De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

3 februari 2014

Een handig overzicht van de nieuwste publicaties, oorspronkelijk bedoeld voor boekhandelaren - maar iedere boekliefhebber is welkom.

Literatuur

Andrea Molesini - Niet alle smeerlappen komen uit Wenen

In november 1917 vorderen de oprukkende Oostenrijkse en Duitse troepen in het noordoosten van Italië het landhuis van de familie Spada. Enkele officieren worden er ingekwartierd. Het gedwongen samenleven verloopt in eerste instantie harmonieus. De verhoudingen komen op scherp te staan wanneer de zeventienjarige Paolo Spada contact legt met het verzet. Wat voor Paolo begint als een spannend avontuur, wordt bittere ernst wanneer hij en enkele familieleden worden verraden en opgepakt.

Andrea Molesini, Niet alle smeerlappen komen uit Wenen, vertaling: Marieke van Laake, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2553 8 ( € 19,90)

Maartje Wortel - IJstijd

James Dillard laat het leven over zich heen komen. Hij woont in hotels, bestelt Franse kazen en dure wijnen en gaat soms met een meisje naar bed. Maar met Marie is het anders. Tussen James en Marie ontwikkelt zich een uitzonderlijke liefde. Op een klein Zweeds eiland gaat het toch mis. Niet veel later wordt James gevraagd een boek te schrijven. Hij stemt toe, in de hoop verlost te worden van zijn verdriet.

Maartje Wortel, IJstijd, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 8541 4 (€ 17,90), e-book: ISBN 978 90 234 8223 9 (€ 12,99)

Ann Thijssen - De vrouw die blijft

Na een miskraam wordt Else geconfronteerd met haar saaie leven. Ze neemt de impulsieve beslissing om haar vriend, familie en veilige omgeving achter te laten en te gaan werken als gouvernante bij een adellijke familie. Gaandeweg komt Else tot inzichten over haar verleden en wat haar te doen staat met de levens van de mensen die haar omringen.

Ann Thijssen, De vrouw die blijft, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2284 3 (€ 19,95)

Spanning

Harry Bingham - Fiona: In koelen bloede

Zoeken naar geconserveerde lichaamsdelen is niet bepaald een populaire weekendbesteding. Voor rechercheur Fiona Griffiths is het de start van een zoektocht naar een meisje dat tien jaar eerder vermoord is. Terwijl de politie, letterlijk, de puzzelstukken - of liever: de lichaamsdelen - verzamelt, wordt er een tweede lichaam gevonden. Ook hier worden de lichaamsdelen verspreid over het landschap gevonden. De twee zaken moeten met elkaar in verband gebracht worden. Maar hoe?

Harry Bingham - Fiona: In koelen bloede, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3598 9 (€ 18,99)

Klaas de Vries - Operatie Vuurvogel

Operatie Vuurvogel opent met de vondst van een mensenhoofd op het graf van de vermaarde componist Igor Stravinsky in Venetië. Kort daarna wordt op een camping in de buurt ook de romp van het lichaam ontdekt. De vermoorde persoon blijkt een Nederlandse concertpianist te zijn... 

Klaas de Vries, Operatie Vuurvogel, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9361 3 (€ 17,99)

Auke van Stralen - Tankstelle

Duitsland, 1998. Douwe raakt betrokken bij VOWA, een koeriersdienst die beschikt over luxe zakenauto’s. Hij en zijn vriend Mehmet worden ingewijd in de wereld van snelwegen, hotels en geheime codes. Hun vracht, de ‘zeepjes’, krijgen ze nooit te zien. Aan het eind van de rit wachten letterlijk bergen geld. Er zijn uitjes naar chique badplaatsen, er zijn vrouwen en er is champagne. Maar ook het motto ‘binnen is binnen’ klinkt vaak. Het duurt lang voordat Douwe ontdekt dat dit motto buitengewoon serieus genomen moet worden. De grens tussen vriendschap en verraad blijkt flinterdun.

