De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 27 februari 2018

---

Column

De slechtste beslissingen leveren de beste verhalen op, heb ik ontdekt. Die woedende uitspraak, die dronken baldadigheden, die spontane, door blinde verliefdheid ingegeven reis: daardoor hangen je vrienden achteraf aan je lippen.

Dat gegeven is voor mij een troost wanneer ik iets pijnlijks doormaak. Niet alleen omdat ik de grootogige gezichten van mijn vrienden alvast voor me zie, maar ook omdat de vraag ‘hoe ga ik deze pijn verwerken tot een verhaal?’ een prettige afleiding is op momenten van ongerief.

Doet u ook weleens aan zulke premature reflectie? Kijkt u ook weleens vooruit naar hoe zult terugkijken?

Zo niet in persoonlijke zin, dan doet u dat vast wel in historische zin. We wisten bijvoorbeeld tijdens de Arabische Lente allemaal dat we die in de geschiedenisboeken zouden gaan teruglezen. Hetzelfde gold voor de aanslagen van 11 september 2001. We beseften allemaal al tijdens de live televisiebeelden dat, zodra de brandweerlieden en de militairen klaar waren, de historici aan de slag zouden kunnen.

Ik heb nu een paar van die wereldschokkende gebeurtenissen meegemaakt. Van een paar momenten ken ik zowel het journaal destijds als de terugblik nu. En omdat ik het verschil tussen de verwarde ervaring-in-het-moment en de rustige bespiegeling achteraf een aantal keer heb gezien, kan ik me beter inleven in de gebeurtenissen waarvan ik slechts de bespiegeling ken. Tijdens de moord op John F. Kennedy, bijvoorbeeld, was ik nog niet eens een spermatozoïde. Maar met het voortschrijden van de jaren kan ik het ‘verhaal’ van die gebeurtenis steeds meer loslaten en kom ik steeds dichter bij de angst van de Amerikaanse burger die op dat moment naar de radio luisterde.

Terugkijken kan pijn vergroten én verzachten.

Erik de Vries Lentsch

Redacteur Boekenkrant

erik@boekenkrant.com

---
---

Literatuur

Nieuwe titel: De weg naar Voorgoed

Het eerste deel van zijn nieuwe trilogie, waarin alles kan wat Harrie Geelen in 1970 absoluut moest vergeten.

Lees verder op boekenkrant.com

---

De winter van je leven

In haar nieuwe roman De winter voorbij, onderzoekt Isabel Allende het lot van drie eenlingen, die vechten tegen demonen uit het verleden. Hun wegen kruisen elkaar tijdens een heftige sneeuwstorm in New York, waardoor ze voor enkele dagen afgesloten zijn van de buitenwereld.

 Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: Een schitterende chaos

Ava is kwaad op de wereld sinds de dood van haar beste vriendin Kelly. Ze maakt zichzelf onmogelijk op school en – hoe geliefd ze ook is – het geduld van de mensen om haar heen raakt op.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Nieuwe titel: Een sky full of gedoofde lichtjes 

Een sky full of gedoofde lichtjes van Remco de Ridder is een aangrijpende, autobiografische roman over de impact van de ramp met MH17.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Handboek voor natuurwandelingen

In Handboek voor natuurwandelingen laat Koos Dijksterhuis je kennis maken met de meest uiteenlopende landschappen: duinen, stranden, heiden, bossen, akkers, heuvels, rivieren, meren en moerassen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Zwierige penseelstreken

Elke bladzijde spatten en stuiteren ze van de pagina’s af. Suske en Wiske door scenarist Yann en tekenaar Gerben Valkema is een wilde achtbaanrit die geen moment tot stilstand komt. ‘Dat is karakteristiek voor Yann, en ook typisch Vandersteen. Elke halve pagina kwam er weer een plotwending of een nieuwe grap,’ vertelt Valkema.

Lees verder op boekenkrant.com

 

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook kent deze editie van 5 maart een gloednieuwe special als bijlage: de BKJunior.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com