Dominicanenklooster, is een Middeleeuwse papierfabriek nagebouwd, waarin je aan de hand van een gids kunt zien hoe ze vroeger papier maakten.

De techniek kwam er op neer, maakte ik op uit het gebroken Engels van de gids, dat ze oude lappen stof tot moes maalden in een grote machine met zware houten balken. Als dit eenmaal een papje was geworden, schepten ze er met een rechthoekige zeef een dun laagje vezels uit. In een grote drukpers werd er vervolgens zoveel mogelijk water uitgeperst, waarna het te drogen werd gehangen. Dan nog even in een lijmbad om het watervast te maken en je hebt papier. Herhaal dat zo’n honderd keer en je kunt een boek maken.

Het was indrukwekkend om te zien hoeveel – letterlijke – mankracht het toen kostte om één velletje papier te maken, iets wat ik nu als vanzelfsprekend beschouw. En, zo kreeg ik daar te horen, het einde van de opmars van papier is nog niet in zicht. Gelukkig maar.

Redacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: De buitenjongen 

Meer nog dan De acht bergen is de nieuwe roman van Paolo Cognetti een ode aan de bergen, de eenzaamheid en een soberder leven. Hoewel De buitenjongen in veel opzichten de autobiografische prelude op Cognetti’s bestseller is, zul je er waarschijnlijk meer van genieten als je het als een opzichzelfstaand boek leest. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Jouw leven en het mijne

Märit is onderweg om haar zeventigste verjaardag te vieren, wanneer ze voelt dat ze uit de trein moet stappen in haar oude studentenstad Lund. Daar zette ze als studente medicijnen de eerste stappen op weg naar een onbezorgde toekomst. Haar verstandelijk gehandicapte broer Lars zat er opgesloten in een instelling waar wetenschappelijke experimenten op de patiënten werden uitgevoerd. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Drie vrienden, twee liefdes, een moord

Parijs, veertig jaar geleden. Drie vrienden. Twee liefdes. Een moord. Je herinneringen zijn onbetrouwbaar. Andermans herinneringen ook. Dus hoe weet je wat er die nacht gebeurd is? Nacht in Parijs is de indrukwekkende opvolger van de bestseller Boek der spiegels

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Valse hoop

Een jaar geleden beëindigde Anna's moeder haar leven op exact dezelfde wijze als haar vader een paar maanden eerder. Sindsdien probeert Anna wanhopig zichzelf op de been te houden. Een kaart op de sterfdag van haar moeder zet een reeks gebeurtenissen in gang die Anna doet vermoeden dat er meer achter de dood van haar moeder zit. 

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Jeugd

Boekfragment: Heerestraat en Rozenlaan

Nina's ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram

Je kunt ons vinden via:

• www.facebook.com/deboekenkrant/

• https://twitter.com/Boekenkrant

• www.instagram.com/boekenkrant/

 

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 september verschijnt de volgende editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior, onze special over kinderboeken. 

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com