Auke van Stralen, Tankstelle, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1581 6 (€ 18,95)

Non-fictie

Zij en Hij - Het maîtressecontract

Twee mensen die elkaar uit hun studententijd kennen komen elkaar na twintig jaar weer tegen. Ze beginnen een verhouding volgens een contract. Het maîtressecontract is gebaseerd op tapes met gesprekken tussen hem en haar. Zij en hij zijn inmiddels bejaard, maar leven nog altijd volgens de regels die het contract omschrijft. Dit openhartige document laat je nadenken over monogamie, seks, machtsverhoudingen en andere thema’s die een rol spelen in iedere relatie.

Zij & Hij, Het maîtressecontract, vertaling: Monique Eggermont, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 5759 599 8 (€ 16,00)

Willem Jan Otten - Een ridder van Engelse drop

Willem Jan Otten won recentelijk de P.C. Hooftprijs 2014 voor zijn essayistisch oeuvre. Ter gelegenheid van deze prijsuitreiking verschijnt nu De ridder van Engelse dropOtten stelt zeer uiteenlopende onderwerpen aan de kaak: van film tot religie, van poëzie tot het persoonlijke leven, van seks tot liefde en van Harry Potter tot Martin Scorsese. Met andere woorden: Een ridder van Engelse drop biedt een ideale kennismaking met Ottens werk!

Willem Jan Otten, Een ridder van Engelse drop, Uitgeverij Van Oorschot, ISBN 978 90 282 4023 0 (€ 14,50)

Johan Boef - Sven

Journalist en schaatsexpert Johan Boef verdiept zich in dit boek in het mysterie van Sven Kramer. Dat de schaatser een mens is en geen machine kan worden afgemeten aan de mindere momenten van zijn loopbaan: ongelukkige blessures en een foute wissel op de tien kilometer tijdens de Olympische Spelen van 2010. Maar zoals altijd herpakt Kramer zich, krabbelt hij overeind en komt hij nog sterker terug.

Johan Boef, Sven, Uitgeverij Thomas Rap, ISBN 978 94 004 0108 2 (€ 17,90)

Poëzie

Ingmar Heytze - De veertig van Heytze

Voor De veertig van Heytze maakte Ingmar Heytze een ultieme keuze uit alle poëzie die hij ooit gelezen heeft. De Utrechtse dichter voorziet ieder gedicht van een toelichting, waarin hij vertelt hoe het desbetreffende gedicht in zijn hoofd weerkaatst. Het zijn gedichten die, aldus Heytze, ‘soms zo mooi zijn dat ik weet dat ik het nooit zal kunnen, soms zo vreemd dat het me uitdaagt om zoiets zelf te proberen, soms zo herkenbaar dat ik bijna vergeet dat ik het niet zelf heb geschreven.’

Ingmar Heytze, De veertig van Heytze, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 575 9694 0 (€ 17,50)

Hannah van Wieringen - Hier kijken we naar

Naast haar verhalenbundel De kermis van Gravezuid, die direct werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil, beoefent Van Wieringen ook het genre van de poëzie. In Hier kijken we naar beschrijft zij een naadloze nacht in de stad, temt een zeepaardje, telefoneert voor een open raam, bestudeert een panda, is sceptisch over wat de taal vermag, bezingt toch het woord ‘alles’, alsook een dode eend en een doorkijkblouse. Ze reist af naar het maanwater en neemt afscheid van een jongen die je kunt vertrouwen.

Hannah van Wieringen, Hier kijken we naar, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 9789076168869 (€ 15,90)

Peter Drehmanns - Graafschade

Peter Drehmanns besloot niet naar de reünie te gaan van zijn ‘klas van 1971’ op de katholieke jongensschool in het Limburgse Haelen. In plaats daarvan stelt hij in Graafschade de jongens uit zijn klas voor als mannen die inmiddels hebben vastgesteld wat er van hun dromen terecht is gekomen. 

Peter Drehmanns, Graafschade, Uitgeverij Marmer, ISBN 978 94 606 8172 1 (€ 12,50)

Jeugd

Fred Diks - Arjen Robben en de finale van de Champions League

In 2014-2015 zullen er drie boeken verschijnen in een jeugdboekenserie over Arjen Robben. Verschillende schoolklassen in Groningen schrijven de boeken samen met Fred Diks, auteur van de jeugdboekenserie Koen Kampioen. In het eerste boek staat Arjen Robben in de spannende finale van de Champions League...

