De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 3 april 2018

---

Geboorte van een bibliofiel

Ik zou toch zo graag een purist zijn. Ik zou graag kunnen geloven dat een boek niets meer is dan een tekst. Dat papier, kaft en inkt afleidingen zijn: toevallig noodzakelijk om die tekst over te dragen, maar verder niet van belang. Als purist discrimineerde ik niet tussen goudbeletterde hardcovers en afgedankte filmedities, en straalde ik de tekst het liefst direct mijn hersens in met een science fiction-machine. Maar dat kan ik niet. De geest is wel gewillig maar als ‘k lees blijk ik zwak.

Sterker nog, sinds ik me bewust ben geworden van mijn vooroordelen over gebonden uitgaven en ruime bladspiegels, heb ik een drastisch besluit genomen. Aangezien de idealen van de purist voor mij onbereikbaar blijken, laat ik ze volledig varen. Ik geef me over aan mijn discriminatoire neigingen.

Voortaan ga ik zonder gêne hardcovers betasten en besnuiven, ‘naar de plaatjes kijken’ als een kind, kortom genieten van het fysieke boek – ik wil de hele santenkraam. Lelijke edities komen mijn boekenkast niet meer in.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik nu minder waarde hecht aan de tekst op zich. Integendeel, die staat nog steeds centraal. Maar er moet recht worden gedaan aan die woorden, waar de auteur zo lang en hard op heeft gezwoegd.

 

Erik de Vries Lentsch

Redacteur Boekenkrant

erik@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie 3 april 2018 – Met Jo Nesbø, Franca Treur en Esther Gerritsen

Door de eeuwen heen is het werk van Shakespeare in alle mogelijke vormen gegoten. Nu waagt thrillerschrijver Jo Nesbø zich aan een hervertelling van Macbeth. De Noorse auteur vertelt in de april-editie van de Boekenkrant waarom hij juist dit toneelstuk koos en wat hij zo interessant vindt aan het personage van Lady Macbeth. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nu verschenen: BKFilosofie 3 april 2018 – Met Femke Halsema, Ger Groot en De Jonge Denkers

Verbeelding aan de macht is het thema van de Maand van de Filosofie, en loopt dan ook als een rode draad door deze special. Femke Halsema schreef het bijbehorende essay en onderzoekt daarin of het gedachtegoed van mei '68 nog relevant is voor het huidige politieke debat. Tradities die politiek links verloren heeft, eist zij weer op. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Krantenartikel: Interview Olivier Willemsen

Per toeval stuitte Olivier Willemsen op het incident op de Djatlovpas in het Russische Oeralgebergte, waarbij in de winter van 1959 negen jonge klimmers om het leven kwamen. Hij baseerde zijn nieuwe roman Roza op dit nog altijd onopgeloste mysterie.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Dagelijks werk

Dagelijks werk is de literaire autobiografie van Renate Dorrestein: scherp, grappig en inspirerend.

 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Arrowood

Londen, 1895. Een moordenaar maakt de straten onveilig. De armen hebben honger, misdadigers nemen de leiding.

Lees verder op boekenkrant.com

 

---

Jeugd

Nieuwe titel: Nevermoor

Morrigan Crow is vervloekt. Ze is geboren op Avondstond, de onfortuinlijkste dag om geboren te worden. Niet alleen wordt ze beschuldigd van allerlei rampen, ze is ook gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Maar het loopt allemaal anders…

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Deze maand verschijnt ook de eerste editie van de BKGeschiedenis als bijlage bij de Boekenkrant.  

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com