De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 10 april 2018

---

Stof tot nadenken 

April is de Maand van de Filosofie, een onderwerp dat in eerste instantie een ver-van-mijn-bed-show leek. Bij filosofie denk ik toch al snel aan stoffige materie voor de oudere en intellectuelere onder ons. Toch is mijn idee over filosofie door mijn stage bij de Boekenkrant in positieve zin veranderd, want het is voor zowel jong en oud en in allerlei gradaties te vinden.

In de Boekenkrant van maart bespraken wij allereerst Natuurlijk, het essay van Jan Terlouw met daarin zijn visie op de natuur verwoord. In de BKFilosofie van deze maand zien we ook de jongere politieke generatie vertegenwoordigd met het essay van Femke Halsema, getiteld Macht en verbeelding. Daarnaast komen in dit nummer de Jonge Denkers aan bod en brengt Stine Jensen, voordraagster van de Socrateslezing 2018, filosofie bij de allerjongste onder de aandacht. Zelfs in het YA-debuut van Sara Holland uit de april-editie van de Boekenkrant is een filosofische gedachte te vinden.

Plotseling lijkt er in bijna elk verhaal een diepere gedachte verstopt te zitten. Het huidige boek op mijn nachtkastje, The 4-Hour Work Week van Timothy Ferriss, zit vol wijsheden, maar ook uit de korte verhalen van Franca Treur vallen belangrijke lessen te trekken. Wellicht brengt deze column u daarom tot het zien van de boodschap achter uw thriller of nieuwe inzichten op het gebied van voedsel middels een kookboek.

Filosofie is volgens mij voor iedereen, stof om over na te denken.

Redacteur Boekenkrant

danique@boekenkrant.com

---

De Boekenkrant zoekt een stagair(e)!

Tijdens een stage op de Boekenkrant-redactie ben je constant aan het schrijven. Je werkt aan stukken voor op de website en in onze fysieke kranten en speelt een belangrijke rol in het runnen van de sociale media. Onder begeleiding van ervaren redacteuren werk je aan de ontwikkeling van een eigen schrijfstijl binnen het spectrum van de Boekenkrant, en krijg je advies op het gebied van inhoud, stijl, taal en opbouw. Bovendien ben je regelmatig op pad om verslag te doen van evenementen en auteurs te interviewen.

Ben je woonachtig in of in de buurt van Utrecht en ben je geïnteresseerd in deze stage? Stuur dan een motivatiebrief en C.V. naar eindredacteur Nicole van der Elst via nicole@boekenkrant.com. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Krantenartikel: Vriendschap tussen heilig en profaan

Jacob is de conciërge van een klooster, een vroom man. Hij heeft weinig contact met anderen, maar is gelukkig. Hoewel hij niets ‘van zijn leven gemaakt heeft’, vindt hij voldoening in zijn arbeid en in nederigheid. Althans, zo lijkt het. Een wereldse chaos verschijnt in zijn leven, in de vorm van een nieuwe gast in het klooster: Henry Loman. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

De redactie tipt: Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken worden er volop lezingen en activiteiten georganiseerd met het thema ´Wat is wijsheid? Denken in de klassieke wereld'. Redacteur Erik tipt zijn favoriete klassieke werken. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Vingervlug

De historische thriller Vingervlug vormt een vervolg op De Kleurendief en voert ons opnieuw naar het negentiende-eeuwse Lier waar Michael Van Es kleurmeester is van het katoenbedrijf De Heyder. Najaar 1813. Napoleon heeft een belangrijke veldslag nabij Leipzig verloren en vlucht naar Frankrijk. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Krantenartikel: Dromerig sprookje

Annet Schaap heeft met haar schrijversdebuut Lampje de 31e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar gewonnen. 'Piraten, zeemeerminnen, het geheimzinnige huis van de Admiraal waarvan mensen zeggen dat er een monster woont; het boek zit vol geheimen en avontuur,' aldus onze recensent Zofeyah Braam.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

De man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde

Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Deze maand verschijnt ook de eerste editie van de BKGeschiedenis als bijlage bij de Boekenkrant.  

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com