De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 13 februari 2018

---

Goede sier praten

Welbespraaktheid is een soort make-up voor je persoonlijkheid. Wie een deftig woord goed weet te plaatsen in een gesprek, stijgt voor mij direct in aanzien. Om die reden probeer ik al sinds lange tijd mijn woordenschat te amplificeren.

Dat gaat gepaard met valkuilen, zoals u in de voorgaande zin wellicht heeft opgemerkt. ‘Amplificeren?’ zou ik denken als ik u was, ‘Wie gebruikt dat woord nou? Die jongen doet veel te hard z’n best.’

Net als mascara of rouge moet een vocabulaire op zo’n natuurlijk mogelijke manier worden gebruikt, anders zie je eruit als die ene tante die zich bij het optutten nog altijd door Barbie laat inspireren, of als een profvoetballer in smoking. Als een sukkel, kortgezegd. Ik moet bekennen dat ik mezelf vaak op die manier, archaïsmen strooiend, voor gek heb gezet tijdens mijn middelbare schooltijd.

Tegenwoordig hanteer ik dan ook een andere strategie. Als ik een woord tegenkom dat ik in mijn repertoire wil opnemen, noteer ik het op een speciaal lijstje en houd ik het een week of twee in mijn spreekwoordelijke binnenzak. Zodra de gelegenheid zich voordoet – en dat is nu de kunst, om die gelegenheid te spotten – dan haal ik het tevoorschijn.

Het kost meestal een paar pogingen voordat ik het woord werkelijk heb geïntegreerd. J.C. van Schagen dichtte: ‘mooie woorden denken alleen maar aan zich zelf ze / weten van dienen niet’. En inderdaad: hoe mooier het woord, hoe langer je ermee moet worstelen om het naar je hand te zetten. Maar de worsteling is het waard. Hoop ik.

Erik Lentsch de Vries

Redacteur Boekenkrant

erik@boekenkrant.com

---

Nieuwe editie: BKFilosofie

Na de succesvolle lancering van de BKFilosofie in 2017 verschijnt er op 3 april een nieuwe editie van deze special. Deze uitgave valt samen met de Maand van de Filosofie die traditiegetrouw in april wordt georganiseerd.

De BKFilosofie wordt vanaf de april-editie verspreid als bijlage bij de reguliere Boekenkrant die iedere maand verschijnt. Hierdoor wordt de oplage verhoogd van 15.000 naar 22.000 exemplaren. De BKFilosofie is gratis verkrijgbaar op 210 locaties in Nederland en Vlaanderen.

 Lees verder op boekenkrant.com

---

Poëzie om te kussen

Met het kussensloop van Plint  val je heerlijk in slaap met een dichtregel in je hoofd…

Op het kussensloop ‘Kunst om te kussen’ staat een prachtig beeld van Milja Praagman. Om te dromen van verre droombestemmingen, als voorpret voor reizen naar verre oorden en een droomcadeau voor wereldreizigers met een groot hart!

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Nieuwe titel: Björnstadt

Björnstad is een Zweeds stadje dat zijn beste tijd heeft gehad. Zoals men daar zegt: je kunt er niet leven, je kunt er hoogstens overleven.

Maar aan het meer staat een heel oude ijsbaan, en die is de reden waarom mensen in Björnstad nog geloven in betere tijden: het juniorenteam van de plaatselijke ijshockeyclub kan dit jaar landskampioen worden. De hoop op een betere toekomst voor de stad legt veel druk op de jonge spelers.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: De flirtcursus

Ted heeft haar buik vol van de liefde, ze heeft heel andere zorgen nu ze er met haar twee dochters alleen voor staat. Hoe moet ze de huur voor de komende maand bijvoorbeeld betalen? En wanneer heeft ze eens een moment voor zichzelf?

 Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Boekfragment: Onzuiver 

Lees nu een stukje uit het nieuwe boek van Sarah Dalton!

Schoonheid wordt duur betaald – in het Groot-Brittannië van de toekomst tellen alleen de genetisch geperfectioneerde mensen mee. De andere burgers zijn Onzuiver.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Brieven aan een jonge schrijver

Praktische en filosofische adviezen voor jonge schrijvers (en lezers!) van Colum McCann, de gevierde auteur van onder meer de roman Laat de aarde draaien.

‘Ik hoop dat er iets in zit voor elke jonge schrijver – en trouwens ook voor elke oudere schrijver – die toevallig op zoek is naar een leraar die mee optrekt, een leraar die, uiteindelijk, werkelijk niets anders kan overbrengen dan vuur.’

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: Ik ben een kat!

Simon wordt eerst niet serieus genomen door de grote katten. Maar wie klein is moet slim zijn en hij weet ze toch te overtuigen. Lees en lach mee met dit helder getekende prentenboek vol expressieve illustraties en humor. Voorleesplezier voor klein en groot!

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook kent deze editie van 5 maart een gloednieuwe special als bijlage: de BKJunior.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com