De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 12 september 2017

---

De fotograaf en de aap

Stel: een aap steelt je camera en maakt daar een serie bijzondere selfies mee. Je weet je camera terug te krijgen, je ontdekt de selfies en verdient er een flinke smak geld mee. Ben je de aap dan ook geld verschuldigd? Dierenrechtenorganisatie PETA vindt van wel. Nadat een makaak in 2011 een paar indrukwekkende selfies had gemaakt met de camera van fotograaf David Slater, stapte deze organisatie in naam van de aap naar de rechtbank. Vanochtend las ik op nu.nl over de uitkomst: de makaak krijgt geen auteursrecht, maar de fotograaf zal moet wel een deel van de opbrengsten doneren aan goede doelen die makaken beschermen.

Het is een zaak die mooi aansluit op het kinderboek dat ik momenteel aan het lezen ben: De zweetvoetenman van Annet Huizing en Margot Westermann. Het boek staat vol bizarre rechtszaken: van een man die werd aangeklaagd vanwege zijn zweetvoeten tot een babymelkpoederroofoverval. Aan de hand van deze zaken wordt duidelijk hoe het Nederlandse rechtssysteem in elkaar zit. Interessant voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ik merk dat ik opeens heel anders kijk naar nieuwsberichten nu ik weet wat een advocaat precies doet en wat auteursrecht inhoudt. Al zou ik als rechter nog steeds moeite hebben met de zaak van de fotograaf en de aap. Alleen al op logistiek niveau. Want tja: wat moet een makaak nu met een smak geld?

Anouk Abels

Redacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com

---

Boekenkrantspecials

Maandelijks geeft de Boekenkrant verschillende specials uit. Een Boekenkrantspecial is een speciale editie van de krant, geheel gewijd aan een bepaald genre.

In 2017 verschijnen nog:

• In oktober: de BKYA, BKFilosofie en BKHistorischeRomans.
• In november: de BKJunior en BKMilitaireBoeken.
• In december: de BKStrips en BKYA.

Lees hier over de meest recente BKStrips.
Lees hier over de meest recente BKYA.

---

Literatuur

‘Een roman is een kathedraal, poëzie een hutje op de hei’

‘Tien jaar liet Abdelkader Benali op zich wachten met een opvolger van Panacee.’  Met deze niet aan dramatiek ontbrekende zin werd Abdelkader Benali’s nieuwe poëziebundel aangekondigd: Wax Hollandais. Velen kennen de schrijver vooral van zijn romans. Tijd dus om de dichter Benali te ontdekken en te vragen wat de betekenis was van deze poëtische radiostilte.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Lek

Denny Malone werkt niet bij de politie van New York, hij ís de politie en hij ís New York. De straten - en hun bewoners - zijn van hem. Hij is de koning, de alleenheerser. En hij bepaalt wat er gebeurt.

Dat hij vaak de grenzen van de wet overschrijdt, spreekt vanzelf: alleen een heilige gelooft dat de orde op een andere manier gehandhaafd kan worden.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Zit er logica achter geluk?

Geluk wordt vaak beschreven als een zaak van het hart. Toch werkt het hoofd niet alleen maar tegen. Volgens Mo Gawdat zit er zelfs een logica achter. In De logica van geluk laat hij zien welke illusies en waarheden ons in het dagelijks leven beïnvloeden.

De logica van geluk schreef Gawdat vier maanden na de dood van zijn zoon Ali, aan wie hij het boek opdraagt. In deze periode overdenkt hij zijn leven, leest hij stapels boeken over geluk en brengt hij die kennis samen in zijn Geluksformule.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: #LaatsteVlog

Noud en Gijs trainen voor de marathon in New York. Maar als Noud zijn vriend in een noodsituatie laat vallen zegt Gijs de vriendschap op. Niet alleen Gijs, maar de hele klas maakt Noud uit voor lafaard.

Behalve Roos, die stiekem verliefd op hem is. Om te bewijzen dat hij geen watje is gaat Noud met hulp van Roos vloggen en haalt extreme stunts uit.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 oktober 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook liggen er op 2 oktober 2017 weer drie gloednieuwe specials voor u klaar: de BKYA, de BKHistorischeRomans en de BKFilosofie.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com