Fred Diks, Arjen Robben en de finale van de Champions League, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 9908 1 (€ 14,85)

Dick Bruna - Doe je mee met nijntje?

Wat hebben nijntje en opa pluis nodig als ze samen gaan klussen? Kijk, een hamer en een schroevendraaier. Wat gebruiken ze nog meer?Met de losse vilten figuren kun je zelf het verhaal compleet maken. De vilten figuren blijven plakken aan de vilten pagina's in het boek en kunnen steeds opnieuw gebruikt worden.

Dick Bruna, Doe je mee met nijntje?, Uitgeverij Mercis, ISBN 978 90 564 7590 1 (€ 12,50)

Geronimo Stilton - Op missie in Moskou

Opa Wervelwind heeft een idee: als Geronimo nu eens even Russisch leert, hoeft De Wakkere Muis geen peperdure vertalers in te zetten om zijn boeken in Rusland te kunnen verkopen! Met vette tegenzin begint Geronimo aan de 101 boeken die hij in zijn poten gedrukt krijgt. Al snel krijgt Speurneus Teus lucht van Geronimo’s nieuwste talent, en vraagt hij hem om mee te gaan op een Russische missie. Geronimo’s Russisch laat nog behoorlijk wat te wensen over. Gelukkig hebben ze een gids gevonden die hen helpt en hen langs de beroemdste straten en gebouwen van Moskou begeleidt. Maar dan komen ze erachter dat die gids een duister geheim blijkt te verbergen … 

Geronimo Stilton, Op missie in Moskou, Uitgeverij De Wakkere Muis, ISBN 978 90 859 2260 5 (€ 9,95)

Strips

Dufaux, Aubin en Schréder - De Septimus-Golf

Mortimer kan het mysterie van de Mega Golf en de werking van de Telecephaloscoop maar niet ontrafelen. Waar komt de inferentie vandaan? Is er een verband met de onbekende man met bolhoed die de straten van Londen afschuimt en vraagt naar Guinea Pig? Het Gele Teken revisited! Jean Dufaux en AntoineAubin vervolgen de mythe met de hulp van Etienne Schréder, en zorgen voor de terugkeer van Olrik aan de oevers van de Thames.

Dufaux, Aubin en Schréder, De Septimus-Golf, Blake en Mortimer 22, Uitgeverij Ballon Media, ISBN 978 90 673 7076 9 (€ 9,50)

Willie Vandersteen - Suske en Wiske 325: Het Schrikkelspook

Wanneer Lambik onze vrienden meeneemt voor een vlucht in zijn nieuwe sportvliegtuig, worden ze aangevallen door een brandende vliegmachine uit de Eerste Wereldoorlog. De Duitse piloot blijkt een geest te zijn die door een vreselijke misstap geen rust kan vinden. Onze vrienden gaan naar het verleden om de zaken op orde te brengen. Wat volgt is een aaneenschakeling van luchtgevechten en wilde achtervolgingen in de loopgraven. Loopt dit pakkende avontuur echt wel goed af?

Willie Vandersteen, Suske en Wiske 325: Het Schrikkelspook, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002251085 (€ 5,99)

Adriaan Van Aken, Philip Paquet, Joris Caluwaerts -  Dansen drinken betalen

Een jong meisje loopt van huis weg en trekt naar de stad, waar ze eerder in aanraking kwam met een vriendelijke jongen met een donkere lederen vest. Ze ontfutselt hem zijn sleutels en neemt haar intrek in diens flat, terwijl hij op vakantie is. Die plek is de uitvalsbasis voor haar escapades in het nachtleven. Nog voor de jongen met het leren vest terug thuis komt, is hij zowat haar alles geworden. Maar dan gaat het mis... 

Adriaan Van Aken, Philip Paquet, Joris Caluwaerts,  Dansen drinken betalen, Uitgeverij Vrijdag, ISBN 978 94 6001 218 1 (€ 19,95)

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com