De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

6 januari 2013

Een handig overzicht van de nieuwste publicaties, oorspronkelijk bedoeld voor boekhandelaren - maar iedere boekliefhebber is welkom.

Literatuur

Jacob Vis - Tandem

Tandem is een kleurrijk verhaal over het harde bestaan op een Delische tabaksonderneming in het begin van de vorige eeuw. Dirk Sanders gaat in tegen de blanke mores van zijn tijd: hij leidt zijn tabaksplantage Tandem op een menselijke manier. Toch blijkt het uitzonderlijk moeilijk te zijn om Oost en West te verenigen.

Jacob Vis, Tandem – Roman over een plantersleven, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 329 3 (€ 24,99)

Haruki Murakami - De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Vanaf juli van zijn tweede jaar aan de universiteit tot januari van het jaar daarop leeft Tsukuru Tazaki met constante gedachten aan de dood. Zijn oude vrienden, die zijn achtergebleven in zijn geboortestad toen hij in Tokyo ging studeren, willen hem van de ene op de andere dag niet meer kennen. Hij doet de dagelijkse dingen – opstaan, douchen, eten, naar college gaan – maar zijn leven is leeg en hol. En hoewel hij de definitieve stap nooit zet, ouder wordt, afstudeert, een baan vindt en carrière maakt, kan hij het verlies van zijn jeugdvrienden niet loslaten, totdat zijn vriendin Sala hem ertoe aanzet om nu eindelijk eens uit te zoeken wat er gebeurd is al die jaren terug. Maar hoe dieper hij in het verleden graaft, hoe hoger de prijs van vriendschap blijkt te zijn.

Haruki Murakami, De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4207 1 (€ 19,95)

Elliot Perlman - Wat nooit is verteld

In Wat nooit is verteld probeert de jonge Afro-Amerikaan Lamont Williams iets van zijn leven te maken, Henryk Mandelbrot overleefde de Holocaust en beleeft opnieuw het verleden op zijn sterfbed en Adam Zignelik, een docent geschiedenis, vecht voor zijn carrière en grote liefde. De drie levens komen samen in een groots verhaal over liefde, schuld, geheugen en onverwacht heldendom.

Elliot Perlman, Wat nooit is verteld, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1487 1 (€ 24,95), ook verkrijgbaar als e-book.

Spanning

Isabel Allende - Ripper

In januari verschijnt wereldwijd de nieuwe roman van Isabel Allende, Ripper. Nederland heeft de wereldpremière: Ripper verschijnt al op 14 januari bij Uitgeverij Wereldbibliotheek! Een spannend verhaal vol kleurrijke personages en een verrassende plot over een vrouw die moet kiezen en een moordenaar die al gekozen heeft…

Isabel Allende, Ripper, Uitgeverij Wereldbibliotheek ISBN 978 90 284 2564 4 (€ 19,90)

William Shaw - Lied van een dode

Londen, oktober 1968. In een steegje achter de Abbey Road Studios is een jonge vrouw gevonden, naakt en gewurgd, haar identiteit een mysterie. De omstreden rechercheur Cathal Breen leidt het onderzoek en wordt bijgestaan door zijn nieuwe collega, agente Helen Tozer: een onhandige kletskous, plattelandsmeisje en de eerste vrouw op de afdeling moordzaken.

William Shaw, Lied van een dode, Uitgeverij LS Amsterdam, ISBN 978 90 245 6176 6 (€ 19,95)

Tupla M. - Val

Caro had een veelbelovende toekomst als jurist, maar is nu een overwerkte echtscheidingsadvocaat die te veel drinkt en fouten maakt. Als er een klacht tegen haar wordt ingediend, wordt ze op non-actief gesteld. Dan vraagt een onbekende vrouw haar om haar bij te staan in een bijzondere zaak. Haar dochter Valerie is verongelukt in een oude Belgische mijn, maar de verzekering weigert uit te betalen. In een poging haar eigenwaarde terug te winnen neemt Caro de zaak aan. Al snel wordt duidelijk dat niemand op haar zit te wachten. Dan verandert de situatie van de ene op de andere dag in een levensechte nachtmerrie.

Tupla M., Val, Uitgeverij De Crime Compagnie, ISBN 978 94 610 9097 3 (€ 14,95)

Non-fictie

Ronald Snijders & Fedor van Eldijk - De Alfabetweter

De Alfabetweter is een bijzonder woordenboek speciaal voor normale mensen.
Het bevat een overzicht van de inmiddels duizend absurde neologismen die Ronald Snijders en Fedor van Eldijk de afgelopen 15 jaar aan de Nederlandse taal hebben toegevoegd. Bovendien vind je in De Alfabetweter ook de duizend betekenissen die erbij horen, betekenissen waarvan men het praktisch nut nog niet eerder had vermoed en wellicht na lezing nog steeds niet.

Ronald Snijders & Fedor van Eldijk, De Alfabetweter, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 6882 1 (€ 15,00)

Hans Fallada - In mijn vreemde land

Terwijl het in 1944 in Berlijn bommen regent en huizen in vlammen opgaan, zit Hans Fallada in de gevangenis. Onder de ogen van zijn bewakers schrijft hij stiekem over zijn moeilijke leven. Als schrijver kon Fallanda zich niet voorstellen ergens anders te leven dan in Duitsland. Hij zou voor zijn blijven een hoge prijs betalen.

