De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 18 juli 2017

---

Een persoonlijke canon

Er zijn dingen die je niet hardop kunt zeggen op de Boekenkrant-redactie. Zo zou ik niet zo snel verkondigen dat ik Pride and Prejudice nog nooit gelezen heb, met een Engels letterkundige en Austen-fan als collega.

De zomer is voor velen een goede tijd om de schade in het canon-lezen in te halen. Eindelijk tijd om Moby Dick, Great Expectations of Het proces eens uit te lezen. Dan hoeven we daarover in ieder geval niet meer te de schijn op te houden op borrels een feestjes.

Great Expectations is een van mijn favoriete boeken, en zijn klassieke status heeft er inderdaad voor gezorgd dat ik hem las. Toch heb ik net zulke prettige leeservaringen gehad met nieuwe ontdekkingen, obscure boeken die de bibliotheek volgens zijn administratie in 1997 voor het laatst uitleende. In mijn persoonlijke canon hebben deze boeken een even hoge status, maar toch kan ik er niet mee dwepen op feestjes.

Uit een Engels onderzoek bleek dat één op de vijf mensen liegt over leesgedrag. Maar vertellen we wel genoeg over de onbekende verhalen die we wél lazen? Dit zijn tenslotte de boeken die wel wat promotie kunnen gebruiken. En als je een onbekende meeneemt naar een feestje, stel je die toch ook aan je vrienden voor? 

Ezra Hakze

Redacteur Boekenkrant

ezra@boekenkrant.com

---

Literatuur

Dat je in je eentje overblijft

Lieke Marsman schreef met Het tegenovergestelde van een mens een roman, dichtbundel en essay in één. De centrale thema’s, klimaatverandering en liefde, weet ze op een verrassende manier met elkaar te combineren.

Ik praat met Marsman in haar domein, waar we plaatsnemen aan een tafel die is omgeven door haar boekenkasten en piano.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nirwana van Terrence Lauerhohn

Na zijn eerdere goed beoordeelde boeken, De negen cirkels (dark fantasy met een duivelse knipoog) en de thriller Wegversperring, overtreft Terrence Lauerhohn zichzelf met deze nieuwe -dystopische- thriller, Nirwana.

Een nieuwe tijd. Een nieuw getto. Een nieuwe drug. Een verslaafde. Een vermiste dochter. Een vader op zoek.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Nieuwe titel: Briljant groen

Zonder de planten die ons met voedsel, energie en zuurstof verzorgen, zouden wij op aarde nog geen week overleven.

Merkwaardig genoeg golden planten eeuwenlang als schepsels van een lagere orde, ietsje boven de levenloze wereld. Sinds kort heeft wetenschappelijk onderzoek bevestigd wat Darwin al vermoedde: dat planten ondanks hun (schijnbare) onbeweeglijkheid over verbazingwekkende vaardigheden beschikken, en zelfs over intelligentie.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Gezellige gevangenis

De meeste mensen verlaten de gevangenis het liefst zo snel mogelijk, maar niet als je in Blue River je straf uitzit. Dit is de gevangenis waar de twaalfjarige Perry T. Cook woont, die als onschuldig kind het beste in de gevangenisbewoners naar boven haalt.

De gevangenis in De gevangenisfamilie van Perry T. Cook is verzonnen, maar het piepkleine stadje Surprise aan de Big Blue River in Nebraska bestaat echt. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 augustus 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKStrips en de BKYA komen uit op 7 augustus 2017.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com