Hans Fallada, In mijn vreemde land. Berichten uit de gevangenis, 1944, Uitgeverij Cossee, ISBN 978 90 593 6450 9 (€ 22,90)

Auke Kok – Tussen Godenzonen

Een jaar lang trok journalist en schrijver Auke Kok vele uren op met Ajaxspelers, hun trainers, families, sponsors en begeleiders. Waar ligt de grens tussen voetbal, marketing en religie? In talrijke gesprekken, thuis en op de clubs, gaven de Godenzonen inzicht in het succesvolle en soms ook tragische bestaan van een Ajax-voetballer die vooruit probeert te komen in een harde wereld.

Auke Kok, Tussen Godenzonen, Uitgeverij Thomas Rap, ISBN 978 94 004 0257 7 (€18,90)

Poëzie

 C.J. Aarts & M.C. van Etten - Domweg gelukkig, in de Dapperstraat

Poëzie heeft in de Nederlandse literatuur altijd een belangrijke plaats ingenomen. En er zijn talloze gedichten die iedereen kent, of waarvan enkele regels in het gemeenschappelijk geheugen gegrift staan. Domweg gelukkig, in de Dapperstraat bevat al die beroemde gedichten, van het allereerste begin.
Alle grote dichters uit onze literatuur én de 'kleintjes' die zich met één gedicht onsterfelijk hebben gemaakt, zijn vertegenwoordigd.

C.J. Aarts & M.C. van Etten, Domweg gelukkig, in de Dapperstraat, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 351 4073 8 (€ 15,00)

Jeugd

Gemma Merino - De krokodil die niet van water hield

Kleine krokodil is niet zoals zijn broertjes en zusjes. Terwijl zij spartelen, sproeien en sproetsen, blijft hij liever aan de kant. Hij houdt niet van water.
Maar hij wil niet onderdoen voor zijn broers en zussen, dus besluit hij het nog één keer te proberen. Hij neemt een grote duik en... komt erachter dat hij helemaal geen krokodil is. Maar een DRAAK!

Gemma Merino, De krokodil die niet van water hield, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0614 4

Alan Gratz - De jongen die tien concentratiekampen overleefde

De jongen die tien concentratiekampen overleefde vertelt het waargebeurde verhaal van Yanek, een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. Als de nazi’s de jacht op de joden openen in het land, verandert zijn vertrouwde leventje in een nachtmerrie die helaas werkelijkheid is . Hij wordt van het ene concentratiekamp in het andere geplaatst, uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit en kijkt de dood keer op keer in de ogen. Het is een wonder hoe Yanek de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk overleeft. 

Alan Gratz, De jongen die tien concentratiekampen overleefde, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 5451 6 (€ 14,95)

Thea Stilton - De Heks van Klank en Toon

De heks Volumia verstoort de rust in Fantasia met een oorverdovende klankstorm. De bedoeling is om de bewoners gillend gek te maken! De vijf prinsessen moeten laten zien wat ze waard zijn om de aanval van de heks af te weren.

Thea Stilton, De Heks van Klank en Toon, Uitgeverij De Wakkere Muis, ISBN 978 90 8592 264 3 (7 15,95) 

Strips

Peter de Wit – Sigmund: drieëntwintigste sessie

Dokter Sigmund ontvangt onze nieuwe koning in zijn praktijk voor een aantal indringende sessies waardoor hij zich thans met gepaste trots hofleverancier geestelijke gezondheidszorg mag noemen. Maar ook antimonarchisten en paleispissers vinden bij hem een willig oor. Daarnaast heeft de eenogige zielmanager nog een wachtlijst met wanhopige homopleegouders, ietsisten en lijders aan de Top 2000. En wat te doen met patiënten die tijdens hun therapie zitten te internetbankieren?

Peter de Wit, Sigmund: drieëntwintigste sessie, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 76168 87 6 (€ 9,90)

Thom Roep, Piet Wijn – Douwe Dabbert, De verwende prinses

Douwe Dabbert is een Nederlandse stripreeks rond een dwerg met een magische knapzak. Alle verhalen van deze klassieker verschijnen nu opnieuw waarbij het artwork van Piet Wijn opnieuw wordt gescand en ingekleurd. In dit album ontmoeten we Prinses Pauline. Met haar vervelende streken en grapjes bestookt ze de hele dag haar hofhouding, totdat de maat vol is, en de koning op zoek gaat naar een leermeester. De innemende dwerg Douwe Dabbert neemt die rol op zich, en gaat met Prinses Pauline op reis, om haar zo een aantal wijze levenslessen te leren.

Thom Roep, Piet Wijn, Douwe Dabbert, De verwende prinses, Uitgeverij Don Lawrence Collection, ISBN 978 90 88861 37 6 (€ 7,95)

Dick Matena – Virl, Het Asiel

Virl en zijn vrienden zoeken naar antwoorden op vragen als: is het waar dat het universum niet bestaat? Dat het gedroomd wordt door iets, iemand, onvoorstelbaar voor ons, die 'De Grote Dromer' genoemd wordt? En als die ontwaakt uit een droom die voor hem seconden of minuten geduurd heeft, maar voor ons biljoenen jaren, met dat ontwaken ons universum ophoudt te bestaan? Zoals een droom bij ons na het wakker worden snel vervaagt om vervolgens uit onze herinnering te verdwijnen?

Dick Matena, Virl, Het Asiel, Uitgeverij Don Lawrence Collection, ISBN 978 90 88861 42 0 (€ 8,95)

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com